Tisíce Američanů čekají před potravinovými bankami, mnozí kvůli krocanům na Díkůvzdání

Potravinová banka v New Yorku rozdává boxy s potravinami před dnem Díkuvzdání.

Potravinová banka v New Yorku rozdává boxy s potravinami před dnem Díkuvzdání. Zdroj: Reuters

Potravinová banka v New Yorku rozdává boxy s potravinami před dnem Díkuvzdání.
Potravinová banka v New Yorku rozdává boxy s potravinami před dnem Díkuvzdání.
Potravinová banka v New Yorku rozdává boxy s potravinami před dnem Díkuvzdání.
Potravinová banka v New Yorku rozdává boxy s potravinami před dnem Díkuvzdání.
Dobrovolníci nakládají jídlo do automobilů v potravinové bance - Utah Food Bank ve čtvrtek 12. listopadu 2020 ve West Valley City v Utahu.
12
Fotogalerie

V texaském Dallasu byl o víkendu k vidění výjev, který je znám spíše z rozvojových zemí. Na výdej potravinové pomoci zde čekaly tisíce lidí. Rozdíl byl v tom, že Američané trávili čas ve frontě také v autech. Podobné scény nyní nejsou ve Spojených státech výjimečné. Potravinové banky během koronavirové pandemie zažívají obrovský nápor, situace se podle nich navíc stále zhoršuje.

V Dallasu se jen během soboty pomoci dočkalo na 25 tisíc lidí. Řada z nich si odnesla i krocany na blížící se Díkůvzdání připadající na čtvrtý listopadový čtvrtek. Potravinová banka severního Texasu uvádí, že víkendová akce byla její dosud největší. Někteří obdarovaní by se přitom do složité situace nedostali, kdyby Spojené státy nezasáhl koronavirus.

Představitelka organizace Anna Kurianová popsala stanici CBS příběh čekajícího Manuela. „Má nějaká onemocnění a je zdravotně postižený, mohl ale spoléhat na příjem manželky. Když přišel COVID-19, byla propuštěna z práce a od té doby rodina svádí svůj boj,“ uvedla. „Jídlo, které dostal, chápe jako skutečné požehnání, protože si myslel, že budou na Díkůvzdání večeřet špagety. Byl vděčný za to, že dostal krocana,“ dodala.

Potravinová banka v Texasu jen od března do září rozdala na 63 milionů dávek jídla, což byl oproti loňskému roku nárůst o 45 procent. „Dokud budou pracovní místa v ohrožení, budeme nadále pociťovat zvýšenou poptávku,“ domnívá se Kurianová. Pochvaluje si přitom, že se banka může spoléhat na velkou podporu komunity, jídlo rozdávají i dobrovolníci.

Růst zájmu o potravinovou pomoc není omezený jen na Texas. Organizace Feeding America uvedla, že do konce roku může potravinové nejistotě čelit více než 54 milionů Američanů, tedy asi 17 procent populace.

To je o sedmnáct milionů lidí více než před vypuknutím nákazy. „Asi čtyřicet procent lidí, kteří se nyní dostavují k distribuci potravin, se nikdy předtím spoléhat na charitativní pomoc nemuselo,“ řekla CNN zástupkyně Feeding America Katie Fitzgeraldová.

 

Situace se přitom podle všeho nijak nelepší. Kupříkladu Pensylvánie zažívá nejvyšší poptávku po potravinových balíčcích od počátku pandemie. „Poptávka stoupá napříč státem i celou zemí. Nikdy jsme nic takového neviděli, mám z toho husí kůži,“ citoval britský The Guardian šéfku pensylvánských potravinových bank Sheilu Christopherovou.

V říjnu některé poskytovatele pomoci pobouřilo nařízení amerického ministerstva zemědělství, aby banky do balíčků přikládaly dopis prezidenta Donalda Trumpa. Šéf Bílého domu v něm vzkazoval, že je pro něj zajištění jídla pro strádající důležité. Podle kritiků však šlo o zneužití tématu v předvolebním boji, který nakonec prohrál.