Uprchlík Ghosn: Bylo to nejtěžší rozhodnutí v životě, v Japonsku jsem byl už prakticky odsouzený

Carlos Ghosn během tiskové konference v Berútu

Carlos Ghosn během tiskové konference v Berútu Zdroj: Reuters

Carlos Ghosn během tiskové konference v Berútu
Carlos Ghosn během tiskové konference v Berútu
Carlos Ghosn během tiskové konference v Berútu
Carlos Ghosn během tiskové konference v Berútu
Carlos Ghosn během tiskové konference v Berútu
7
Fotogalerie

Carlos Ghosn vyšetřovaný v Japonsku po několika dnech na útěku vystoupil ve středu na tiskové konferenci v libanonském Bejrútu. Japonské úřady jej viní z finančních podvodů a využívání peněz konsorcia Renault Nissan Mitsubishi pro soukromé účely. O čem někdejší ředitel spojených automobilek mluvil? Jeho vystoupení sledujeme.

O japonském vězení

Je to 400 dnů, kdy jsem byl brutálně odtržen ze svého života – firmy i běžného žití. Vánoce a Nový rok jsem strávil o samotě, mé přátele a rodinu jsem neviděl několik týdnů. Byl jsem s nimi v kontaktu jen skrze dopisy předávané právníky.

O boji s žalobci

Snažil jsem se různě očistit své jméno v Japonsku, nešlo to. Míra usvědčení vyšetřovaných je 99,4 procenta a u cizinců je to ještě horší. Jak by to asi dopadlo? Libanon se ukázal jako místo, které bude k mému případu přistupovat čestně a spravedlivě. V Japonsku jsem byl od začátku považován za viníka bez správného procesu. A ten více než rok stíhání mě přesvědčil o mém kroku... V Japonsku buď zemřete, nebo musíte uniknout.

O dění ve skupině Nissan Renault

Na začátku roku 2017 Nissan začal ztrácet. Řešení jsem viděl ve spojení automobilek. Někteří mí dřívější partneři a spolupracovníci se ale obrátili proti mně. Jejich propojení s vyšetřovateli je evidentní. 

O jednáních s FCA

Renault měl před několika lety zájem o spojení s automobilkou Fiat Chrysler. Loni FCA jednání ukončila a následně se dohodla s koncernem PSA. Jak se mohli nechat porazit... je to neuvěřitelné!

O detailech svého útěku

Bylo to nejtěžší rozhodnutí v životě. Nejsem tu ale proto, abych popsal, jak se mi podařilo opustit Japonsko, jsem tu proto, abych poukázal na systém, který popírá základní lidská práva.

Japonci Ghosnova slova odmítají

Japonská prokuratura v reakci na jeho prohlášení slova o komplotu odmítla. "Carlos Ghosn uprchl z Japonska způsobem, který by sám o sobě mohl být považován za zločin. Ve svých prohlášeních během tiskové konference své činy neospravedlnil," uvedla tokijská prokuratura. Ghosn podle ní ve svých obviněních naprosto ignoruje své vlastní chování a jeho jednostranná kritika japonského trestního soudnictví je "absolutně nepřijatelná".