Objem hypoték loni klesl. Na vině je růst cen nemovitostí i ČNB

reality, realitní kanceláře, hypotéky

reality, realitní kanceláře, hypotéky Zdroj: profimedia.cz

Wüstenrot - hypotéky, jaro 2011
Hypoteční banka, hypotéky
hypotéky
4
Fotogalerie

V loňském roce byl podle Hypoteční banky celkový objem hypoték 224 miliard korun. V rekordním roce 2016 to bylo o dvě miliardy více.

Objem hypoték se sice snížil jen lehce, ale přece jen k němu došlo. Co bylo příčinou? V první řadě to bylo zvýšení cen rezidenčních nemovitostí, dále pak zpřísnění pro poskytování hypoték ze strany ČNB – především zavedení maximálního LTV. Dále ke snížení přispěla menší nabídka nemovitostí na prodej a také mírný růst úrokových sazeb.

Ale přes to všechno mají Češi o pořízení vlastního bydlení zájem. „V porovnání s rokem 2016 byl měsíční vývoj na trhu hypoték výrazně stabilnější. Rok 2016 totiž díky změně úvěrové legislativy účinné od 1. prosince 2016 přinesl v listopadu skokový 50% nárůst objemu uzavřených úvěrů. V roce 2017 byly meziměsíční odchylky v objemu udělených hypotečních úvěrů minimální, pouze je patrný trend určitého snížení prodejů hypoték v druhém pololetí 2017 ve srovnání s prvním pololetím. To je způsobeno zejména postupným zpřísněním pravidel pro poskytování hypoték s vyššími hodnotami LTV ze strany ČNB. Meziročně se financování bydlení však zvýšilo díky růstu úvěrů na bydlení poskytnutých stavebními spořitelnami,“ říká Jiří Feix, předseda představenstva a generální ředitel Hypoteční banky.

Zákon o spotřebitelských úvěrech

Od zavedení zákona o spotřebitelských úvěrech jsou pravidla a postupy pro udělování hypotečních úvěrů mnohem přísnější a transparentnější pro klienty. Dvojí zvýšení dvoutýdenní repo sazby ze strany ČNB spolu se zpřísněním požadavků na maximální LTV přispěly k otočení trendu poklesu úrokových sazeb u hypoték. Přesto podle Hypoteční banky nebyl nárůst úrokových sazeb během loňského roku nijak dramatický.

Úrokové sazby i nadále porostou

Podle odhadů Hypoteční banky budou i v letošním roce úrokové sazby růst a to díky očekávanému zvyšování úrokových sazeb ze strany ČNB. Růst by ale neměl být nijak drastický. U dvoumilionové hypotéky na 25 let je zvýšení úrokové sazby o 0,10 procent. U měsíční splátky je to nárůst o stokorunu měsíčně.

Ceny nemovitostí tké stoupají

„Rok 2017 zařadil Českou republiku mezi evropské země s nejrychlejším růstem cen nemovitostí. Podle našich odhadů ceny bytů meziročně vzrostly o 11,4 procent a ceny rodinných domů o 6,6 procent. Evropský rekord přitom drželo Irsko s 12,2 procenty meziročního nárůstu cen. Jediným segmentem rezidenčních nemovitostí, který rostl znatelně pomaleji než v roce 2016, byly pozemky. Ty si připsaly loni 6,5 procent, zatímco o rok dříve to bylo rovných 8,5 procent. I tak však o nich platí, že jsou nejstabilnějším segmentem rezidenčních nemovitostí s nejnižšími udržovacími náklady, a tudíž ideální investicí,“ uzavřel Vladimír Vojtíšek, člen představenstva Hypoteční banky.