DAKO-CZ podněcuje zájem dětí o technické obory

Zdroj: DAKO-CZ

Vlaky osazené jejich brzdami jezdí napříč Tibetem, na soupravy metra s brzdami označenými DK narazíte například v Kuala Lumpuru. Třemošnické DAKO-CZ patří ve svém oboru k naprosté špičce. Přesto řeší stejné problémy jako řada dalších českých výrobních podniků. Bojuje s nedostatkem technicky vzdělaných lidí. DAKO-CZ se ale staví k problémům čelem a snaží se dostat do povědomí dětí už od základních škol.

„Technické vzdělávání není u dětí bohužel v současné době příliš populární, stále se prosazují spíš humanitní obory. U rodičů i dětí přetrvávají obavy, že je technika těžká a že v technických profesích nenajdou uplatnění. Přitom nejenom u nás ve firmě, ale prakticky všude je o nadané a technicky vzdělané lidi velký zájem,“ říká Ladislav Maťašovič, personální ředitel DAKO-CZ.

DAKO-CZ

Proto se firma z úpatí Železných hor rozhodla pro zajímavou akci, jak technické profese přiblížit už žákům základních škol. V říjnu vyhlásila soutěž „Dnes papírový vláček, po střední škole práce v DAKO-CZ s reálnými vlaky“. Děti v ní vymalovávají dle své kreativity vlaky a pak na facebookové stránce firmy soutěží o hodnotné ceny. Cílem je dostat společnost do povědomí v regionu jak u dětí, tak u jejich rodičů. A motivovat je, aby se nebály vyzkoušet průmyslovku.

Hlavní aktivity se ale pochopitelně dějí až na středních školách. DAKO-CZ spolupracuje se střední průmyslovou školou, vyšší odbornou školou a obchodní akademií v Čáslavi, střední průmyslovou školou v Chrudimi a pochopitelně se střední odbornou školou a středním odborným učilištěm přímo v Třemošnici, kde DAKO-CZ sídlí a zaměstnává na pět set lidí. Spolupráci navázala firma i s Dopravní fakultou Univerzity Pardubice.

DAKO-CZ

Uplatnění pro středoškoláky i vysokoškoláky

„Školy využívají exkurzí do provozů, nabízíme i praxe a brigády. Studenti třemošnické střední odborné školy a učiliště od září letošního roku docházejí přímo do prostor naší společnosti na praktické vyučování. Studenti oborů mechanik seřizovač, mechanik strojů a zařízení, nástrojař, strojní mechanik a obráběč kovů se u nás nově mohou seznámit se špičkovou technologií používanou k výrobě pneumatických, elektromechanických a hydraulických brzdových systémů a komponentů,“ říká Ladislav Maťašovič.

Firma nabízí uplatnění i pro vysokoškoláky, kteří zde mohou vypracovat své diplomové práce, a to díky skutečnosti, že DAKO má vlastní vývoj i konstrukci. Pro zajímavost: firma je částečně pojmenována po Josefu Daňkovi, konstruktérovi, který v Třemošnici s výrobou brzd po druhé světové válce začal a ač původně přišel z Moravy jen na několik měsíců, pod Železnými horami už zůstal natrvalo. Brzda, kterou se svým týmem v 50. letech vyvinul a dále rozvíjel, byla pojmenována DAKO.

DAKO-CZ

Na odkaz Josefa Daňka v Třemošnici navazují, vyvíjejí, vyrábějí a dodávají brzdy předním světovým výrobcům jako jsou Siemens a Stadler nebo například české Škodě Transportation či slovenské Tatravagónce Poprad. DAKO-CZ, které je členem holdingu Czechoslovak Group, letos oslavilo 200 let existence: v roce 1816 byla v Třemošnici Josefem Janem Zvěřinou založena slévárna a později strojírna. Důkaz průmyslové tradice města i regionu.