Vláda se může dostat k vašim bitcoinům, řekl výrobce kryptopeněženek Ledger. Pak cuknul

Jak si AI představuje trezor na bitcoiny.

Jak si AI představuje trezor na bitcoiny. Zdroj: Midjourney

Jednička na trhu s hardwarovými peněženkami pro kryptoměny hasí PR katastrofu. Šéf francouzské společnosti Ledger Pascal Gauthier v podcastu What Bitcoin Did řekl, že za určitých okolností může mít přístup k virtuálním mincím jednotlivých uživatelů stát. Slova, která nahrávají českému výrobci konkurenční kryptopeněženky Trezor, vyvolala v bitcoinové komunitě prudkou vlnu nevole. Někteří uživatelé demonstrativně ničí své ledgery. Po masivní kritice se firma rozhodla pozastavit zavedení nové funkce, která by mohla dát třetím stranám přístup ke kryptoměnám uživatelů.

Ledger je terčem intenzivní kritiky několik posledních dnů. Vyvolalo ji oznámení volitelné funkce Ledger Recover, která dovoluje uživatelům svěřit svůj seed (lze si zjednodušeně představit jako přístupový kód) od peněženky třetím stranám.

V případě jeho ztráty či zapomnění by si mohli přístup do kryptopeněženky nechat obnovit. Zároveň ale tato funkce znamená, že by si přístup k virtuálním mincím na Ledgeru mohl vyžádat stát, přiznal Gauthier. Tím rozčarování komunity vygradovalo. Manažer se ale snažil během podcastu svůj postoj vysvětlovat.

„Běžný člověk žádné předvolání jen tak nedostává, muselo by se jednat o závažný čin v souvislosti s terorismem nebo obchodování s drogami. Pokud vás takový scénář zneklidňuje, nemusíte novou funkci využívat. Můžete si nadále držet svých 24 slov (sloužících k obnově přístupu do kryptopeněženky. V případě jejich ztráty uživatel definitivně své uložené kryptoměny ztratí, pozn. aut.) a dál pokračovat v tom, co děláte. Pro vás se nic nemění,“ řekl Gauthier.

Dodal, že naprostá většina uživatelů nakupuje bitcoiny a krypto na centralizovaných burzách vyžadujících ověření totožnosti. Pokud zakoupené virtuální mince směřují z těchto burz rovnou do hardwarové peněženky, pak jsou stejně ze strany státu dohledatelné, argumentuje Gauthier.

Podle spoluzakladatele české společnosti SatoshiLabs Pavola Rusnáka je ale posílání seedu přes internet krokem, který fundamentálně překopává bezpečností model hardwarové peněženky. „Ta změna je natolik zásadní, že si nejsem jistý, jestli je takové řešení pro hardwarovou peněženku vůbec životaschopné,“ sdělil serveru Coindesk představitel firmy, která vyrábí kryptopeněženku Trezor. Někteří majitelé ledgeru umístili na sociální síť Reddit videa, ve kterých své přístroje demonstrativně ničí.

„Je to příšerný nápad. Prosím, nezapínejte tuto funkci. Problém není v tom, že by došlo k rozdělení seedu na tři části. To je ve skutečnosti dobrý nápad! Problém je v tom, že tyto tři zašifrované části jsou potom odeslány ke třem korporacím, které si je mohou pro sebe zrestaurovat,“ napsal odborník na zabezpečení blockchainu Mudit Gupta.

Jeho slova nakonec Ledger vyslyšel. Byť nejspíš jen dočasně. Nasazení novinky nakonec odloží do chvíle, než bude schopný zveřejnit maximální množství zdrojového kódu své platformy. „Udělali jsme nezamýšlenou komunikační chybu, kdy jsme všechny překvapili a snížili schopnost našich zákazníků přesně porozumět službě Ledger Recover,“ napsal Gauthier na blogu a připojil omluvu za způsob, jakým společnost o novince komunikovala. Gauthier nicméně zůstává podle svých slov hluboce přesvědčen o výhodách novinek typu Ledger Recover, jelikož ne všichni uživatelé si umí svůj seed zabezpečit sami (nejčastěji si majitelé HW peněženek ukládají seed tak, že si 12 nebo 24 slov opíší na papír. Hrozí ale jeho ztráta, pozn. aut.)

