Útok na novozélandské mešity má už 49 obětí

Střelba ve městě Christchurch

Střelba ve městě Christchurch Zdroj: ČTK

Střelba ve městě Christchurch
Střelba ve městě Christchurch
Výstřižek z videa, které střelec sdílel na sociálních sítích
Výstřižek z videa, které střelec sdílel na sociálních sítích
Výstřižek z videa, které střelec sdílel na sociálních sítích
7
Fotogalerie

Střelba ve dvou mešitách v novozélandském městě Christchurch si vyžádala životy 49 osob, 48 lidí zůstává v péči lékařů. Informovala o tom místní policie, která v souvislosti s útokem zadržela tři muže a jednu ženu. Podle policistů šlo zřejmě o dobře organizovanou akci a zadržení měli v autech připravené výbušniny. Premiérka Jacinda Ardernová označila dnešek za jeden z nejtemnějších dnů své země. Policie motiv činu zjišťuje a vyzvala všechny mešity v zemi, aby zavřely.

Podle listu New Zealand Herald se střílelo v mešitách Al Noor a Linwood v centrální části téměř čtyřsettisícového města. Obě mešity jsou od sebe vzdáleny více než čtyři kilometry. Jeden ze střelců si čin nahrával a před střelbou zveřejnil dlouhé prohlášení vysvětlující jeho motivaci, uvedl deník.

Podle jednoho ze svědků bylo slyšet nejméně 50 výstřelů. Jiný muž, který byl přímo v jedné z mešit, místní televizi řekl, že střelec přišel dovnitř hlavním vchodem v době modlitby. Když rozpoutal střelbu, lidé začali v panice prchat. Celé krveprolití trvalo podle tohoto svědka několik minut.

Policejní komisař Mike Bush médiím řekl, že motiv činu zatím není znám. Za teroristický útok jej neoznačil.

„Řešíme tady zcela bezprecedentní situaci. Je to velmi vážné,“ prohlásil Bush. Počet obětí zatím podle něho není možné sdělit, jde však o „podstatné množství“.

Policie sice nemá informace o dalších možných pachatelích, riziko však nelze vyloučit. Lidé by se podle Bushe v žádném případě neměli zatím vydávat do mešit.

„Mnoho z těch, kteří byli střelbou zasaženi, mohou být migranti, mohou to být i uprchlíci. Vybrali si Nový Zéland jako svůj nový domov a je to jejich domov. Jsou jedněmi z nás. Člověk, který na nás spáchal toto násilí, mezi nás nepatří,“ prohlásila premiérka Ardernová, která je na cestě z metropole Wellingtonu do Christchurche ležícího na druhém, Jižním ostrově.

Do jedné z mešit měli namířeno i členové bangladéšského národního kriketového týmu, kteří jsou na Novém Zélandu kvůli sérii mezinárodních zápasů. Jejich plánované další utkání s domácí reprezentací bylo kvůli tragédii zrušeno.

Nejhorší teroristické útoky v západním světě za posledních deset let:

13. listopadu 2015 (Francie) - Při šesti teroristických útocích v Paříži zemřelo 129 lidí, jeden člověk později v nemocnici, zahynulo i sedm atentátníků. Teroristé stříleli z útočných pušek v klubu Bataclan a na několika místech v centru Paříže, k útoku se přihlásil takzvaný Islámský stát (IS).

10. října 2015 (Turecko) - Při dvou sebevražedných atentátech zemřelo v Ankaře 103 lidí, útoky se staly před začátkem mírového pochodu na protest proti násilným střetům mezi tureckou armádou a kurdskými separatisty. Podle turecké prokuratury stála za útoky místní buňka samozvaného Islámského státu.

14. července 2016 (Francie) - Při večerním útoku ve městě Nice, kde do davu lidí oslavujících státní svátek najelo nákladní auto, zahynulo 84 lidí, další dva lidé zemřeli v nemocnici. Útočníkem byl 31letý Francouz tuniského původu, policie jej zastřelila.

22. července 2011 (Norsko) - Nor Anders Behring Breivik spáchal pomocí výbušnin v automobilu útok na vládní budovy v centru Osla (osm mrtvých) a o necelé dvě hodiny později na ostrově Utöya u Osla postřílel 69 lidí. Celkem zahynulo 77 osob. V roce 2012 byl odsouzen k 21 rokům vězení, což je nejvyšší jednorázový trest, jaký je v Norsku možné uložit. Lze ho ale opakovaně prodlužovat de facto až na doživotí.

20. srpna 2016 (Turecko) - Pumový útok na kurdskou svatbu v jižním Turecku připravil o život 54 lidí, podle tureckých úřadů stála za útokem organizace Islámský stát.

11. května 2013 (Turecko) - Při dvou pumových explozích v tureckém městě Reyhanli u hranic se Sýrií zahynulo 52 lidí. Podezření padlo na krajně levicovou skupinu Acilciler, která je v Turecku zakázaná jako teroristická.

12. června 2016 (USA) - Střelba v gay klubu v Orlandu na Floridě si vyžádala 50 mrtvých včetně útočníka a 53 zraněných. FBI útočníka identifikovala jako devětadvacetiletého amerického občana Omara Mateena, který se narodil v USA, jeho rodiče jsou z Afghánistánu.

15. března 2019 (Nový Zéland) - Při střelbě ve dvou mešitách v novozélandském městě Christchurch zemřelo nejméně 49 lidí. Místní policie v souvislosti s útoky zadržela tři muže a jednu ženu, jeden ze zadržených je Australan.

28. června 2016 (Turecko) - Útok tří sebevražedných atentátníků na Atatürkově letišti si vyžádal 45 mrtvých. Podle tureckých úřadů stál ze atentátem takzvaný Islámský stát.

10. prosince 2016 (Turecko) - Při dvou explozích u fotbalového stadionu istanbulského klubu Besiktas zahynulo 45 lidí, k útoku se přihlásila radikální kurdská skupina Sokoli osvobození Kurdistánu (TAK).

29. března 2010 (Rusko) - Sebevražedné atentátnice odpálily trhaviny v moskevském metru, zemřelo 40 lidí.

24. ledna 2011 (Rusko) - Sebevražedný útočník odpálil nálož na moskevském letišti Domodědovo, zahynulo 37 osob.

13. března 2016 (Turecko) - V Ankaře nedaleko sídel ministerstva spravedlnosti a vnitra explodoval automobil naložený výbušninami, zemřelo 37 lidí.

22. března 2016 (Belgie) - Při dvou sebevražedných útocích v Bruselu zemřelo 32 lidí: 16 po výbuchu na letišti Zaventem a 16 při explozi v metru. K atentátům se přihlásil samozvaný Islámský stát.