Ukončím národní utrpení, slíbil Johnson. Lídr opozice Corbyn láká na nové referendum

Boris Johnson během předvolební kampaně

Boris Johnson během předvolební kampaně Zdroj: Reuters

Boris Johnson během předvolební kampaně
Boris Johnson během předvolební kampaně
Předvolební debata Borise Johnsona a Jeremyho Corbyna
Předvolební debata Borise Johnsona a Jeremyho Corbyna
Předvolební debata Borise Johnsona a Jeremyho Corbyna
13
Fotogalerie

Lídři dvou hlavních britských stran se v úterním historickém televizním předvolebním duelu pokusili získat voliče pro svou představu o podobě brexitu. Konzervativní premiér Boris Johnson slíbil, že ukončí „národní utrpení“ a zajistí vystoupení země z Evropské unie k 31. lednu. Jeho úhlavní rival, labourista Jeremy Corbyn, lákal Brity na příslib nového referenda, ve kterém budou moci rozhodnout o setrvání či odchodu.

„Zajistíme, aby měl britský lid možnost skutečné volby,“ slíbil lídr opozice s tím, že nové hlasování o osudu brexitu by se mělo konat do půl roku. Johnson však oponoval, že referendum jen zbytečně prodlouží odchod Británie z Evropské unie. Na svého konkurenta opakovaně naléhal, aby řekl, zda by v něm podporoval brexit nebo ne, což Corbyn neprozradil. Premiér také slíbil, že během roku 2020 zajistí budoucí dohodu o volném obchodu, která definuje dlouhodobé vztahy království s EU.  

Součástí debaty byly i úvahy o tom, zda bude mít brexit dopad na územní celistvost Británie. Johnson obvinil Corbyna z ochoty slíbit Skotsku druhé referendum o nezávislosti výměnou za podporu skotských nacionalistů. Labouristický šéf to označil za nesmysl, jeho partaj podle něj se Skotskou národní stranou (SNS) do koalice nevstoupí.

V diskusi před volbami, které se uskuteční 12. prosince, došlo i na další témata. Corbyn premiéra obvinil ze záměru prodat britské zdravotnictví s tím, že plný přístup k němu na základě obchodní dohody získají americké společnosti. Předseda vlády toto nařčení odmítl. „Náš národní zdravotnický systém nikdy nebude na prodej,“ opáčil.

Oba diskutéři se snažili vracet k tématům, ve kterých se cítili jistější, debata však neměla jasného vítěze. Podle průzkumu YouGov označilo 51 procent respondentů za lepšího Johnsona. Obecně však měli sympatizanti konzervativců sklon lépe hodnotit jeho, zatímco podle příznivců labouristů byl přesvědčivější Corbyn.

Neočekává se tak, že by duel výrazně ovlivnil preference voličů v situaci, kdy mají konzervativci poměrně pohodlný náskok více než deseti procent. „Vzhledem k tomu, že jsou labouristé v průzkumech pozadu, hrozilo Johnsonovi nebezpečí, že své vedení zahodí, ale to se nestalo. Corbyn měl možnost se na něj začít dotahovat, ale nedokázal ji využít,“ konstatovala politická redaktorka BBC Laura Kuenssbergová. 

Hlavní strany a jejich program

Konzervativci

Lídr: Boris Johnson

Průzkumy: 40-45 procent

Lídr konzervativců chce, aby Británie opustila Evropskou unii na konci ledna na základě dohody, kterou v říjnu vyjednal. Před volbami toryové dále slibují, že investují sto miliard liber do silnic, železnic a další britské infrastruktury, několik miliard má jít na výstavbu nemocnic a škol. Plánují, že během tří let přibude v Anglii a Walesu dvacet tisíc policistů. Konzervativci měli před rozpuštěním Dolní sněmovny 298 křesel a potřebují posílit aspoň o 28, aby mohli vládnout sami.

Labouristé

Lídr: Jeremy Corbyn

Průzkumy: 27-32 procent

Chtějí, aby byla Johnsonem vyjednaná dohoda o brexitu upravena a lidé by následně rozhodli v referendu, zda chtějí odchod nebo setrvání v EU. Do voleb jdou i s příslibem minimální mzdy deset liber za hodinu. Strana chce také v následujících letech investovat 250 miliard liber do startu „zelené průmyslové revoluce“. Desítky miliard slibuje vyčlenit na bydlení, školy a nemocnice. Aby labouristé mohli zemi samostatně vládnout, potřebovali by získat navíc přes osm desítek křesel.

Liberální demokraté

Lídr: Jo Swinsonová

Průzkumy: 11-16 procent

V případě vítězství by strana brexit zrušila. Jelikož to však není realistické, slibuje, že podpoří nové referendum o odchodu. Oficiálně ale odmítla pomoci labouristům získat více křesel a pomoci tak k setrvání Británie v EU. Mezi její další předvolební témata patří boj proti klimatickým změnám. Chce, aby země do roku 2030 měla osmdesát procent energie z obnovitelných zdrojů. Plánuje i drobné zvýšení daně z příjmů, výtěžek by šel na zdravotní a sociální péči.

Strana pro brexit

Lídr: Nigel Farage

Průzkumy: 4-9 procent

Uskupení by bylo rádo, kdyby království opustilo Evropskou unii bez dohody, Johnsonem vyjednanou úmluvu považuje za špatnou. Farage přesto oznámil, že strana nepostaví kandidáty v obvodech, kde v minulých volbách zvítězili konzervativci, aby se netříštily hlasy pro odchod z EU. V průzkumech se tento krok projevil posílením toryů a propadem Strany pro brexit. Farage kromě toho v kampani slibuje velké investice do infrastruktury a změnu volebního systému.