Konec července: Nezapomeňte podat žádost o příspěvek na bydlení

Mladá rodina

Mladá rodina Zdroj: Profimedia

Stejně jako každým rokem, i letos je potřeba v červenci podat novou žádost o příspěvek na bydlení. Žádost se bude týkat období od 1. 7. 2018 do 30. 6. 2019. K žádosti musíte přiložit příjmy a uhrazené náklady za 2. čtvrtletí letošního roku.

Připravte se na to, že pokud vám bude dávka přiznána, budete muset každé čtvrtletí dokládat příjmy a náklady spojené s bydlením. Doložit potřebné doklady budou muset v nadcházejících měsících také ti, kteří pobírají přídavek na dítě.

Na úřad práce nemusíte osobně

Žádosti můžete, pochopitelně vyplněné, podávat přes podatelnu, poštou nebo prostřednictvím datové schránky. Pokud bude v žádosti něco chybět, zaměstnanci úřadu vás sami zkontaktují. Doloží-li člověk podklady pro nárok na dávku ve stanoveném termínu, na dané čtvrtletí o ni nepřijde.

„Doporučujeme klientům nespěchat na ÚP ČR hned v prvních dnech nového čtvrtletí. Požádat o příspěvek na bydlení nebo doložit potřebné podklady pro výplatu přídavku na dítě je možné až tři měsíce zpětně. Na ÚP ČR je tedy možné dostavit se nejen v průběhu července, ale i srpna a září,“ upozorňuje generální ředitelka ÚP ČR Kateřina Sadílková.

Potřebné formuláře pro vyřízení jednotlivých dávek státní sociální podpory jsou k dispozici na Integrovaném portálu MPSV. Zde najdete i vyplněné vzory žádostí.

Přece jen osobní návštěva

Pokud preferujete osobní návštěvu úřadu práce, máte možnost objednat se na určitý termín. Na některých pracovištích to lze on-line, jinde telefonicky.

Call centrum

V neposlední řadě se pak lidé mohou obracet s obecnými dotazy, nebo pokud si nevědí rady s vyplněním konkrétního formuláře, na Call centrum ÚP ČR.

Jeho operátoři jsou zájemcům k dispozici denně, a to v pondělí a ve středu od 8 do 17 hodin, v úterý a ve čtvrtek od 8 do 15 hodin a v pátek od 8 do 13 hodin na telefonním čísle 844 844 803. Zájemci mohou své dotazy posílat také elektronickou cestou na e-mail kontaktni.centrum@mpsv.cz nebo callcentrum@mpsv.cz.