Aktualizováno
Policie rozbila česko-ukrajinský gang falešných bankéřů, zadržela 40 lidí

Královéhradecká policie s ukrajinskými kolegy zlikvidovala česko-ukrajinský gang falešných bankéřů, který je podezřelý ze stovek telefonických podvodů se škodou v desítkách milionů korun. V Česku a na Ukrajině policisté minulý týden zadrželi 40 lidí, řekla mluvčí hradecké policie Iva Kormošová. V úterý o své části případu informovala ukrajinská policie.

Call centrum sídlilo v Oděse. Volajícími byli Češi, jejich nábor v Česku obstarávala padesátiletá Češka. Policie zadržela 23 Čechů, z toho šest jich bylo zatčeno na Ukrajině. Nyní je čeká vydání do Česka, kde je policie obviní. Zadržené v Česku policie již obvinila a tři z nich vzal soud do vazby. Ukrajinská policie při akci koordinované s českou policií zadržela 17 Ukrajinců, uvedla mluvčí.

Ukrajinské úřady k případu v úterý uvedly odlišné počty zadržených i výši škody. Podle nich bylo na Ukrajině zadrženo devět lidí, z toho šest Čechů. Z nejméně 16 poškozených v ČR vylákali v přepočtu přes tři miliony korun. Podvody organizoval čtyřicetiletý Ukrajinec, uvedla ukrajinská policie.

Telefonující se vydávali za pracovníky České národní banky. Poškozeným tvrdili, že mají napadený účet a je třeba úspory převést na takzvaný záchranný účet. „V některých případech přiměli poškozené k nainstalování programu pro vzdálenou správu, čímž získali neomezený přístup k jejich internetovému bankovnictví,“ uvedla mluvčí. Podvedení přicházeli nejen o své úspory, ale i o peníze z úvěrů, o které si jakoby sami zažádali.

Obvinění používali pravá jména zaměstnanců banky a podvržená telefonní čísla banky a policie, takže si poškození mysleli, že hovoří se zaměstnancem banky či policistou. Peníze z účtů poškozených obvinění většinou převáděli na účty zejména Ukrajinců žijících v Česku, kteří obratem peníze z bankomatů vybírali a předávali dalším lidem.

Skupina podle policie od října 2022 do října 2023 spáchala přes 150 podvodů se škodou téměř 30 milionů korun. Z toho je přes 22 milionů korun škoda dokonaná, zbytek je škoda ve stadiu pokusu nebo přípravy. Policie předpokládá, že obviněným ještě prokáže stovky podvodů. Vyšetřovací spis má zatím přes dvacet tisíc listů.

Podle náměstka ředitele Národní centrály proti terorismu, extremismu a kybernetické kriminalitě Jiřího Nového se závěrečné akce na Ukrajině účastnili i čeští policisté. Všichni se již vrátili do Česka. „Došlo k rozbití kompletní struktury organizované zločinecké skupiny. Trestná činnost v kyberprostoru nezná hranice a její odhalování vyžaduje vysokou odbornost a týmový přístup,“ uvedl Nový.