Překonají banky loňská maxima? Těžko

reality, realitní kanceláře, hypotéky

reality, realitní kanceláře, hypotéky Zdroj: profimedia.cz

hypotéky
Wüstenrot - hypotéky, jaro 2011
V Česku opět trhají hypotéky rekordy
4
Fotogalerie

Maxima hypoték roku minulého banky nejspíše v důsledku regulací ČNB nepřekonají. Stavebním spořitelnám by se to ale z hlediska úvěrů ze stavebního spoření mohlo povést. V dubnu banky a stavební spořitelny rozpůjčovaly přes 20 miliard korun. Informoval o tom server Bankovnipoplatky.com.

Konkrétně banky v dubnu poskytly 8 555 hypotečních úvěrů celkem za 17,6 mld. korun. Průměrná úroková sazba byla 2,01 procenta a průměrná výše hypotéky 2,055 mil. korun. Objem těchto hypoték byl meziročně vyšší o 3 procenta. V tuto chvíli jsou na tom hypotéky tedy lépe než v roce 2016. A to o 21 procent. To však nejspíš brzy skončí.

„V květnu očekáváme meziroční pokles produkce. Lidé se hypotékami tzv. předzásobily ještě před tím, než vstoupilo v platnost doporučení ČNB ohledně poskytování hypoték s LTV nad 80 procent. A druhým faktorem je pozvolný růst srovnávací základy. Loni v květnu banky objemem sjednaných hypoték překonaly hranici 20 miliard a právě díky velmi silnému 2. a 3. čtvrtletí 2016 bude postupně docházet k umazávání meziročního náskoku, který si banky vypracovaly během prvních 3 měsíců letošního roku,“ říká Libor Ostatek, ředitel makléřské společnosti Golem Finance, která se specializuje na poradenství v oblasti financování bydlení.

Naproti tomu spořitelny by mohly mít nejlepší výsledky za 8 let

V prosinci loňského roku bylo ve stavebních spořitelnách sjednáno 25 240 nových smluv o stavebním spoření a poskytly 5 889 úvěrů. Celkový objem byl 4,943 mld. korun. Průměrná výše úvěrů byla 839 362 korun.

Stavební spořitelny by tedy teoreticky z regulací hypoték měly těžit. Dubnový růst objemu o necelých 5 procent ale není nic moc. Přesto by ale v květnu měly překonat rozpůjčovanou částku z loňského května. Tedy 3,8 mld. korun.