Burzovní investoři v USA zažívají žně. Jistotou jsou dividendoví aristokraté

Na účty investorů přitékají dividendy v rekordních částkách.

Na účty investorů přitékají dividendy v rekordních částkách. Zdroj: Reuters

Největší americké korporace, včetně firem Apple nebo Visa, vyplatily v minulém roce svým akcionářům rekordní objem peněz. Tento trend by navíc měl pokračovat i letos.

Veřejně obchodované společnosti, které jsou součástí amerického burzovního indexu S&P 500, rozeslaly loni na účty svých investorů 511,2 miliardy dolarů. Rok předtím to bylo 483,2 miliardy dolarů.

Objem vyplacených dividend se zvýšil již dvanáctý rok po sobě, vyplývá z údajů společnosti S&P Dow Jones Indices, která burzovní indexy sestavuje. Indexy se využívají nejen k měření cen akcií, ale investiční společnosti podle nich sestavují portfolia fondů.

Součástí ukazatele S&P 500 jsou společnosti s největší tržní hodnotou, například Apple, Microsoft, Berkshire Hathaway, Visa, Pfizer či Goldman Sachs. Na vývoj tohoto indexu je navázána i část investic České národní banky.

Video placeholde
Jak bude vypadat investiční rok 2022? • Videohub

„Firmy z indexu S&P 500 vytvořily rekord i přesto, že loni byly ve zvyšování dividend opatrné. K poměru ke svým ziskům totiž vyplatily na dividendách nejnižší podíl peněz za poslední dekádu,“ uvedl Howard Silverblatt, analytik firmy S&P Dow Jones Indices. Ke zvyšování dividend podle něj přispívají dobré výsledky hospodaření firem, tedy rostoucí ziskové marže a zisky.

V případě bank pak sehrálo roli ukončení omezení pro výplatu dividend ze strany americké centrální banky. Ta se k restrikcím uchýlila na jaře 2020 s příchodem pandemie koronaviru kvůli obavám, že případná krize může mít dopad na stabilitu finančního sektoru.

Silverblatt očekává, že částky vyplácené na dividendách porostou i letos. Míra nárůstu však bude mimo jiné záležet na vývoji situace okolo pandemie covidu. „Další komplikací mohou být daňové změny v oblasti dividend, o kterých se v současnosti diskutuje ve Washingtonu,“ podotkl.

Z hlediska celkových objemů vyplácejí v USA nejštědřejší dividendy ropní těžaři Exxon Mobil a Chevron, výrobce chytrých telefonů iPhone Apple, softwarová firma Microsoft, banka JPMorgan Chase, farmaceutická skupina Johnson & Johnson či telekomunikační společnosti AT&T a Verizon. 

Zvláštní kategorií jsou pak takzvaní dividendoví aristokraté. Jde o veřejně obchodované společnosti, které 25 a více let pravidelně vyplácejí a zvyšují dividendy. Mezi takové firmy se v USA řadí například výrobce spotřebního zboží Procter & Gamble, nápojové společnosti Coca-Cola a PepsiCo, řetězec restaurací McDonald’s nebo již zmíněné firmy Johnson & Johnson, AT&T a Exxon Mobil nebo maloobchodní skupina Walmart.

Existují i přímo fondy, které do akcií takovýchto firem investují. Příkladem je burzovně obchodovaný fond ProShares S&P 500 Dividend Aristocrats ETF. Za poslední rok investice do tohoto fondu vynesla přibližně 21 procent.

Na druhou stranu, i přes rostoucí částky, které velké firmy v USA posílají akcionářům, se snižuje takzvaný dividendový výnos. Jde o poměr dividendy ku kurzu akcie. Důvodem je růst cen akcií – tempo výrazně předbíhá nárůsty dividend. V současnosti se v případě S&P 500 pohybuje výnos okolo 1,3 procenta. Před pěti lety přitom byl běžný výnos okolo dvou a více procent.