Babiš přes daňové ráje prohnal 400 milionů. Daty z Pandora Papers se bude zabývat policie

Andrej Babiš si přes své offshory poslal skoro 400 milionů korun, za které si posléze koupil nemovitosti na francouzské Riviéře, včetně zámečku Bigaud

Andrej Babiš si přes své offshory poslal skoro 400 milionů korun, za které si posléze koupil nemovitosti na francouzské Riviéře, včetně zámečku Bigaud Zdroj: Profimedia.cz

Andrej Babiš si přes své offshory poslal skoro 400 milionů korun, za které si posléze koupil nemovitosti na francouzské Riviéře, včetně zámečku Bigaud v městečku Mougins.
Zámeček Chateau Bigaud premiéra Andreje Babiše (Snímek Google Maps)
Premiéra již kvůli kauze kritizují opoziční politici.
Oficiální zahájení předvolební kampaně hnutí ANO
Babiš na zámečku ve Francii
17
Fotogalerie

Českou linku takzvaných Pandora Papers zveřejnilo České centrum pro investigativní žurnalistiku. Podle toho Andrej Babiš si přes své offshory poslal skoro 400 milionů korun, za které si posléze koupil nemovitosti na francouzské Riviéře, včetně zámečku Bigaud. Operace nese znaky praní peněz, shodují se odborníci. Babiš odmítl, že by v tomto případě udělal cokoli nezákonného. Pokládá to za pokus o očernění a ovlivnění voleb. Upozorňuje, že celá kauza se vztahuje k období před jeho vstupem do politiky. O kauze českého premiéra již informují významná zahraniční média, například britský deník The Guardian.

Na světě jsou nové „Panama Papers“. Mezinárodní konsorcium investigativních novinářů (ICIJ) v neděli odpoledne zveřejnilo podle svých slov dosud „nejrozsáhlejší finanční tajemství", na jehož odkrývání pracovalo více než 600 reportérů ve 117 zemích. Novináři čerpali z celkem 11,9 milionů uniklých dokumentů z daňových rájů. Tentokrát pro ně zvolili označení „Pandora Papers“.

Učebnicový příklad

Českou linku zveřejnilo České centrum pro investigativní žurnalistiku. Podle toho Andrej Babiš si přes své offshory poslal skoro 400 milionů korun, za které si posléze koupil nemovitosti na francouzské Riviéře, včetně zámečku Bigaud. Operace nese znaky praní peněz, shodují se odborníci.

„Žádná normální obchodní transakce by takhle nikdy nevypadala,“ sdělil webu bývalý vyšetřovatel finanční kriminality, dnes konzultant pro boj proti praní špinavých peněz Kamil Kouba. „To schéma mi přijde jako z učebnice pro vyšetřovatele. V angličtině to dokonce má svůj název: loan back,“ dodal na téma Pandora Papers. Zveřejněnými informacemi o Babišovi a dalších Češích se bude zabývat Národní centrála proti organizovanému zločinu, uvedl její mluvčí Jaroslav Ibehej.

Andrej Babiš na obvinění reagoval vzápětí, jeho tým požádal redakci o uveřejnění celého vyjádření: „No a je to tady. Čekal jsem, co na mě těsně před volbami vytáhnou, aby mě poškodili a ovlivnili české volby. Tentokrát případem starým 12 let. Před mým vstupem do politiky. Neexistuje žádná kauza, kterou by na mě mohli vytáhnout za dobu, co jsem v politice. V tomto případě je jasné, že jsem neudělal nic nezákoného ani špatného, ale to jim nebrání v tom, aby mě zase zkusili očernit a ovlivnit tak české parlamentní volby. Je to před každými volbami stejně, vytáhnou něco z dávné minulosti, aby se pak ukázalo, že se nic nestalo," napsal Babiš.

Později premiér České televizi řekl, že by si nákup prostřednictvím skrytých firem nemohl jako politik dovolit, ale že tuto transakci uskutečnil před svým vstupem do politiky. Opozice nyní premiéra vyzývá, aby doložil, že příjmy vložené do skrytých firem řádně zdanil.

Andrej Babiš si přes své offshory poslal skoro 400 milionů korun, za které si posléze koupil nemovitosti na francouzské Riviéře, včetně zámečku Bigaud v městečku Mougins.Andrej Babiš si přes své offshory poslal skoro 400 milionů korun, za které si posléze koupil nemovitosti na francouzské Riviéře, včetně zámečku Bigaud v městečku Mougins.|investigaace.cz

„Na datu a času, kdy bude celosvětový projekt Pandora Papers vycházet, se muselo shodnout přes šest set novinářů z celého světa, naše možnost jakkoliv ovlivnit datum kvůli českým volbám do Poslanecké sněmovny proto byla mizivá,“ píše se na webu Investigace.cz.

Premiéra již kvůli kauze pandora papers kritizují opoziční politici. „Zatímco naší zemi vyždímal jako kus hadru, chystá si pan Babiš únikový plán za 400 milionů na zámečku na francouzské Riviéře. Koupil si ho tajně a přes společnosti z daňových rájů, proti kterým údajně bojuje do roztrhání těla. Podle odborníků operace nese znaky praní peněz," napsal na Twitteru předseda Pirátů Ivan Bartoš.

„Andrej Babiš musí doložit, že na transakci použil zdaněné peníze. Pokud ne, nemá právo být v politice a starat se o peníze daňových poplatníků," uvedl ke skandálu Pandora Papers předseda ODS Petr Fiala.

