Z italského průsmyku Stelvio bylo evakuováno na 200 lidí, extrémní počasí už si vyžádalo 12 obětí

Z průsmyku Stelvio museli záchranáři kvůli mimořádně silnému sněžení evakuovat 193 lidí

Z průsmyku Stelvio museli záchranáři kvůli mimořádně silnému sněžení evakuovat 193 lidí Zdroj: Facebook Pirovano Stelvio

Z průsmyku Stelvio museli záchranáři kvůli mimořádně silnému sněžení evakuovat 193 lidí
2
Fotogalerie

Z italského průsmyku Stelvio bylo evakuováno 193 lidí, kteří v sobotu kvůli sněhu uvízli v hotelích. Vítr, déšť a sníh si v Itálii od pondělí vyžádaly 12 mrtvých, informovala agentura APA. Další dvě oběti hlásí podle rakouského deníku Der Standard Slovinsko. Jde o dva muže, kteří zahynuli v automobilu kvůli sesuvu půdy. Potíže kvůli extrémnímu počasí hlásí v posledních dnech i další evropské země.

Ze severoitalského průsmyku Stelvio lidi evakuovala civilní obrana s pomocí tří armádních vrtulníků a také hasičských vozidel, informovala italská média. Mezi osobami, které byly převezeny do bezpečí, byli převážně turisté a hotelový personál.

Kvůli prudkému sněžení v posledních dnech nebyly průjezdné silnice k průsmyku v nadmořské výšce 2757 metrů. Stelvio je nejvýše položeným průsmykem v Itálii a druhý nejvýše položený asfaltový průsmyk v celých Alpách.

Bouře, intenzivní srážky a silný vítr v posledních dnech nejhůře zasáhly právě Itálii, kde si vyžádaly 12 obětí na životě. V severoitalské provincii Belluno bylo nejnověji objeveno tělo řemeslníka v rozbouřeném potoce, informovala agentura ANSA.

Mezi oběťmi pravděpodobně bude i turecký jachtař, který byl od neděle veden jako nezvěstný, když zmizel u pobřeží jihoitalského města Catanzaro. Podle úřadů už není naděje, že bude nalezen živý.

V Itálii bouře doprovázené záplavami napáchaly značné škody také v zemědělství. Zemědělský svaz Coldiretti je vyčíslil na 150 milionů eur (zhruba 3,9 miliardy korun).

Na italské riviéře v regionu Ligurie bylo v noci na dnešek stále kolem 20 tisíc lidí bez elektřiny. Od okolního světa je odříznuto i luxusní přímořské letovisko Portofino. Šéf regionální vlády Giovanni Toti hovoří o škodách v řádu stovek milionů eur.

Přírodní živly však v posledních dnech zasáhly také Slovinsko, Rakousko, Francii či Španělsko. Ve Slovinsku platí od pondělka nejvyšší stupeň varování před bouřemi.

Poblíž města Maribor zahynul 80letý řidič a jeho 76letý spolujezdec při nehodě způsobené sesuvem půdy, píše dnes Der Standard. V Chorvatsku bylo podle rakouského listu zaplaveno přístavní město Rijeka a zastaven byl provoz mnoha trajektů.

Zejména v jižní části Rakouska a ve švýcarském kantonu Ticino bylo kvůli záplavám a polámaným stromům zablokováno mnoho silnic.