Investiční newsletter: Na investici do akcií těžařů ropy ještě nemusí být pozdě

Těžařská společnost ExxonMobil

Těžařská společnost ExxonMobil Zdroj: ExxonMobil

Akcionáři těžařů fosilních paliv zažívají báječné časy. Příkladem jsou dvě největší americké korporace z tohoto sektoru ExxonMobil a Chevron. Ty loni podle odhadů analytické společnosti S&P Capital IQ dosáhly v součtu rekordního čistého zisku téměř 100 miliard dolarů. 

V případě Exxonu zisk po zdanění činil 56 miliard dolarů, Chevron vydělal okolo 37 miliard dolarů. Oficiální výsledky oznámí obě společnosti na konci ledna.

Odběr investičního newsletteru, který do e-mailových schránek chodí každé pondělí dopoledne, si můžete přihlásit zde. Nejnovější vydání newsletteru najdete vždy zde.

Na hospodaření ropných firem se pozitivně odrazil výrazný nárůst cen ropy a zemního plynu zejména v reakci na ruskou invazi na Ukrajinu. Spolu s tím rostly i ceny akcií – kurz cenných papírů ExxonMobilu je nyní o 60 procent výš než před rokem. U Chevronu, kde je největším akcionářem Berkshire Hathaway multimiliardáře Warrena Buffetta, činí nárůst 41 procent.

Dokonce o 90 procent pak za posledních dvanáct měsíců narostla cena akcií společnosti Occidental Petroleum, kde nyní Buffett vlastní více než pětinový podíl.

VÝVOJ CENY AKCIÍ VYBRANÝCH ROPNÝCH FIREM V POSLEDNÍCH DVANÁCTI MĚSÍCÍCH

Vysoké zisky a přísun hotovosti na účty umožňují těžařům vyplácet akcionářům atraktivní dividendy a také zpětně odkupovat vlastní akcie. Správní rada ExxonMobilu hodlá letos a v příštím roce nakoupit akcie firmy za 35 miliard dolarů. Chevron by měl letos nakoupit vlastní cenné papíry za částku okolo 15 miliard dolarů.

I přes výrazné zhodnocení akcií za poslední rok však nemusí být na investici do cenných papírů těžařů pozdě. Fosilní paliva budou pro globální ekonomiku nezbytná ještě řadu let, a to i přes nástup elektromobility a postupný přechod na obnovitelné zdroje energie. V posledních letech se navíc celosvětově investovalo do nových těžebních kapacit méně, než by bylo potřeba.

Z krátkodobého pohledu by cenu ropy a ropných produktů, a tedy i zisky těžařů mělo v letošním roce podpořit otevírání čínské ekonomiky poté, co tamní režim nedávno ukončil řadu opatření namířených proti šíření covidu. Silná poptávka se dá díky hospodářskému růstu očekávat i ze strany dalších asijských ekonomik včetně Indie.

Kromě toho budou některé vlády včetně té americké letos doplňovat své strategické zásoby ropy poté, co je v předchozích dvanácti měsících naopak uvolňovaly na trh, aby tlumily růst cen. Na druhou stranu existuje riziko recese, a to nejen v USA. Pokles ekonomik by poptávku po ropě snižoval.

Švýcarská investiční banka UBS každopádně očekává, že se cena severomořské ropy Brent i americké lehké ropy (West Texas Intermediate; WTI) letos vrátí nad hranici 100 dolarů za barel. Podobný výhled má i francouzský investor Pierre Andurand, který se na spekulace na energetických trzích zaměřuje. Podle jeho názoru bude díky Číně nárůst poptávky vyšší, než se nyní očekává. Brent a WTI se v závěru minulého týdne obchodovaly za zhruba 79, resp. 74 dolarů.