Jak bydlí Češi? Rádi by ve vlastním, budoucnost ale nahrává pronájmům

Video placeholde
Vizualizace developerského projektu Rosetta Palace, který v centru Prahy buduje Elena Pasquale z rodiny ovládající Karlovarské minerální vody.
Vizualizace developerského projektu Rosetta Palace, který v centru Prahy buduje Elena Pasquale z rodiny ovládající Karlovarské minerální vody.
Vizualizace developerského projektu Rosetta Palace, který v centru Prahy buduje Elena Pasquale z rodiny ovládající Karlovarské minerální vody.
4
Fotogalerie

Češi preferují bydlení ve vlastním, v pronajaté nemovitosti žije v současnosti pouze pětina domácností. Ovšem nedostatečná nabídka volných nemovitostí i zhoršující se podmínky pro jejich získání mohou způsobit, že se do pěti let zvýší počet českých domácností žijících v pronájmu o polovinu. Česko by tak následovalo západní Evropu, kde se jedná o dlouhodobý trend.

„Nízké úrokové sazby vyvolaly v posledních dvou letech vysoký zájem o nákup nemovitostí ze strany domácností i investorů. Rychle rostoucí poptávka po nemovitostech však brzy začala převyšovat jejich nabídku, což automaticky vedlo k růstu cen,“ uvádí Tomáš Brychta z IdeálníNájemce.cz. Jeho sdělení potvrzuje i Eurostat, ceny nemovitostí se dle dat za druhé čtvrtletí tohoto roku meziročně zvýšily až o 14 procent.

Velmi nízká nabídka v kombinaci s vysokými cenami tak způsobila, že se vlastnictví nemovitostí začalo pro mnoho českých domácností stávat nedosažitelným. Situaci dále zkomplikovala ČNB, která letos na jaře vydala doporučení pro přidělování hypoték, podle kterého musí mít žadatel k dispozici alespoň 10 procent ceny nemovitosti.

Očekává se růst cen i úrokových sazeb

Napjatá situace na realitním trhu se podle Tomáše Brychty v následujících letech příliš nezmění. Nejhorší situace z hlediska nedostatku bytů se očekává již tradičně v Praze a Brně.

„Vedle cen porostou také úrokové sazby. Ty se v současné době pohybují průměrně okolo 2,3 procenta, brzy by však měly přesáhnout 2,5 procenta a nadále růst. Právě růst úrokových sazeb zejména po skončení jejich fixace způsobí, že některé domácnosti nebudou mít dostatečné finanční prostředky na splácení hypotéky. Řada nemovitostí se tak opět vrátí na trh,“ říká Brychta.

Nájem bude mnohdy nutností

Nedostupnost vlastního bydlení logicky povede ke zvýšenému zájmu o pronájem. Zatímco v současné době bydlí v pronajaté nemovitosti pětina českých domácností, do pěti let by jich mohla být až třetina (30 procent).

„Česká republika patří mezi země s nejmenším podílem nájemního bydlení v Evropě. Podle statistik Eurostatu bydlí v nájmu 21 procent českých domácností. Průměr zemí Evropské unie přitom činí 30 procent, vůbec největší podíl nájemního bydlení je v Rakousku či Německu, kde v nájmu bydlí téměř polovina obyvatel. Vyšší podíl nájemního bydlení je přitom tradičně v zemích západní Evropy, naopak nejméně bydlí v nájmu lidé na východ od českých hranic. Vůbec nejmenší podíl nájemního bydlení je na Slovensku, v Litvě a Chorvatsku (okolo 10 procent).

I nájemníci platí více

Také v případě pronájmu však lidé musí počítat s růstem cen. „Například v Praze vzrostl průměrný měsíční pronájem dvoupokojového bytu 2+1 o 14 procent. Nájemci tak za něj nově zaplatí částku 14 600 korun. Výrazněji vzrostl nájem také v Olomouci (10 procent), Liberci (9 procent), Plzni (6,3 procenta) či v Brně (5,5 procenta). Naopak Ostravané letos meziročně zaplatí za měsíční pronájem o 2,7 procenta méně,“ uzavírá Tomáš Brychta