Virgin Atlantic chystá vstup na burzu. Zisk Saudi Aramco vyrostl skoro o 300 procent

Těžařská společnost Saudi Aramco se letos rychle zotavuje z koronakrize. Její čistý zisk za druhé čtvrtletí vyskočil téměř o 300 procent na 25,5 miliardy dolarů. Může za to hlavně rostoucí cena ropy.

Těžařská společnost Saudi Aramco se letos rychle zotavuje z koronakrize. Její čistý zisk za druhé čtvrtletí vyskočil téměř o 300 procent na 25,5 miliardy dolarů. Může za to hlavně rostoucí cena ropy. Zdroj: e15.cz

Letecká společnost Virgin Atlantic hodlá vyřešit své finanční potíže vstupem na londýnskou burzu, uvedla o víkendu britská média.
Známý miliardář a zakladatel aerolinek Richard Branson by tak přišel o majoritní kontrolu nad Virgin Atlantic.
Budou někteří lidé potřebovat třetí dávku vakcíny proti koronaviru? Debata na toto téma ve světě sílí.
Extra dávku pro osoby s oslabeným imunitním systémem doporučuje například přední americký imunolog a poradce Bílého domu Anthony Fauci.
Hnutí Tálibán se v Afghánistánu zmocnilo dalších pěti velkých měst.
6
Fotogalerie

Server E15.cz přináší přehled důležitých zahraničních témat, která by vám dnes neměla uniknout. 

Top události

Extra dávka covidové vakcíny 

Ve světě začíná sílit debata o nutnosti aplikovat některým jedincům třetí dávku vakcíny proti nemoci covid-19. Přední americký imunolog Anthony Fauci v neděli prohlásil, že silně podporuje zavedení dávky navíc pro osoby s oslabeným imunitním systémem. Agentura Bloomberg připomíná, že v Izraeli už obdrželo třetí injekci přes půl milionu lidí starších šedesáti let. Spojené státy se aktuálně potýkají s koronavirovou mutací delta. Ačkoliv mají více než polovinu své populace plně naočkovanou, v zemi přibývá kolem 100 tisíc nových případů nákazy denně, nejvíce za posledních šest měsíců. 

Tálibán obsazuje afghánská města

Radikální islamistické hnutí Tálibán těží ze stažení západních vojsk z Afghánistánu a dosahuje ve státě významných územních zisků. Jen za uplynulý víkend jeho bojovníci dobyli pět velkých měst. Naposledy obsadili severoafghánský Kundúz, metropoli stejnojmenné provincie, která leží u hranic s Tádžikistánem a má asi 270 tisíc obyvatel. Podle BBC se jedná o důležitý strategický bod, jenž Tálibán využívá k pašování drog do Střední Asie a odtud do Evropy. Tisíce afghánských civilistů byly letos kvůli přetrvávajícím konfliktům nuceny opustit své domovy.  

     

Z trhů a burz 

Branson může přijít o Virgin Atlantic

Britská letecká společnost Virgin Atlantic zvažuje primární úpis svých akcií na londýnské burze. Aerolinky byly výrazně zasaženy koronavirovou krizí a tento krok by jim mohl pomoci napravit jejich těžkou finanční situaci. Za loňský rok firma skončila ve ztrátě 659 milionů liber, skoro dvacet miliard korun. Počet přepravených zákazníků se snížil o osmdesát procent a tisíce zaměstnanců musely být propuštěny. Virgin Atlantic založil známý britský miliardář Richard Branson. Jeho Virgin Group v současné době vlastní 51 procent akcií společnosti. Zbytek patří americkým Delta Air Lines. V případě vstupu na burzu se dá předpokládat, že by Branson o majoritní kontrolu nad aerolinkami přišel.   

Ropným gigantům se letos daří

Největší těžařská společnost světa Saudi Aramco se letos prudce zotavuje z loňského úpadku, zaviněného koronakrizí. Čistý zisk saúdskoarabského státního gigantu vyskočil za druhé čtvrtletí meziročně téměř o 300 procent na 25,5 miliardy dolarů, přes 550 miliard korun. Firmě pomohla především rostoucí cena ropy, která od začátku roku zdražila o více než třicet procent. Vedle Saudi Aramco se v roce 2021 zatím významně daří i dalším ropným gigantům. Silné čtvrtletní hospodářské výsledky nedávno ohlásil také americký ExxonMobil nebo britsko-nizozemský Royal Dutch Shell.     

Video dne

Včera skončily olympijské hry v Tokiu. Turnaj, jenž se odehrál ve stínu globální pandemie nemoci covid-19, se podle některých ekonomů zapíše do dějin jako nejztrátovější olympiáda historie. Japonsko na ní zřejmě prodělalo desítky miliard korun. Čeští sportovci na tento sportovní svátek však budou vzpomínat v dobrém. Získali na něm jedenáct medailí, nejvíce v samostatné historii České republiky. 

Stane se dnes

  • Autoritářský prezident Běloruska Alexandr Lukašenko bude v přímém televizním přenosu odpovídat na otázky novinářů a zástupců veřejnosti. Učiní tak v den výročí sporných voleb, které podle úřadů vyhrál, Západ a běloruská opozice je však považují za zfalšované.
  • Z litevského exilu bude výročí posledních běloruských voleb komentovat také opoziční vůdkyně Svjatlana Cichanouská. Americká vláda by podle televize CNN mohla oznámit uvalení nových ekonomických sankcí proti Lukašenkovu režimu.
  • Německá strana Zelených oficiálně zahájí svou kampaň před zářijovými parlamentními volbami.
  • Ve Francii ode dneška platí kritizovaný zákon, na jehož základě je nezbytné prokázat se při vstupu na hromadné akce či do restaurací zdravotnickým pasem.
  • Své hospodářské výsledky za druhý kvartál oznámí německá farmaceutická společnost BioNTech.