Babišovy offshory: Peníze vezl do Vaduzu, z Kypru koupil řeznictví, švýcarský partner pomohl ČSSD

Podle toho Andrej Babiš si přes své offshory poslal skoro 400 milionů korun, za které si posléze koupil nemovitosti na francouzské Riviéře, včetně zámečku Bigaud

Podle toho Andrej Babiš si přes své offshory poslal skoro 400 milionů korun, za které si posléze koupil nemovitosti na francouzské Riviéře, včetně zámečku Bigaud Zdroj: investigaace.cz

Oficiální zahájení předvolební kampaně hnutí ANO
Zámeček Chateau Bigaud premiéra Andreje Babiše (Snímek Google Maps)
Premiér Andrej Babiš (ANO)
4
Fotogalerie

Nákup nemovitostí za stamiliony z neznámých zdrojů na francouzské Riviéře není jediným příkladem, kdy premiér Andrej Babiš využil daňové ráje k podezřelým finančním transakcím. V minulosti tekly Babišovy peníze například přes lichtenštejnský Vaduz či kyperský Limassol. Babišův známý ze švýcarské Ženevy Roland Schaer v 90. letech pak financoval přes Panamu tehdejší Zemanovu ČSSD.

O Babišově oblíbeném využívání offshorových lokalit k nejrůznějším účelům v minulosti informovalo několik českých médií. V řadě případů míří stopy k jeho firmám nebo přímo k němu, jindy končí u jeho blízkých spolupracovníků. Jedno ale mají tyto případy společné: původ peněz zůstává dodnes nejasný.

Týdeník Fórum ve spolupráci s časopisem Reportér letos v srpnu přinesl svědectví bývalého Babišova spolupracovníka z Podniku zahraničního podniku Petrimex Lubomíra Šidaly. Podle jeho vzpomínek společně s Babišem vezli do lichtenštejnského Vaduzu v roce 1990 zisky z provizí, které si vydělali jako obchodní delegáti Petrimexu v Maroku. Ve Vaduzu měl Babiš podle Šidaly tajné konto a peníze vezl v diplomatickém kufru, protože měl k dispozici diplomatický pas. Babiš se k tomuto svědectví nevyjádřil. 

V roce 2010, tedy zhruba v době, kdy nakupoval nemovitosti ve Francii včetně zámečku Bigaud nedaleko městečka Mougins, se tehdejší šéf Agrofertu chystal ovládnout jednu z českých potravinářských firem – mělnickou řeznickou společnosti U Rytířů. Podle zjištění webu Neovlivni.cz se ale skryl za kyperskou firmu Romneya a jeho zájmy v ní zastupovala právnička holdingu Agrofert. Babiš měl totiž obavu, že pokud by veřejně vstoupil do této firmy, přestala by od ní odebírat maso společnost Tesco.

Volební lídři 2021: Andrej Babiš (ANO)

Video placeholde
• Videohub

Babiš se později k vlastnictví kyperské firmy Romneya sám nepřímo přiznal, když byl nucen komentovat smrt původního majitele firmy U Rytířů Milana Sládečka. Ten se zastřelil poté, co jej Agrofert a Babiš obvinili, že je ošidil, a chtěli po něm dvě třetiny kupní ceny zpět. „Milan Sládeček nás tedy podvedl. Nezaplatil nám dluhy za 91,5 milionu korun,“ prohlásil tehdy Babiš.

K Babišovi vedou stopy i v případu ze září 1997, kdy tehdy sílící sociální demokracii přišel sponzorský dar z panamské firmy Beltomate. Pět milionů korun do Česka putovalo přes společnost Zora Euro, která patřila Ivo Svobodovi, tehdejšímu místopředsedovi ČSSD odpovědnému za financování, a jeho poradkyni Barboře Snopkové, pokladní Lidového domu. Z firmy Zora Euro odešly peníze podle výpisu z účtů 6. dubna 1998 do společnosti Cíl, které patřil Lidový dům, sídlo sociální demokracie. O této transakci informoval před pěti lety časopis Reportér.

Jednatelem panamské firmy Beltomate byl v té době Roland Schaer, švýcarský podnikatel ze Ženevy. Schaer byl také ředitelem švýcarské společnosti Ost Finanz und Investment (O.F.I.), která se podílela začátkem roku 1995 na navyšování základního jmění Agrofertu, když se odpoutával od státního Petrimexu. Schaerova O.F.I. se tak v roce 1995 načas stala spolumajitelkou Agrofertu. Právě o společnosti O.F.I., která stála na počátku expanze současného Babišova holdingu, sám premiér v minulosti hovořil jako o firmě jeho bývalých spolužáků ze ženevského gymnázia.

Do Panamy je zasazen i nyní odhalený Babišův offshorový příběh. V červenci 2009 si Babiš podle zjištění Mezinárodního konsorcia investigativních novinářů (ICIJ) najal právnickou firmu Alemán, Cordero, Galindo & Lee, známou jako Alcogal, která v minulosti zastupovala řadu mocných a bohatých lidí včetně organizace bývalého amerického prezidenta Donalda Trumpa a advokáta někdejšího chilského diktátora Augusta Pinocheta. Tito poradci pak vypracovali plán, jak za více než 400 milionů korun nakoupit celkem šestnáct nemovitostí ve francouzském Mougins včetně zámečku Bigaud.