V konfliktu o Západní Saharu má OSN zastupovat slovenský ministr zahraničí Lajčák

Slovenský ministr zahraničí Miroslav Lajčák.

Slovenský ministr zahraničí Miroslav Lajčák. Zdroj: Euro Hynek Glos

Generální tajemník OSN António Guterres.
Úřadující šéf fronty Polisario Khatri Addouh byl prezidentem Saharské arabské demokratické republiky, částečně uznávaného státu na území Západní Sahary.
Pouštní území Západní Sahary.
Západní Sahara.
Z oblasti kolem Dachly pochází většina produkce marockého rybolovu.
10
Fotogalerie

Generální tajemník OSN António Guterres navrhl slovenského ministra zahraničních věcí Miroslava Lajčáka do funkce nového zmocněnce OSN pro Západní Saharu uvolněné od loňského května. S odvoláním na diplomatické zdroje o tom informovala agentura AFP. Nominace by mohla být potvrzena v příštích týdnech. Lajčák v reakci řekl, že nabídek zvažuje více a zopakoval, že ve slovenské politice zůstat nehodlá.

Území Západní Sahary je pod správou Maroka, k němuž byla někdejší španělská kolonie připojena v roce 1975. Tuto anexi však odmítá povstalecké hnutí Polisario a s podporou Alžírska usiluje o nezávislost Západní Sahary.

Zmocněncem OSN pro toto území byl německý exprezident Horst Köhler, který se však funkce ze zdravotních důvodů loni v květnu vzdal. Jeho nástupce se podle AFP hledal obtížně. Několik lidí, které Guterres oslovil, nabídku odmítlo, další nebyli přijatelní pro účastníky sporu o Západní Saharu.

Köhlerovi se podařilo dostat k jednacímu stolu ve Švýcarsku zástupce Maroka, fronty Polisario, Alžírska i Mauritánie. Jednání v prosinci roku 2018 a loni v březnu však nedosáhla významnějšího pokroku.

Šestapadesátiletý Lajčák už byl zmocněncem Evropské unie pro referendum o samostatnosti Černé Hory a předsedal také Valnému shromáždění OSN. Už dříve uváděl, že po nadcházejících parlamentních volbách na Slovensku nechce zůstat členem vlády. Tuto pozici dnes potvrdil, ale zmínil také možnost svého dalšího působení na Balkánu.

"Dal jsem jasně najevo, že se nevidím v domácí politice a chci se vrátit k původnímu řemeslu. Nikdy jsem se nepřestal cítit diplomatem a Balkán je něco, co je životní záležitost. Mám více nabídek a jedna z nich se týká i pozice v tomto regionu," citovala Lajčáka slovenská média.

Konflikt mezi frontou Polisario a Marokem trval do roku 1991. Tehdy se pod záštitou OSN podařilo dojednat příměří, v němž se počítalo s referendem o sebeurčení Západní Sahary. Jeho termín se však stále odkládá kvůli sporům mezi Rabatem a Polisariem.

Maroko je proti referendu a pro Západní Saharu nepřipouští jiné řešení než autonomii při zachování marocké suverenity. V Západní Sahaře působí 240 členů mise OSN, kteří dohlížejí na dodržování příměří.