Náraz o strop. Kult českých státních dluhopisů slábne, bondy byly houbou na peníze

Česká národní banka

Česká národní banka Zdroj: E15 Dominik Kučera

Nárůst rizikového apetitu investorů po uklidnění bankovních trablů na obou stranách Atlantiku se propsal na dluhopisové trhy a ceny uprostřed týdne mírně poklesly
2
Fotogalerie

Dvojnásobek výnosu globálních akcií, o tři čtvrtiny více oproti dluhopisům vlád zemí eurozóny, anebo třeba trojnásobek výkonu dluhopisů velkých firem platících eurem.Takové je prozatímní letošní skóre českých státních dluhopisů. Ty za sebou letos s růstem šplhajícím ke čtyř a půl procenta výkonnostně nechávají překvapivě širokou škálu investičních aktiv. Domácím bondům pomohla i březnová bankovní krize. Českým papírům, které byly počátkem týdne nejdražší za poslední rok, se totiž i přes univerzální nárůst popularity dluhopisů podařilo růst rychleji než jejich protějškům v západní Evropě. Růstový trend se ale zřejmě nachýlil ke konci.

„Ceny českých státních dluhopisů považujeme momentálně za přestřelené. Pohyb byl velmi prudký,“ soudí portfolio manažerka společnosti Amundi Markéta Jelínková. Ve vysokých cenách bondů se podle ní odrážejí sázky investorů na rychlý konec české inflační éry a tím i relativně brzké uvolnění politiky centrální banky.

„Stále existuje riziko zakotvených inflačních očekávání, s čímž roste pravděpodobnost udržení úrokových sazeb na vyšších úrovních po delší dobu,“ dodává Jelínková. 

Nárůst rizikového apetitu investorů po uklidnění bankovních trablů na obou stranách Atlantiku se už ostatně částečně na dluhopisové trhy propsal a ceny uprostřed týdne mírně poklesly. „Momentálně vidíme, že zájem o české dluhopisy opadá a ceny korigují růst znovu společně s hlavními trhy,“ zdůrazňuje ekonom Patria Finance Tomáš Vlk.

Právě spekulace na dřívější uvolnění české měnové politiky ale mohou zájem o bondy opět podpořit. „ČNB začala s cyklem utahování měnové politiky mezi prvními, v bankovní radě mají navrch holubice a trh tak spekuluje, že ani při snižování sazeb nebude Česko zaostávat,“ dodává Vlk. 

Jak uvádějí statistiky S&P, dluhopisy vlád zemí eurozóny letos vyrostly o dva a půl procenta, za poslední rok ale znehodnotily o více než jedenáct procent, a to primárně pod dojmem očekávání rostoucích sazeb ECB. Rostoucí úroková sazba v ekonomice se totiž odráží v poklesu cen dluhopisů a naopak.

Stabilní očekávání výše českých sazeb a v posledních týdnech i spekulace o dřívějším obratu sazeb směrem dolů ovšem naopak investorům z domova i zvenku nabídly solidní růstový základ. Ten zafungoval i během bankovní krize, kdy ceny českých bondů narostly o půl procentního bodu více než dluhopisy zemí eurozóny a o procentní bod více než třeba dluhopisy americké vlády. 

„Jde o vliv přelivu dluhopisových investorů z ostatních částí zeměkoule,“ uvádí ekonom společnosti Natland Petr Bartoň. Trend upřednostňování českých bondů může dále pokračovat, ovšem v menším měřítku. „České vládní dluhopisy jsou v podstatě substitutem za americké a eurové vládní dluhopisy. Když tam roste úroková sazba a klesají ceny tamních dluhopisů, roste poptávka po českých vládních dluhopisech,“ dodává Bartoň. 

Letošní růstová story spojená se silným zájmem investorů o české vládní bondy vede i k úspoře dluhových nákladů vlády. Přestože jsou současné sazby České národní banky například jen o čtvrt procentního bodu vyšší než například sazby v Polsku, rozdíl v ročním úročení desetileté státní půjčky je více než jeden a půl procentního bodu v polský neprospěch. Pro stát to znamená šanci se levněji předfinancovat. 

„Z hlediska financování státu se ministerstvo financí zaměřuje na využívání co nejširšího spektra dostupných nástrojů a na jejich vyvážené strukturování. Při výběru konkrétních splatností a typu instrumentu je samozřejmě nezbytné pružně reagovat na aktuální vývoj tržních podmínek a na poptávku ze strany dealerů,“ v obecné rovině uvádí Štefan Fous z ministerstva financí s tím, že úřad momentálně ladí plán dubnových dluhopisových emisí.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!