Šance Brna? Postup ze 6. místa

Brněnští fotbalisté pokazili podzim, naděje na první ligu však žije. Vede přes výborné jaro a přísné požadavky svazu.

Zbrojovka a kandidát na postup? Ze strany brněnských fotbalistů se to po tragicky odehrané podzimní části druhé ligy zdá jako hodně nepovedený vtip. Ačkoliv po šestnácti kolech figurují až na čtrnáctém místě tabulky, stále můžou tajně doufat v malý fotbalový zázrak.

Aby mohla parta okolo kapitána Petra Švancary v příští sezoně svádět souboje s pražskou Spartou, Plzní nebo Libercem, musejí se splnit dva předpoklady. Tím prvním je výborné jaro v podání Brňanů. A tím druhým pak hromadné odmítání postupu kluby, které se umístí před Zbrojovkou.

Nechceme spekulovat

Některé z nich už dopředu předeslaly, že i v případě úspěchu nebudou mít o zařazení do nejvyšší soutěže zájem. „Nechceme takhle spekulovat. Víme dobře, v jaké jsme situaci, a tahle možnost rozhodně není ta, ke které se upínáme,“ odmítl podobné úvahy sportovní ředitel Zbrojovky Zdeněk Kudela.

Přesto o možnosti postupu z jiných než z prvních dvou míst tabulky v Brně dobře vědí. „Bylo by krásné, kdybychom o tom mohli na konci soutěže vůbec mluvit. K tomu ale potřebujeme zažít fantastické jaro. Ze čtrnáctého místa se totiž rozhodně postoupit nedá,“ smutně podotkl útočník Švancara. Ze čtrnáctého pravděpodobně ne, ale například z šestého se návrat mezi elitu povést může. Většina klubů druhé ligy totiž o účast v nejvyšší soutěži nemá zájem. Kvůli penězům. Pro postup totiž musí splnit přísné požadavky fotbalového svazu, zvláště ohledně úrovně stadionů.

´Nemají stadion

To je hlavní důvod, proč v případě úspěšné sezony s největší pravděpodobností návrat odmítne vedoucí duo Ústí nad Labem a Bohemians Praha.

„O postup nám rozhodně nejde. Nemáme stadion pro první ligu. Tři roky jsme hráli jinde a to stačilo. Na Strahově už hrát odmítám. To se nedá, není tam žádná atmosféra. A jiná varianta není, na Střížkově se dá hrát jen druhá liga,“ nechal se před začátkem sezony slyšet kontroverzní majitel Bohemians Karel Kapr.

Podobně uvažuje i vedení Ústí nad Labem, které v loňské sezoně hrálo Gambrinus ligu v azylu v Teplicích. Současný lídr druholigové soutěže navíc v květnu obdržel licenci od svazu až na druhý pokus, a hrozil mu tak pád o soutěž níž. „Máme jasná omezení v podobě rozpočtu i stadionu, a tak nemůžeme mít za cíl návrat mezi elitu,“ prohlásil v průběhu přípravy ředitel klubu Stanislav Pelc. Vysoké ambice v této sezoně nemá ani čtvrtá Karviná a pátý Sokolov. „Všichni víme, jak to chodí. Všechny tyhle kluby sice vyhlašují, že o první ligu nemají zájem, jenže na konci sezony může být všechno jinak. Nikdo neví, jak se v případě možnosti postupu nakonec zachovají,“ zamyslel se Švancara.

Jihlava, Zlín a Opava by šly

Pokud by však předsezonní prohlášení platila, za současné situace by se oslav pravděpodobně dočkaly třetí Jihlava a šestý Zlín, na který Zbrojovka ztrácí devět bodů. Ty se společně se sedmou Opavou postupovými ambicemi netají. „Ambice jsou každý rok stejné. Chceme hrát první ligu,“ přednesl jasný cíl jihlavský kouč Roman Pivarník.

Pokud na konci druholigového ročníku některý z prvních dvou týmů postup do nejvyšší soutěže odmítne, připadne právo dalšímu v pořadí. Změnu oproti minulosti stihl prosadit ještě bývalý předseda svazu Ivan Hašek. „Po případu Čáslavi, která po postupu do ligy v roce 2009 prodala licenci Slovácku, jsou pravidla jasně daná. Odkoupení ligové licence by muselo být postupně nabízeno druholigovým klubům na nepostupových příčkách tak, jak v tabulce skončí. A ty by pochopitelně musely následně splnit licenční podmínky pro nejvyšší soutěž,“ nastínil pravidla mluvčí fotbalového svazu Jaroslav Kolář.

„Tabulka říká vše“

V případě solidního umístění by se tak mohlo dostat i na brněnskou Zbrojovku. Ta chce na jaře výrazně vylepšit nelichotivou čtrnáctou pozici. „Podzim hodnotit pozitivně rozhodně nemůžeme. Tabulka říká vše. Alespoň trochu povedený závěr zapříčinil, že nejsme v ještě větším průšvihu,“ pronesl Kudela.

Ten věří, že boji o záchranu se na jaře klub definitivně vyhne a v tabulce poputuje pouze směrem nahoru. „O sestupu se odmítám bavit. Ten prostě nepřipadá v úvahu. Přes zimu musíme pracovat tak, abychom od března začali pomalu vracet důvěru fanoušků v brněnský fotbal,“ dodal sportovní ředitel Zbrojovky.

Hned osm zápasů doma

Podobně smýšlejí i fotbalisté. „Nechci opět nabízet falešné naděje. Místo slov se musíme ukázat na hřišti. A zvlášť na tom domácím, kde jsme na podzim zbytečně ztratili několik zápasů,“ pronesl Švancara. Příležitostí k tomu budou mít Brňané víc než dost. Ze čtrnácti jarních zápasů hned osm odehrají na stadionu v Srbské ulici.

PODZIM ZBROJOVKY

1. Ústí nad Labem 36 bodů
2. Bohemians 30 bodů
3. Jihlava 30 bodů
4. Karviná 28 bodů
5. Sokolov 27 bodů
6. Zlín 27 bodů
7. Opava 21 bodů
8. Znojmo 21 bodů
9. Třinec 20 bodů
10. Sezimovo Ústí 20 bodů
11. Čáslav 20 bodů
12. Vlašim 19 bodů
13. Varnsdorf 19 bodů
14. Zbrojovka 14 bodů