Centrál. Kauza, která hýbe městem

Za záchranu kina bojují tisíce lidí. Obyvatelé Hradce posílají vedení města jasný signál - Centrál v Hradci chceme.

Ani další z pokusů o záchranu hradeckého artového kina Centrál nevyšel. Zastupitelé města po sérii ostrých slovních přestřelek zamítli na konci března možnost poskytnout zadlužené společnosti Pro-Centrál, která biograf provozuje, necelé tři miliony korun výměnou za veškerý majetek kina a vypovězení nájemní smlouvy.

Vše tak spěje k insolvenčnímu řízení a definitivnímu uzavření sálu. „Je to to nejhorší z možných rozhodnutí. Jestli se dveře sálu skutečně zavřou, jen těžko se budou znovu otevírat,“ varuje šéf Centrálu Leoš Kučera.

Výběrové řízení

Už teď je jisté, že jeho sdružení Pro-Centrál dostane od města výpověď. Radnice pak vypíše výběrové řízení na nového provozovatele. Ten by mohl začít promítat už na podzim. Má to ale jeden háček.

„Městu momentálně v kině patří jen sedačky a vzduchotechnika. Pokud tedy bude chtít kino v budoucnu dál provozovat, bude muset celé vybavení a veškerou techniku nakoupit znovu a určitě za mnohem víc peněz, než by nyní mohlo dát našemu sdružení,“ vysvětlil Kučera.

Zatímco politici nad dalším osudem posledního kamenného kina ve městě váhají, lidé mají jasno a vedení města posílají jasnou odpověď. Pro záchranu kina vznikla petice.

„Jde nám o to, aby nebylo rozprodáno vybavení Centrálu a aby kino mohlo dál fungovat i pod jiným provozovatelem. Tuto petici chápu jako vyjádření lidí v Hradci, že kino chtějí,“ napsal v rozsáhlé diskuzi, která se současně rozběhla na internetu, jeden z iniciátorů petice Václav Maixner.

Podpora i z ciziny

Pod výzvou se během týdne sešly už dvě tisícovky podpisů. Mezi nimi jsou dokonce jména některých zastupitelů. Vedle Vladimíry Šilhánkové, Jakuba Krofty nebo Martina Dvořáka se pro záchranu Centrálu vyslovil i náměstek hradeckého primátora pro kulturu Josef Krofta. Další podpisy stále přibývají. Kromě Hradečanů se k výzvě připojují i lidé z dalších koutů republiky. Dokonce přišly i podpisy z Paříže, z Berlína nebo z Velké Británie.

„Tato kauza je mnohem širší. Ukazuje totiž, jak se dnes v politice jedná, jak se nehledají společná a společně prospěšná řešení. Každý se snaží krýt svůj krk a nikdo nechce nést zodpovědnost za rozhodnutí. Žádám zastupitele, pokud by mohli zasednout ke společnému stolu a najít takové řešení, které by umožnilo plynulý přechod Centrálu na nového provozovatele, vybraného přes transparentní výběrové řízení, kam se mohou přihlásit všichni. Kino by se nemělo zavírat a rozprodávat. Zapomeňme prosím na své osobní pošramocené ctnosti, uražená ega a hledejme společnou konstruktivní cestu. Určitě existuje. Osočování k ničemu dobrému nepovede,“ tvrdí mladý filmař Ondřej Hejna.