Walesa je kvůli koronaviru na mizině. Neměl ani na vánoční dárky

Polský exprezident Lech Walesa se účastnil připomínky 40. výročí zavedení výjimečného stavu v Polsku.

Polský exprezident Lech Walesa se účastnil připomínky 40. výročí zavedení výjimečného stavu v Polsku. Zdroj: Profimedia

Polský exprezident Lech Walesa se účastnil připomínky 40. výročí zavedení výjimečného stavu v Polsku.
Symbolem protestů v gdaňských loděnicích v roce 1980 se stal elektrikář (a pozdější prezident Polska) Lech Wałęsa.
Symbolem protestů v gdaňských loděnicích v roce 1980 se stal elektrikář (a pozdější prezident Polska) Lech Wałęsa.
Někdejší polský prezident si stěžuje, že ho koronavirus připravil o živobytí.
5
Fotogalerie

První polský nekomunistický prezident a někdejší předák legendárního hnutí Solidarita Lech Walesa si během pandemie opakovaně stěžoval na finanční nouzi. Přišel totiž o poměrně lukrativní příjmy z přednášek po celém světě. Nyní tvrdí, že zbankrotoval a neměl ani za co nakoupit vánoční dárky.

Walesovy majetkové poměry v posledních dnech probíralo několik polských médií. „Nebudou žádné dárky, protože jsem zkrachoval. Pár grošů mám, ale to je na dluhy,“ svěřil se Walesa bulvárnímu deníku Super Express.

Zmíněnému deníku už dříve popsal příčiny svých současných potíží. „Měl jsem v plánu hodně cest. Předpokládal jsem, že poletím do Itálie, Německa, USA a na další místa a všechno to padlo,“ uvedl s tím, že za přednášky na Západě běžně kasíroval deset tisíc až sto tisíc eur.

„Vydělal jsem peníze na západních kapitalistech. Nyní beru šest tisíc zlotých (přes 32 tisíc korun) důchod a žena utratí sedm tisíc,“ dodal. Od té doby ale jeho penze v důsledku srpnových změn stoupla na osmnáct tisíc zlotých, poznamenal list Deutsche Welle. Poláci se proto v komentářích pod články diví, že s ním někdejší odborář nevystačí.    

Walesa začátkem loňského roku probíral s novináři i svůj záměr najít si náhradní práci za zrušené přednášky. Tehdy zřejmě v žertu uvedl, že pokud se jeho osobní situace nezlepší, bude muset žebrat před kostelem nebo se vrátit ke své původní profesi elektrikáře. V dubnu si pak podal inzerát na portál flexi.pl.

„Zkušený lídr, skvělý řečník, držitel Nobelovy ceny za mír, polský prezident v letech 1990–1995, spoluzakladatel a první předseda Solidarity bude moderovat setkání a vyučovat vedení lidí, přijme pozvánky na motivační schůzky ve firmách, ale i v rodinách. Možné další propagační služby, společná focení, autogramiády,“ napsal do inzerátu.