Od února začne platit otcovská, využít ji lze už nyní

Otcovství

Otcovství Zdroj: MPSV

Bohatství, ilustrační foto
Peníze
3
Fotogalerie

Ministerstvo práce a sociálních věcí (MPSV) připomíná, že od února 2018 začne platit novela zákona o nemocenském pojištění, která zavádí novou dávku tzv. otcovskou. Žádat o dávku bude sice možné až od 1. února, novela je však aktuální již v těchto dnech, protože žádost mohou podat novopečení otcové až do 6 týdnů od porodu nebo převzetí do péče.

Otcovská dovolená bude fungovat jako nová dávka, z nemocenského pojištění bude otec dítěte po jeden týden dostávat 70 procent vyměřovacího základu svého výdělku. Podpora bude stejná jako výše peněžité pomoci v mateřství. Nástup na otcovskou dovolenou bude možný v období šesti týdnů ode dne narození dítěte a týdenní otcovskou nebude možné přerušit.

K otcovské se váže několik pravidel. Za otce dítěte je považován ten, kdo je v matrice zapsán jako otec. Otcovská náleží jen jednou, a to i v případech, kdy otec pečuje o více narozených dětí současně. Otci vznikne nárok na otcovskou v období šesti týdnů ode dne narození dítěte i v případě, kdy jsou matka, dítě nebo oba dva ze zdravotních důvodů v nemocnici.

Dle MPSV se v ČR každý rok narodí zhruba 100 tisíc dětí.