Zahájení olympiády v Tokiu provázejí skandály a opatrnost sponzorů. Vyloučeno není ani úplné zrušení

Olympiáda v Tokiu začne už v pátek. Těsně před zahájením se potýká s řadou problémů, například s rostoucím počtem pozitivně testovaných sportovců. V očích veřejnosti ji poškodil i sexuální skandál jednoho zaměstnance či útěk ugandského vzpěrače.

Olympiáda v Tokiu začne už v pátek. Těsně před zahájením se potýká s řadou problémů, například s rostoucím počtem pozitivně testovaných sportovců. V očích veřejnosti ji poškodil i sexuální skandál jednoho zaměstnance či útěk ugandského vzpěrače. Zdroj: profimedia

Olympiáda v Tokiu začne už v pátek. Těsně před zahájením se potýká s řadou problémů, například s rostoucím počtem pozitivně testovaných sportovců. V očích veřejnosti ji poškodil i sexuální skandál jednoho zaměstnance či útěk ugandského vzpěrače.
Jeden z hlavních sponzorů turnaje – japonská Toyota – nebude v zemi vysílat televizní reklamy, které by značku spojovaly s olympiádou.
Výkonný ředitel Toyoty Akio Toyoda se omluvil z účasti na zahajovacím ceremoniálu.
K významným sponzorům olympiády patří japonský výrobce elektroniky Panasonic. Ani ředitel této společnosti se na zahajovací ceremoniál nevydá.
Tady bydlí v Tokiu čeští sportovci.
12
Fotogalerie

Už v pátek mají odstartovat odložené letní olympijské hry v Japonsku. Na největší sportovní událost letošního roku se však těsně před začátkem turnaje valí jedna pohroma za druhou. Například nedávné kroky některých hlavních sponzorů naznačují, že si firmy nepřejí, aby jejich značky byly s olympiádou výrazně spojovány. Akci negativně zasáhl také rostoucí počet sportovců pozitivně testovaných na koronavirus nebo sexuální skandál, upozorňuje deník Financial Times. Necelé tři dny před slavnostním zahajovacím ceremoniálem není jasno ani o tom, zda se se Olympijské hry v Tokiu vůbec uskuteční.

Šéf organizátorů Toširó Mutó byl na středeční tiskové konferenci v Tokiu dotázán, zda hrozí, že by olympijské hry, které Japonsko stály v přepočtu stovky miliard korun, mohly být odvolány. Tuto krajní alternativu odmítl vyloučit.

Nejistotu do celé akce vnáší pandemie koronaviru. Japonská automobilka Toyota, která patří k nejštědřejším sponzorům turnaje, v pondělí oznámila, že v Japonsku nebude vysílat televizní reklamy spojené s olympijskými hrami v Tokiu. „Toto rozhodnutí jsme učinili z ohleduplnosti na pandemickou situaci v zemi,“ uvedl mluvčí společnosti Hideaki Honma pro CNN. Zároveň potvrdil, že šéf automobilky Akio Toyoda se nezúčastní zahajovacího ceremoniálu.

„Chceme se zdržet účasti vzhledem k tomu, že řada lidí, která se na tuto událost těšila, také nemůže přijít,“ vysvětlil Honma s odkazem na skutečnost, že se olympiáda odehraje bez diváků na tribunách. Na akci nedorazí ani manažeři dalších klíčových sponzorů turnaje – Juki Kusumi, výkonný ředitel Panasonicu nebo vedení amerického koncernu Procter & Gamble.   

Mnohem skromnější marketingové kampaně oproti původním předpokladům pořádají i další firmy. „Na zahajovacím ceremoniálu jsme chystali přehlídku sportovního oblečení, ale plány jsme změnili po stížnostech několika prodejen na reklamy související s konáním her,“ svěřili se zástupci japonského výrobce sportovních potřeb Asics. 

Olympijská vesnice bojuje s covidem

Značky si podle deníku Japan Today nechtějí znepřátelit veřejnost v případě, že by olympiáda vyvolala masivní vlnu nákazy, a proto se při propagaci chovají opatrně. V Japonsku aktuálně přibývá kolem tří tisíc pozitivně testovaných osob denně. V Tokiu a dalších regionech má po celou dobu konání her platit nouzový stav a přísná protiepidemická opatření.

Olympiáda, které mnozí prorokují ztrátu v řádech několika miliard dolarů, se potýká i s dalšími problémy. Pořadatelé od 1. července v olympijské vesnici evidují nejméně 58 lidí s pozitivním testem včetně několika sportovců. Jsou mezi nimi dva jihoafričtí fotbalisté nebo americká tenistka Cori Gauffová. Ta už dokonce účast kvůli onemocnění zrušila. Do izolace musela minulý týden kvůli nejednoznačným výsledkům testů i část české basketbalové reprezentace.

Japonská média o víkendu upozorňovala na problematické chování některých zahraničních návštěvníků, kteří byli přistiženi při porušování bezpečnostních pravidel. Ačkoli sportovní fanoušci do hlediště nesmějí, i tak země očekává v souvislosti s olympiádou příjezd 56 tisíc cizinců. „Opatření proti šíření koronaviru budou zpřísněna,“ slíbila prezidentka organizačního výboru a bývalá rychlobruslařka Seiko Hašimotová.

Znásilnění a pohřešovaný sportovec

Veřejnou image letošním olympijským hrám nevylepšila ani série skandálů. Před pár dny byl na olympijském stadionu v Tokiu zatčen jeden ze zaměstnanců pořadatelské služby Davronbek Rakhmatullaev. Třicetiletý Uzbek byl obviněn, že znásilnil japonskou kolegyni.    

Policie také zadržela pro podezření z užívání kokainu čtveřici britských a amerických elektrikářů. Japonský hudebník a spoluautor hudby k zahajovacímu ceremoniálu her Keigo Ojamada v pondělí oznámil, že rezignuje na svou úlohu poté, co vyšlo najevo, že se v jednom rozhovoru před více než 25 lety přiznal k šikanování handicapovaného spolužáka.    

Pozornost mezinárodních médií přitáhl též příběh ugandského vzpěrače Julia Ssekitolekoa. Dvacetiletý atlet záhadně zmizel ze svého tréninkového kempu a zanechal po sobě pouze krátký vzkaz, že se už do domovské země nevrátí a přeje si zůstat žít a pracovat v Japonsku. Tamní úřady po uprchlém reprezentantovi pátraly čtyři dny, podle některých zdrojů byl již nalezen.

Šéf organizačního výboru olympijských her Toširó Mutó v úterý potvrdil, že zrušení nebo další odložení turnaje na poslední chvíli nelze vyloučit.