Konec slávy FAANG? Naučte se GRANOLAS. Banka Goldman Sachs vybrala nové perspektivní akcie

Nestlé

Nestlé Zdroj: ctk

Novartis
L´Oreal.
Provoz výrobce léků Zentiva v Praze-Dolních Měcholupech na snímku z 26. ledna.
GSK, GlaxoSmithKline Vaccines
5
Fotogalerie

Dříve byly hitem americké technologické akcie FAANG, nyní je však na scéně nové označení. Analytici investiční banky Goldman Sachs odhadují, že budoucí slibné firmy pro evropský prostor jsou ty se silnou účetní bilancí, nízkou volatilitou růstu a dobrými dividendovými výnosy. Nazývají je zkráceně podle prvních písmen jejich názvu GRANOLAS. Pro zástupce FAANG bylo příznačné, že šlo o technologické tituly, GRANOLAS zastupují farmaceutický průmysl a potraviny. 

Akronym připomínající anglické označení pro cereálie vychází z názvů společností - GlaxoSmithKline, Roche Holding, ASML Holding, Nestle, Novartis, Novo Nordisk, L’Oreal, LVMH, AstraZeneca, SAP a Sanofi.

Stratégové Goldman Sachs vedení Peterem Oppenheimerem říkají, že další fáze na akciovém trhu pravděpodobně nebude hnána růstem valuací. Místo toho budou lídry nadcházejícího období takové firmy, které dovedou generovat růst výdělků a udržitelnost ve výplatě dividend. V důsledku minimálně nejbližších měsíců ovlivněných pandemií nového typu koronaviru jsou v této skupině "hitových" akcií zástupci zejména z řad farmaceutického průmyslu nebo potravináři případně sektor beauty.  

„Ve Spojených státech zůstává z dlouhodobého hlediska vítězem stále technologický sektor,“ uvedli analytici pro agenturu Bloomberg. „V Evropě je pravděpodobné, že to bude kombinace strukturálně silných a stabilních odvětví jako zdravotnictví, spotřební artikly a technologie,“ dodali.

Mezi výzvami, jimž evropský akciový trh čelil a kvůli kterým byl pozadu za americkým S&P 500, je relativně nízká přítomnost technologických firem v indexu Stoxx 600. V USA patřily k investorsky oblíbeným akcie takzvané skupiny FAANG, tedy společností Facebook, Amazon, Apple, Netflix a Alphabet (dříve Google). 

Nová skupina GRANOLAS podle analytiků dovede nabídnout růst tržeb a relativně atraktivní dividendové výnosy kolem 2,5 procent. 

“Alespoň v dohledné době bude pravděpodobně rozměr poptávkového šoku více deflační. To by mělo podpořit trend nízkých úrokových sazeb a nízkého nominálního růstu. Tedy opět faktory, které budou mít tendenci posilovat existující trend firem defenzivně rostoucích a firem se silnou účetní bilancí,“ uvedli stratégové Goldman Sachs.