Warren Buffett – čich na akcie a srdce pro charitu. Geniální investor oslaví devadesátiny

Buffett je podle agentury Reuters zřejmě nejobdivovanějším investorem světa.

Buffett je podle agentury Reuters zřejmě nejobdivovanějším investorem světa. Zdroj: Reuters

Warren Buffett aneb smysl pro hru
Buffett se svým oblíbený nápojem
Warren Buffett s dcerou Susie
Investiční král Warren Buffett
Warren Buffett (vlevo) se svou oblíbenou Coca-Colou
9
Fotogalerie

Firma Berkshire Hathaway bývala jen malou textilkou. Warren Buffett z ní ale dokázal vybudovat kolos s tržní hodnotou přes 300 miliard dolarů, který drží podíly v řadě významných firem. Recept na úspěch má prostý: investovat do podhodnocených firem s dobrým vedením. „Věštec z Omahy“ je tak čtvrtým nejbohatším člověkem světa a významným filantropem. V neděli 30. srpna oslaví devadesátiny.

Buffettův konglomerát má podíly v devíti desítkách podniků nejrůznějších oborů. Vlastní rovněž významné podíly v řadě známých firem, například v největším světovém výrobci nealkoholických nápojů Coca-Cola, který Buffett miluje.

Jeho impérium si dokázalo částečně poradit i koronavirovou krizí. Ve druhém čtvrtletí zvýšila po rekordní ztrátě v prvním čtvrtletí čistý zisk na 26,3 miliardy dolarů, zhruba 587 miliard korun ze 14,1 miliardy dolarů před rokem, a to díky růstu hodnoty jejích akciových investic.

Provozní zisk, který Buffett považuje za lepší ukazatel výkonů podniku, však meziročně klesl o deset procent na 5,5 miliardy dolarů. Hospodářské výsledky zahrnovaly odpisy v hodnotě 10,9 miliardy dolarů, z toho 9,8 miliardy připadalo na divizi Precision Castparts.

Společnost Berkshire koupila Precision Castparts v roce 2016 za zhruba 32 miliard dolarů a transakce stále zůstává největší akvizicí v její historii. Transakce tak překonala převzetí 77 procent akcií železniční společnosti Burlington Northern Santa Fe za 26 miliard dolarů z roku 2010.

Buffett je podle agentury Reuters zřejmě nejobdivovanějším investorem světa, jeho názory hýbou finančními trhy. Nerad příliš riskuje a nedělá dluhy. Přesto se ani jemu nevyhnula recese a přišel o nějakou tu miliardu.

Buffett, který se pravidelně umísťuje na špici nejbohatších lidí, je nyní podle magazínu Forbes čtvrtým nejbohatším člověkem planety s odhadovaným jměním 78,4 miliardy dolarů. Lépe si stojí jen šéf internetového obchodu Amazon Jeff Bezos, Buffettův přítel Bill Gates, zakladatel Microsoftu, a francouzský podnikatel Bernard Arnault, který působí v odvětví prodeje luxusního zboží.

Již jako malý se živil prodejem plechovek s Coca-Colou, nyní jich prý vypije denně pět, a první investiční obchod udělal již v jedenácti letech. Nakoupil akcie Cities Services za 38 dolarů, aby je následně za pár měsíců prodal s dvoudolarovým ziskem. Po několika letech akcie této firmy atakovaly hranici dvou set dolarů – a to byl okamžik, kdy si Buffett uvědomil význam dlouhodobého investování.

Warren Edward Buffett se narodil 30. srpna 1930 v Omaze ve státě Nebraska. Jeho otec byl burzovním makléřem a poslancem. V mládí Buffett vynikal v matematice, z hlavy dokázal vypočítat i složité vzorce. Hodně také četl, zejména o investování. Vystudoval Pensylvánskou, Nebraskou a Columbijskou univerzitu, kde získal titul magistra ekonomie. Poté pracoval například v otcově firmě a posléze založil investiční společnost Buffett Associates.

Zpočátku pracoval ze své ložnice a rozmnožoval majetek svůj a svých příbuzných a přátel: v letech 1956 až 1969 ročně o třicet procent, kdy trh rostl průměrně o sedm až jedenáct procent. V roce 1962 koupila jeho firma Berkshire Hathaway nevýdělečnou textilní továrnu, na kterou se plně soustředil od roku 1969 a z níž učinil stále rostoucí a nakonec nejúspěšnější investiční firmu na světě.

O Buffettovi se mluví také v souvislosti s charitou, oblíbená je například internetová dražba oběda za jeho účasti, která za více než dvacet let získala pro nadaci Glide Foundation, která poskytuje sociální služby chudým a bezdomovcům v San Francisku, celkem téměř 35 milionů dolarů.

V roce 2010 stál Buffett společně s Gatesem a jeho manželkou Melindou u zrodu kampaně Giving Pledge (Příslib), která vybízí nejbohatší osobnosti světa, aby se během života vzdaly alespoň poloviny svého jmění a věnovaly ji na dobročinné účely. K iniciativě se dosud přidaly dvě stovky bohatých lidí z 23 zemí světa.

 

Sám investor, známý zastánce zvýšení daní pro bohaté, nemá miliardářské manýry. Žije poměrně nenáročně v domě, který si v roce 1958 zakoupil za 31 500 dolarů. Jedinou jeho slabostí je prý vášeň pro luxusní letadla. O Buffettovi se rovněž ví, že se moc nepřátelí s vyspělými technologiemi. V květnu 2013 si ale založil účet na Twitteru a úspěšně odeslal svůj první vzkaz ve tvaru: Warren je doma.

S již zesnulou manželkou Susan má Buffett tři potomky, z nichž dva pracují ve firmě. V roce 2006 se znovu oženil s Astrid Menksovou. Před třemi lety miliardář oznámil, že trpí rakovinou prostaty v raném stadiu. Nález lékařů Buffett označil za „drobnou potíž“.