Investorům vydělává nejen Tesla. Akcie automobilky Lucid posílily o sto procent

Výroba luxusních vozů značky Lucid

Výroba luxusních vozů značky Lucid Zdroj: Lucid Group

Elektromobil značky Lucid má ambice stát se konkurentem Tesla.
Výroba vozů Lucid v závodě v arizonském Casa Grande
Továrna automobilky Lucid v Arizoně
Zákazníci se konečně dočkali vozů Lucid Air, akcie firmy letí vzůru.
Elektromobilita: Jaké jsou plány EU a světa?
6
Fotogalerie

Akcie ambiciózního konkurenta Tesly a výrobce elektromobilů Lucid Group na burze Nasdaq byly ještě na počátku září k mání za necelých 18 dolarů. Od té doby zaznamenaly strmý růst a odvážní investoři mohli své burzovní sázky více než zdvojnásobit.

Tento týden dosáhl kurz akcií Lucidu 46 dolarů, když jen za poslední čtyři týdny vzrostl o přibližně sto procent. Tržní hodnota firmy se tak vyšplhala na 75 miliard dolarů, zhruba 1,6 bilionu korun.  Lucid přitom na rozdíl od Tesly, která vyrábí stovky tisíc vozů ročně, zahájil výrobu v arizonském Casa Grande teprve v září.

Je možné, že zájem investorů podnítila i pozitivní recenze, která vyšla na konci října ve Wall Street Journal. Autor označil Lucid za hodnotného konkurenta Tesly.

Video placeholde
Elektromobilita: Jaké jsou plány EU a světa? • Videohub

Akcie Lucid Group jsou na burze od konce července, kdy bylo dokončeno spojení s Churchill Capital IV z kategorie takzvaných special purpose acquistion company (SPAC) čili společností s prázdným šekem. Tato víceméně prázdná schránka vznikla loni za účelem nabrání kapitálu od investorů na nákup vytipované firmy. Zakladatelem byl zkušený a elitní investiční bankéř Michael Klein.

Investiční vehikly typu SPAC zažívají v USA od loňského roku obrovský boom. I po spojení však zůstal hlavním akcionářem Lucidu saúdskoarabský suverénní fond, který drží 62 procent akcií. 

V předchozích dnech začala skupina Lucid, v jejímž čele stojí bývalý hlavní inženýr Tesly Peter Rawlinson, dodávat zákazníkům prvních 520 objednaných elektromobilů Lucid Air „Dream Edition“. Množství souvisí s deklarovanou dojezdovou vzdáleností na jedno nabití 520 kilometrů. Nejen tento parametr dělá z Lucidu možného vážného konkurenta Tesly.

O láci se nedá mluvit. Luxusní sedan Lucid Air „Dream Edition“ vyjde na nejméně 170 tisíc dolarů, v přepočtu 3,7 milionu korun. Automobilka se však v příštím roce chystá spustit sériovou výrobu, a tak nabídne i levnější vozy. Cena má začínat „už“ na 77 tisících dolarů.

Lucid Group a Tesla nejsou jediní výrobci elektromobilů, kteří budí obrovský zájem investorů. Tento týden se začne na burze veřejně obchodovat s akciemi firmy Rivian Automotive, mezi jejíž akcionáře patří Amazon nebo Ford.

Primární veřejná nabídka cení startup na zhruba sedmdesát miliard dolarů. Rivian přitom podobně jako Lucid nemá téměř žádné příjmy a dodávky první stovky aut zahájil teprve nedávno. Očekávání investorů vzhlížejících k zářné budoucnosti elektromobility jsou však obrovská.