Plynaři pomohou s kotlíkovou dotací

Kotelna

Kotelna Zdroj: E15 Anna Vackova

Plynárenské společnosti zařídí domácnostem získání dotace na plynový kotel z takzvaných kotlíkových dotací.

Plynárenské firmy cítí šanci, jak získat desítky tisíc nových odběratelů. Na začátku příštího roku začnou kraje vypisovat výzvy pro dotace na výměnu starých neekologických kotlů na tuhá paliva za účinnější topné systémy. Celkem mají k dispozici devět miliard korun a mezi dotovanými jsou také plynové kondenzační kotle.

„Vyřizování žádosti je pro jednotlivce náročné. Proto nabídneme kompletní servis, který bude zahrnovat energetický audit, potřebnou dokumentaci, výměnu kotle či likvidaci starého kotle,“ říká Martin Chalupský, mluvčí společnosti RWE. Stejný balík služeb nabízejí také E. ON a Pražská plynárenská.

RWE: nabídneme kompletní servis, který bude zahrnovat energetický audit, potřebnou dokumentaci, výměnu kotle či likvidaci starého kotle


Zájemci o výměnu kotle plynařům za tyto služby nic platit nebudou. Náklady spojené s pořízením a instalací kotle včetně rekonstrukce radiátorů a rozvodů tepla pokryje dotace. Plynárenské firmy uhradí z vlastních peněz náklady na svůj personál a služby. Celkem hodlají do pomoci domácnostem nalít desítky milionů korun.

„Žadatelům nabídneme také překlenovací financování z vlastních zdrojů i od bank. Dotace se totiž vyplácí zpětně po výměně kotle,“ dodává Jan Louženský, vedoucí managementu technických služeb E. ON. O zprostředkování peněz na výměnu kotle do proplacení dotace uvažuje také RWE.

E.ON: Žadatelům nabídneme také překlenovací financování z vlastních zdrojů i od bank

Někteří zástupci plynárenských firem upozorňují, že do kampaně na výměnu kotlů by se měli více zapojit jejich výrobci a dovozci. Na seznamu dotovaných zařízení bylo k minulému pátku 17 plynových kondenzačních kotlů od tří výrobců. Naopak u uhlí a biomasy je na výběr ze 154 kotlů. Problém je v tom, že dovozci plynových kotlů musejí pořídit certifikáty, kterými prokážou, že zařízení splňuje požadované parametry.
Seznam dotovaných kotlů se nicméně bude rozrůstat. Plynaři věří, že na jaře si budou moci domácnosti vybrat z více než třiceti plynových kotlů.

Státní podpora na nové kotle
O dotaci na výměnu kotle může požádat domácnost, která topí tuhými palivy. Činí od 70 do 80 procent uznatelných výdajů. Žadatel může získat až 150 tisíc korun.

Timo Vehrs: Zemní plyn do aut se bez podpory neobejde