Well, so long Ledger!
by u/tooslow in ledgerwallet

„Neznám všechny detaily, ale něco se rozhodně pokazilo, když byla funkce obnovy seedu vmetena uživatelům do tváře tím nejhorším možným způsobem. Pochopitelně jde o citlivé téma a vyžadovalo mnohem připravenější komunikaci. Z mého pohledu představuje celá tahle kauza naprosté selhání PR. Rozhodně to ale není selhání technického rázu,“ napsal spoluzakladatel Ledgeru a bývalý šéf firmy Éric Larchevêque.

Podle expertů oslovených serverem Coindesk je hlavní problém v tom, že zdrojový kód kryptopeněženky Ledger není veřejně přístupný, a tak tedy nelze vyhodnotit, co nová funkce s obnovou seedu opravdu dělá. Naopak Trezor se profiluje jako open-source platforma a ze současného rozčarování komunity z přístupu firmy Ledger těží.

„Jsme trochu v panice, protože tímhle tempem nebude za chvíli co prodávat,“ tweetoval spoluzakladatel SatoshiLabs Marek Palatinus. Jeho slova upřesnil Jiří Kroulík z marketingového oddělení firmy. „Je pravda, že nová služba Ledgeru nám krátkodobě výrazně zvýšila prodeje. Nyní se situace pomalu uklidňuje, i když jsme stále výrazně nad denním průměrem. Problémy se zásobováním nám v současné době určitě nehrozí,“ doplnil Kroulík.

„U Trezoru neexistuje nějaká zákaznická podpora v tom smyslu, že jim obnoví účet, pokud ztratí heslo. Přes Trezor si vytváříte zálohu privátních klíčů, tu si musíte někam zaznamenat, někam bezpečně uchovat, a to je to úplně ta nejdůležitější, ta hlavní věc, kterou si musíte střežit. Pouze vy jste majitelem svých privátních klíčů, konkrétních bitcoinů v síti,“ vysvětlil v nedávném rozhovoru pro E15 šéf Trezoru Matěj Žák. 

Špatně přijatá novinka lákala i na obdobu pojištění

Podrobnosti o funkci Ledger Recover, která umožňuje uložit seed u třetích stran, již dříve popsal magazín Wired. Obnovovací kód (seed) má podle představ Ledgeru putovat on-line rozdělený na tři části mezi tři různé entity, přičemž k obnovení přístupu do kryptopeněženky postačí disponovat dvěma kusy ze tří. Funkce má sloužit jako záchranná sít pro ty uživatele, kteří nechtějí spoléhat s úschovou seedu sami na sebe. Služba má stát 10 dolarů měsíčně. Zůstatek v uživatelově peněžence má být navíc „pojištěn“ až do výše 55 tisíc dolarů (1,2 milionu korun). Termín nasazení novinky je ale po turbulentním dění v posledních dnech nejasný.

Ledger si ale vybudoval postavení globálního lídra v segmentu hardwarových peněženek bohatší nabídkou funkcí než Trezor. Podporuje například ukládání většího množství různých digitálních měn. Část klientů francouzské firmy navíc oceňuje design zařízení. Ledger na rozdíl od SatoshiLabs částečně spoléhá na externí financování. Před dvěma měsíci server TechCrunch informoval, že Ledger získal další významnou investici – kapitálovou injekci přes 100 milionů dolarů.

Pražské stejně jako pařížské firmě náhle vzrostly prodeje zejména koncem loňského roku, kdy zkolabovala velká americká kryptoburza FTX. Řada uživatelů se z obav o bezpečnost svých virtuálních mincí uložených na online burzách rozhodla pořídit hardwarovou peněženku. Ledgeru i Trezoru v souvislosti s pádem FTX vzrostly prodeje několikanásobně.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!