Linka Andreje Babiše

Andrej Babiš si v červenci roku 2009 pomocí francouzské právní kanceláře DB Artwell Avocats a panamské právní kanceláře Alcogal nechal anonymně a diskrétně založit firmy, kde figurovali nastrčení ředitelé. O čtyři měsíce později tuto strukturu využil, aby z jedné své společnosti do druhé přesunul 15 milionů eur (tehdy 381 milionů korun). V podstatě sám sobě poskytl půjčku, a to na nákup šestnácti luxusních nemovitostí ve Francii včetně zmíněného zámečku Château Bigaud na Azurovém pobřeží.

„Žádná normální obchodní transakce by takhle nikdy nevypadala,“ říká bývalý vyšetřovatel finanční kriminality, dnes konzultant pro boj proti praní špinavých peněz Kamil Kouba. „To schéma mi přijde jako z učebnice pro vyšetřovatele. V angličtině to dokonce má svůj název: Loan Back,“ dodává Kouba.

Dokumenty k Babišově aféřeDokumenty k Babišově aféře|investigace.cz

Co bylo zdrojem bohatství z dokumentů, který novináři analyzovali v rámci projektu Pandora Papers, nevyplývá. Upozorňují však, že premiér Andrej Babiš vynaložil značné úsilí, aby skryl, že právě on je majitelem zmiňovaných 15 milionů eur (381 milionů korun). Kromě toho, že využil schéma offshorových společností, které mu zajistily anonymitu, se ke svým firmám nepřiznal ani v Česku. Žádnou z nich neuvedl v žádném majetkovém přiznání, jež byl povinen každoročně vyplňovat po vstupu do politiky. Podle Lukáše Krause, právníka organizací Frank Bold a Rekonstrukce státu, se neuvedením akcií firem z daňových rájů Babiš dopustil přestupku a hrozí mu pokuta až do výše 50 tisíc korun. 

celý článek najdete na webu investigace.cz

Babiš není v Pandora Papers jediným Čechem

Andrej Babiš není jediný Čech nebo politik, který se v dokumentech Pandora Papers objevuje. V projektu se objevuje více než 300 Čechů a 178 offshorových firem s českým pozadím. Jsou mezi nimi bývalý ministr, zločinec, bankéř, lokální politici, zbrojaři, realitní i mediální magnáti i nejbohatší lidé Česka.

Redakce investigace.cz uvedla, že se bude věnovat i ostatním aktérům, další texty bude postupně vydávat na svých webových stránkách.

Co jsou Pandora Papers

Mezinárodní novinářský projekt Pandora Papers je založený na téměř dvanácti milionech dokumentů uniklých ze čtrnácti právních kanceláří. Podobně jako projekt Panama Papers ho koordinuje Mezinárodní konsorcium investigativních novinářů (ICIJ). V rámci projektu analyzovali dokumenty ze čtrnácti právních kanceláří, které dokládají správu téměř 30 000 firem založených v takzvaných offshorových jurisdikcích.

Na projektu Pandora Papers pracovalo přes šest set novinářů z více než stovky zemí světa. V dokumentech se objevují i jména zločinců, fotbalistů, různých celebrit, politiků, soudců, ale i lidí z daňových úřadů téměř z celého světa, informuje web Investigace.cz.

Video placeholde
Volební lídři 2021: Andrej Babiš (ANO) • Videohub

Kauza Panama Papers

Příbuzná kauza Panama Papers naplno propukla v dubnu 2016. Odhalila masivní obchodování významných světových politiků, byznysmenů a dalších osobností v daňových rájích. Panamské dokumenty obsahovaly 11,5 milionu tajných materiálů z panamské společnosti Mossack Fonseca, která se specializovala na korporátní klientelu. K informací se v roce 2015 díky anonymnímu zdroji dostali reportéři německého deníku Süddeutsche Zeitung. Za pomoci stovek kolegů a mezinárodního konsorcia investigativních novinářů  pak postupně zjišťovali, jak byznys se schránkovými offshoreovými firmami funguje a kdo všechno se do něj zapojil.

V dokumentech jsou detailní informace o více než 214 tisících offshorových firmách a jejich vlastnické struktuře. Novináři mimo jiné vypátrali, že mezi klienty firmy Mossack Fonseca figuruje fotbalová hvězda FC Barcelona Lionel Messi, španělský režisér Pedro Almodóvar, sestra bývalého španělského krále Juana Carlose I. princezna Pilar, holywoodský herec Jackie Chan, ázerbájdžánský prezident Ilham Alijev, marocký král Muhammad VI., mexický prezident Enrique Peňa Nieto, exprezidenti Argentiny Néstor Kirchner a Cristina Fernándezová Kirchnerová či egyptský exprezident Husní Mubarak.

Zakládání offshoreových společností, či působení politiků v jejich vedeních samo o sobě nemusí být nezákonné. Záleží na právní úpravě dané země, jak na věc pohlíží. Politici například mohli porušit zákon, když nepravdivě informovali o svém majetku. Zakládání offshoreových firem v takzvaných daňových rájích se využívá ke snížení daňové zátěže, což někde může být v rozporu se zákonem.

V materiálech v roce 2016 figurovalo také bezmála 300 Čechů. Ti nejčastěji své offshorové podniky umisťovali na Seychely, kde pro ně Mossack Fonseca založila přes 800 firem. V databázi Panama Papers měl firmy mimo jiné nejbohatší Čech Petr Kellner či v Jihoafrické republice odsouzený Radovan Krejčíř, ale i majitelé a jednatelé českých solárních elektráren.