Začíná další impeachment Trumpa. Prezident se po odchodu z Bílého domu soustředí na pomstu

Bývalého prezidenta USA Donalda Trumpa čeká v úterý již druhý impeachment. K jeho odsouzení je potřeba dvoutřetinový souhlas Senátu.

Bývalého prezidenta USA Donalda Trumpa čeká v úterý již druhý impeachment. K jeho odsouzení je potřeba dvoutřetinový souhlas Senátu. Zdroj: Reuters

Trump čelí dalšímu impeachmentu kvůli útoku demonstrantů na budovu Kongresu ze 6. ledna. Podle části zákonodárců Trump dav k útoku vyprovokoval.
Mezi republikány aktuálně zuří mocenský boj mezi trumpovským křídlem a těmi, kteří chtějí stranu zbavit jeho vlivu. K odpůrcům Trumpa patří třeba kongresmanka Liz Cheneyová (na snímku). Ta se také vyslovila pro to, aby byl exprezident během impeachmentu uznán vinným.
Trump tráví svůj důchod ve svém hotelovém resortu Mar-a-Lago na Floridě. Podle deníku The Guardian se ale chystá vrátit do politiky a dál tiše ovlivňuje dění v Republikánské straně.
Nový prezident USA Joe Biden nechce, aby jeho předchůdce měl přístup ke zprávám amerických tajných služeb.
5
Fotogalerie

Během úterý začne v americkém Senátu dlouho očekávaný impeachment bývalého prezidenta USA Donalda Trumpa. Ten se tak stane historicky prvním lídrem Spojených států, který bude čelit již druhé ústavní žalobě, byť po skončení mandátu. Podle deníku The Guardian se Trump brzy plánuje vrátit z penze do vysoké politiky a chce se pomstít republikánům, kteří ho zradili.  

Zatím vše nasvědčuje spíše tomu, že Trump ani napodruhé odsouzen nebude, neboť většina republikánských senátorů v čele s Mitchem McConnellem pevně stojí za svým vůdcem. Demokraté potřebují k odsouzení Trumpa hlasy sedmnácti exprezidentových spolustraníků a dosud jich získali na svoji stranu pouze pět. I tak ale USA čeká velmi dramatický týden, možná i dva. 

Většina obyvatel je pro vinu

Podle nejnovějšího průzkumu, který provedla společnost Ipsos ve spolupráci s ABC News, si 56 procent Američanů přeje, aby byl bývalý šéf Bílého domu shledán vinným. To je výrazně více než při Trumpově prvním impeachmentu před rokem, kdy jejich počet nikdy nepřesáhl padesát procent. Zároveň to znamená, že se od exprezidenta odvrátily miliony jeho vlastních voličů a Trump je prvním americkým prezidentem od Richarda Nixona, jehož chce většina populace po odchodu z Oválné pracovny potrestat.

Televizní stanice CNN uvádí, že druhý proces by měl být kratší než ten první, o kterém Senát rozhodoval tři týdny. Horní komoru amerického Kongresu totiž čeká důležité hlasování o dvoubilionovém záchranném balíčku na podporu ekonomiky současného prezidenta Joe Bidena, a nikdo tudíž nemá zájem na tom, aby se soud zbytečně protahoval. Jisté je také, že se Trump impeachmentu osobně nezúčastní, což ve čtvrtek potvrdili jeho právní zástupci.

Donald Trump se po odchodu z úřadu stáhl do své luxusní rezidence Mar-a-Lago na Floridě a na veřejnosti se příliš neukazuje. „Řekl, že se cítí nejšťastnější za poslední roky. Částečně i proto, že už není na sociálních sítích a nemusí čelit nenávistné bublině,“ uvedl Jason Miller, někdejší stratég Trumpovy volební kampaně s poukazem na to, že společnosti Twitter a Facebook zakázaly exprezidentovi používat jejich platformy.

„Jen 45 dalších lidí v amerických dějinách zažilo, jaké je to nést na ramenou celý svět,“ dodal Miller s tím, že si Trump nyní především užívá po čtyřech letech v nejvyšší funkci zaslouženého odpočinku.

Rozštěpení republikáni 

Odlišný pohled na Trumpův důchod přináší britský deník The Guardian. List upozorňuje, že zatímco ostatní bývalí prezidenti USA se po skončení mandátu věnují nepolitickým koníčkům – Barack Obama píše knihy a George W. Bush maluje obrazy, Trump nadále v tichosti zasahuje do dění v Republikánské straně a mstí se těm, kteří ho podle něj zradili. Stále rovněž nevyloučil svoji opětovnou kandidaturu na prezidenta v roce 2024.

Mezi republikány aktuálně probíhá mocenský boj mezi trumpovským křídlem, jež reprezentuje třeba floridský kongresman Matt Gaetz, a těmi, co hodlají stranu zbavit Trumpova vlivu, k nimž patří například Liz Cheneyová, poslankyně za stát Wyoming a dcera někdejšího amerického viceprezidenta Dicka Cheneyho.

Gaetz opakovaně vyzval Cheneyovou k rezignaci. Politička však minulý týden ustála vnitrostranické hlasování, na jehož základě bylo rozhodnuto, že nebude nijak postižena za to, že se spolu s několika dalšími republikánskými rebely vyslovila pro Trumpův impeachment.

Trump je na základě mínění Guardianu připravený se za několik měsíců vrátit do čela republikánů. Do té doby bude podporovat své stoupence, prosazovat je na klíčové posty, a naopak čistit stranu od oponentů. Na konci ledna třeba „posvětil“ kandidaturu své bývalé tiskové mluvčí Sarah Sandersové na guvernérku Arkansasu. 

Přijde o prezidentské výhody?

Důchodce-Trump ovšem stále musí vyřešit i řadu potíží. Liz Cheneyová v neděli připomněla, že bývalý prezident může být kromě ústavní žaloby také trestně stíhán běžným soudem za podněcování demonstrantů k útoku na budovu Kongresu ze 6. ledna. „Lidé budou chtít vědět, co prezident dělal. Zda tweet, ve kterém nazval viceprezidenta Mikea Pence zbabělcem během toho, co útok probíhal, byl předem promyšleným pokusem vyprovokovat násilí,“ řekla Cheneyová.

Stále je tu rovněž možnost, byť spíše teoretická, že impeachment nakonec přece jen uspěje. Trump by tím přišel o možnost znovu se ucházet o veřejnou funkci a také o některé výhody bývalých prezidentů. O ty se ho koneckonců pokouší připravit i nový šéf Bílého domu Biden. Ten v sobotu prohlásil, že by Trump neměl mít pro své nevyzpytatelné chování přístup k informacím tajných služeb, což je tradiční privilegium amerických exprezidentů. „Zkrátka si nemyslím, že je třeba, aby zpravodajské informace dostával,“ řekl Biden.