Slovenská policie po explozi v prešovském paneláku obvinila tři lidi. Neštěstí si vyžádalo osm životů

Výbuch plynu v prešovském paneláku

Výbuch plynu v prešovském paneláku Zdroj: Reuters

Výbuch plynu v prešovském paneláku
Výbuch plynu v prešovském paneláku
Výbuch v Prešově
Výbuch plynu na Slovensku
Výbuch plynu v Prešově
13
Fotogalerie

Slovenští horští záchranáři společně s pátracím psem prohledali trosky vrchní části dvanáctipatrového domu v Prešově, který poničil páteční výbuch plynu a následný požár. Tělo předpokládané osmé oběti neštěstí ale stále nenalezli. Slovenská policie už ve věci obvinila tři osoby, uvedl to šéf odboru komunikace krajského ředitelství policie v Prešově Igor Pavlik.

Slovenská média již v sobotu informovala, že kriminalisté při vyšetřování ničivé exploze a následného požáru zadrželi šest lidi. Mezi nimi byli podle tisku jednatelé stavební firmy a dělníci, kteří těsně před explozí v Mukačevské ulici prováděli výkopové práce. Krajská policejní mluvčí uvedla, že zadržených je šest. Policie vyšetřuje tragedii, při které přišlo o život nejméně sedm lidí, jako podezření z obecného ohrožení. Vyšetřovatel dal posléze prokuratuře podnět, aby žádala u soudu uvalení vazby na trojici obviněných.

Osud domu zůstává nejistý. Slovenští statici se domnívají, že by se celý dům měl zbourat. Statici o tom podle serveru Korzár informovali poté, co poškozenou budovu prohlédli. Hasiči budou postupně rozebírat zbytky střechy a nejvyššího podlaží, které jsou zničené.

„Horní poschodí jsou ve velmi špatném statickém stavu. Pravděpodobně se bude muset udělat asanace budovy. Je to nejlepší řešení vzhledem k situaci,“ uvedl statik Jozef Polák. „U jedné poloviny budovy je asanace nutná, u druhé poloviny je ke zvážení. Horní část je ve špatném stavu, tam není co zachraňovat,“ dodal.

Jak po podvečerním jednání krizového štábu uvedl mluvčí Prešova Vladimír Tomek, město stále čeká na vypracování odborných posudků. Teprve na jejich základě se rozhodne, co dál s poškozeným bytovým domem.

Slovenským záchranářům se ani v neděli nepodařilo najít nezvěstnou osobu v troskách vrchní části dvanáctipatrového domu. Informovala o tom slovenská horská záchranná služba (HZS), jejíž členové se spolu se psem dům prohledali.

Hasiči tak dosud potvrdili sedm mrtvých při tragedii, nicméně předpokládali, že obětí je osm. Obyvatelé okolních paneláků, které byly po zmíněné explozi rovněž evakuovány, si za asistence policie mohou zajistit své byty.

Horští záchranáři se dopoledne ve spolupráci s hasiči zaměřili na prohledávání nejvíce poškozené 12. patro domu a na prostory, kde před explozí bylo schodiště.

Podle předběžných informací exploze nastala kolem pátečního poledne mezi devátým a 12. patrem stavby a zřítilo se její vnitřní schodiště. Plameny následně zasáhly část domu od šestého podlaží výše, přičemž čtyři horní patra podle hasičů zcela vyhořela.

Až v sobotu ráno hasiči zcela uhasili požár. „Zásah probíhal celou noc, lokalizaci požáru ohlásil velitel zásahu před půlnocí, před sedmou ráno ohlásil likvidaci požáru,“ uvedl Hasičský a záchranný sbor na sociální síti. Na místě zasahovalo téměř 90 profesionálních hasičů a 29 dobrovolných hasičů s téměř 40 kusy techniky.

Neštěstí vyvolalo vlnu solidarity mezi obyvateli. Lidé do veřejných sbírek přispěli jídlem, oděvy či jiným zbožím a také penězi. Postoj veřejnosti ocenila i prezidentka Zuzana Čaputová, která vložila do oficiální sbírky 5000 eur (127 500 korun). Na oficiálním transparentním účtu na pomoc obětem, který zřídilo město, bylo v pátek večer více než 50 tisíc eur.

Slovenská vláda v sobot oznámila, že vyčlenila jeden milion eur (25,5 milionu korun) na odstraňování následků tragické exploze a na pomoc postiženým rodinám. 

Osud domu zůstává nejistý. Budovu podle Goliáše momentálně prohlížejí statici. Hasiči budou postupně rozebírat zbytky střechy a nejvyššího podlaží, které jsou zničené. „Potřebujeme shodit minimálně jedno poschodí, které ohrožuje ostatní bloky, a uvidíme, jak nízko budeme muset sestoupit,“ řekl krajský velitel.

V domě bylo podle města evidovaných 96 lidí, ale skutečný stav obyvatel je obtížné zjistit. Někteří lidé jsou tam totiž přihlášení, ale nebydlí tam, někteří tam naopak bydlí, ale evidovaní nemusí být. Celkem bylo i z okolních domů evakuováno asi 220 lidí.

Úřady v Prešově v sobotu odpoledne oznámily, že část obyvatel Mukačevské ulice se může začít vracet do svých domovů, uvedl list Korzár. Povolení platí pro všechny bytové domy, kromě domu číslo 9, který má narušenou statiku, a domu číslo 7, ve kterém v pátek nastal výbuch.