Vrcholný manažer mohl upadnout v nemilost čínského prezidenta kvůli loňské kauze šéfa nevládního výboru CEFC

Předseda představenstva čínské skupiny China Energy Company Limited Jie Ťien-ming, který je mimo jiné i členem poradního týmu prezidenta Miloše Zemana, je v Číně vyšetřován kvůli podezření z ekonomické kriminality. Tvrdí to čínský finanční magazín Caixin s odkazem na svůj zdroj. Podle něj byl letos Jie Ťien-ming předvolán k výslechu, nesdělil ale, zda vyšetřování pokračuje ani podrobnosti o povaze podezření. 

Server deníku South China Morning Post ve středu uvedl, že Jie Ťien-ming byl zadržen přímo na příkaz prezidenta Si Ťin-pchinga už 16. února. V reakci na to klesly akcie společnosti na asijských burzách o desítky procent, nejvíce pak na hongkongské burze, a to o téměř 28 procent k blízkosti 57 hongkongských centů. Jen na této burze společnost ztratila 48 milionů amerických dolarů. Firma na informace o vyšetřování reagovala s tím, že se pro její dennodenní chod nic nemění.

Český zástupce CEFC Jaroslav Tvrdík vyšetřování nechtěl komentovat. „Vše je v rovině prý, údajně, možná,“ opověděl Tvrdík v průběhu dne na dotaz týdeníku Respekt s tím, že firma může popřít zatčení svého šéfa.

Podle sinologa a ředitele společnosti Sinopsis Martina Hály může mít vyšetřování spojitost s loňským zatčením šéfa výboru CEFC Patricka Ho Čch‘-pchinga, který dle americké policie podplácel africké politiky. Jeho zatčení přineslo společnosti negativní publicitu právě v době, kdy měla být CEFC předvojem projektu nové Hedvábné stezky, která má dále urychlit růst ekonomických vztahů Číny s Evropou. „Je docela možné, že Jie Ťien-ming mohl upadnout u prezidenta Si Ťin-pchinga v nemilost právě kvůli poškození pověsti celé iniciativy,“ vysvětlil pro deník E15 Hála.

Dalším vysvětlením podle něj může být i vysoké zadlužení společnosti, proti němuž se čínská vláda snaží dlouhodobě bojovat. Už dříve kvůli riskantním akvizicím tamní úřady zatkly Wua Siao-chueja, předsedu společnosti An-pang.

V Česku je CEFC známa svými investičními aktivitami – vstoupila například do skupiny J&T, kde vlastní necelých deset procent, ale ve které má v plánu navýšit svůj podíl na 50 procent. Tento záměr však zatím neschválila Česká národní banka kvůli nejasnostem o původu prostředků k financování transakce. CEFC vlastní také fotbalový klub SK Slavia Praha a stadion Eden, pivovary Lobkowicz a skoro poloviční podíl má také v aerolinkách Travel Service.