Musk kašle na pravidla, koupi akcií Twitteru nahlásil pozdě. Ušetřil tak 150 milionů dolarů

Šéf Tesly Elon Musk nakoupil přes devět procent akcií sociální sítě Twitter.

Šéf Tesly Elon Musk nakoupil přes devět procent akcií sociální sítě Twitter. Zdroj: Reuters

Šéf automobilky Tesla Elon Musk se stal největším akcionářem společnosti Twitter, přičemž vyvolal silné kontroverze. Porušil totiž zákonná pravidla, když se zpožděním informoval americkou Komisi pro cenné papíry (SEC) o tom, že jeho podíl v sociální síti překročil pět procent. Díky tomuto „opomenutí“ ušetřil při nákupu akcií Twitteru desítky milionů dolarů.

Musk začal nakupovat cenné papíry největší sociální sítě koncem ledna a pětiprocentní hranici překročil 14. března. Následně tak měl nejpozději do deseti dnů, tedy do 24. března, zaslat SEC hlášení. To se však nestalo, a Musk navíc v nákupech pokračoval. Tento týden v pondělí oznámil, že se jeho podíl vyšplhal na 9,2 procenta.

Utajováním nákupů Musk ušetřil velké peníze, jelikož po 24. březnu nakupoval cenné papíry za kurz okolo 39 dolarů. Po oznámení cena akcií sociální sítě vyletěla během pondělního obchodování na newyorské burze nahoru o 27 procent, ze 39,31 dolaru na téměř 50 dolarů. To ukazuje, že zatajením překročení pětiprocentního podílu mohl Musk v následujících dnech nakupovat akcie levněji, než kdyby byla transakce veřejně známa.

Video placeholde
Kdo je Elon Musk • Videhub

Tímto „opomenutím“ Musk ušetřil okolo 150 milionů dolarů, zhruba 3,3 miliardy korun. „Lidé by Muskovi akcie prodávali po 50 dolarech, kdyby věděli, že je velkým akcionářem. Bylo jeho povinností to oznámit, ale neudělal to, a tak nakupoval za 39 dolarů,“ uvedl komentátor agentury Bloomberg Matt Levin, který vydává populární newsletter Money Stuff. 

„Vůbec nechápu, co se mu honilo hlavou. Věděl, že porušuje zákon o cenných papírech?“ řekl listu The Washington Post David Kass, profesor financí na University of Maryland. Dodal, že ani kdyby si Musk nebyl pochybení vědom, měl povinnost oznámit dosažení pětiprocentního podílu ten, kdo mu obchody zajišťoval – tedy makléřská firma či banka.

Podobně se vyjádřil Levin. „Nevím, proč nezaslal hlášení v termínu. Jednou z možností je, že má rád spory se SEC. Jiné vysvětlení je, že nakupoval a nakupoval a v nějakou chvíli řekl svým právníkům: ‚Hele, jen tak mimochodem vlastním devět procent Twitteru‘. A ti nejspíš zezelenali. Nechápu, proč nezasáhl Muskův broker,“ uvedl Levin.

Pokuta sice hrozí, ale neškodná

Mimochodem šéf SEC Gary Gensler plánuje, že do budoucna budou muset investoři hlásit nákup pěti procent akcií ve veřejně obchodovaných firmách ne do deseti, ale již do pěti dnů od dosažení takové mety. Gensler tím chce dosáhnout, aby byly veřejné burzovní trhy transparentnější. Například hedgeové fondy se často snaží co nejdéle tajit větší nákupy akcií, aby nenastal skokový nárůst kurzu, jako se právě stalo v případě Twitteru.

Muskovi nyní hrozí za jeho – ať už úmyslnou, či neúmyslnou – chybu pokuta. Nejspíše to však budou nanejvýš stovky tisíc dolarů. Magazín Forbes oceňuje Muskovo jmění na 279 miliard dolarů, což z něj dělá nejbohatšího člověka na světě. Sankce by pro něho nebyla citelná.

Teoreticky také SEC může žalovat Muska o částku, kterou nezákonným postupem vydělal. Experti však listu The Washington Post řekli, že takový krok by nemusel mít jasnou šanci na úspěch.

Nebude to každopádně poprvé, co se Musk dostane do sporu s Komisí pro cenné papíry. V roce 2018 po dohodě zaplatil SEC pokutu dvacet milionů dolarů, odstoupil z pozice předsedy správní rady Tesly a souhlasil s tím, že jeho tweety budou schvalovat právníci. Stalo se tak poté, co Musk na Twitteru nepravdivě uvedl, že má k dispozici peníze investorů na odkoupení podílů ostatních akcionářů a stažení Tesly z burzy. 

Musk se teď prostřednictvím svých právníků snaží o zrušení dohody. Namítá, že na ni přistoupil pod tlakem a tvrdí, že o zajištění financování nelhal a že na ujednání se SEC kývl, aby ochránil akcionáře Tesly.

Přerod z pasivního na aktivního investora

Pozdní oznámení o překročení pětiprocentního podílu není jedinou kontroverzí spojenou s nákupem akcií Twitteru. Musk napřed v pondělí zaslal SEC takzvaný formulář 13G. Ten po dosažení pětiprocentního podílu či jiné významné hranice dané regulacemi vyplňují investoři, kteří nechtějí zasahovat do řízení firmy, tedy zůstanou pasivními investory. Zajímá je pouze zisk plynoucí z růstu kurzu akcií.

Musk však byl už v úterý jmenován do správní rady společnosti Twitter, a tak SEC poslal nové hlášení, tentokrát takzvaný formulář 13F. Tím změnil svůj status z pasivního na aktivního investora. To ukazuje, že chce do řízení a směřování firmy Twitteru jako významný akcionář a člen vedení zasahovat.

Zřejmě i tato rychlá změna bude předmětem případného šetření. „Možná ho jen baví prudit Komisi různými způsoby,“ okomentoval pro Bloomberg profesor Columbia Law School John Coffee.