Unii rozděluje kandidatura Srbska

ilustrační foto

ilustrační foto

Srbsko má většinovou podporu členských států, aby se stalo kandidátem pro vstup do EU. Nicméně důležité země jsou hodně skeptické. Řešení má nabídnout summit, který se sejde příští čtvrtek v Bruselu. Deníku E15 to sdělil po skončení Rady ministrů zahraničních věcí šéf české diplomacie Karel Schwarzenberg.

„O Srbsku byla velice dlouhá a důkladná diskuze. Několik zemí včetně České republiky se silně zasazovalo, aby tato otázka pokročila. Ale Německo prohlásilo, že nejdříve chce vidět, jak budou dodržovány úmluvy (mezi Srbskem a Kosovem, pozn. red.), a že není schopno říci, jak se rozhodne,“ uvedl Schwarzenberg.

Přiznání statusu kandidáta doporučila Evropská komise v polovině října. Na konci listopadu však srbský vicepremiér Ivica Dačić prohlásil, že Srbsko nepovažuje nezávislé Kosovo za ztracené a nevyloučil ani možnost války. Jeho výrok vzbudil v unii nevoli a diplomaté začali podle informací deníku E15 hledat způsob, jak Srbsko „umravnit“.

Týdeník European Voice včera napsal, že by Německo mohlo použít proti Bělehradu právo veta, a zdůraznil, že Berlín dělá často věci, které považují ostatní za nepochopitelné. Zároveň ale připomněl, že německé veto by uvítaly jak Nizozemsko a Finsko, jimž je politika rozšiřování trnem v oku, tak Francie a Británie, jež čekají od Srbů více pokroku, ale nechtějí zajít tak daleko jako Němci.

V pátek devátého prosince bude dění v Bruselu pozorně sledovat také Černá Hora, kterou označila komise za zralou pro vstupní rozhovory. Naopak Francie zastává názor, že je brzy, aby už teď padlo datum začátku námluv, a žádá odklad na červen.
Ministři zahraničí se zabývali také Íránem a Sýrií. Odsoudili tamní násilí a mluvili o nástrojích, jak přitlačit na místní vlády. „Zajisté budou sankce na peníze a jisté dodávky, ale úplně to upřesněno nebylo. Třeba zákaz odběru íránské nafty může uškodit našim zemím, které jsou na ni odkázány, a zlevní naftu pro Čínu. I při postizích musí člověk vždy přemýšlet, jaké mohou být následky,“ upozornil ministr Schwarzenberg.

Chorvatsko má zelenou do EU

Evropský parlament velkou většinou hlasů schválil vstup Chorvatska do Evropské unie. Europoslanci tak otevřeli cestu k tomu, aby Chorvatsko příští pátek na summitu slavnostně podepsalo přístupovou smlouvu. Členem EU se má stát 1. července 2013, předtím ale musí přístupovou smlouvu ratifikovat všechny členské státy.

Brusel
Od našeho zpravodaje