Největší akcionář Elon Musk tají své plány se společností Twitter

Twitterový účet Elona Muska

Twitterový účet Elona Muska Zdroj: profimedia.cz

Elon Musk by  mohl v budoucnu usilovat o převzetí společnosti Twitter. Své plány však zatím tají.
2
Fotogalerie

Jaké jsou další plány Elona Muska, ptají se v těchto dnech znepokojeně zaměstnanci i nejvyšší manažeři společnosti Twitter. Výstřední miliardář a také šéf automobilky Tesla minulý týden odhalil, že nakoupil 9,1procentní podíl v sociální síti a stal se tak největším akcionářem. Následně avizoval, že se stane členem správní rady. Z tohoto plánu však po pár dnech sešlo.

Musk nekomentoval, proč změnil své rozhodnutí. Důvodem ale může být to, že členství ve správní radě by jej v různých ohledech svazovalo. Musk je známý mimo jiné tím, že svými tvíty rád komentuje dění, a to i kriticky. Jako člen správní rady by se musel ve svých vyjádřeních ohledně firmy hlídat. Mimo správní radu má v tomto ohledu naprostou volnost, a to i přesto, že je velkým akcionářem.

Možná ještě důležitějším faktorem je, že před plánovaným vstupem do správní rady se Musk zavázal, že jeho podíl ve společnosti nepřekročí hranici 14,9 procenta akcií. Díky změně rozhodnutí toto omezení padá a Musk může nakoupit mnohem významnější podíl, či teoreticky dokonce učinit nabídku na převzetí celé firmy.

Projekt Starlink

Video placeholde
• Videohub

Sám Musk v pondělním hlášení pro americkou Komisi pro cenné papíry uvedl, že v současnosti není jeho záměrem podíl ve firmě zvýšit, dodal však, že si „vyhrazuje právo své plány kdykoliv změnit, pokud to uzná za vhodné“. 

List The Wall Street Journal uvedl, že Muskova investice do akcií společnosti Twitter vzbudila mezi zaměstnanci obavy a nejistotu. Bojí se, že Muskův vliv povede k výrazným změnám ve strategii firmy. V jednom ze svých tvítů například Musk v předchozích dnech uvedl, že firma by se měla zbavit závislosti na příjmech na penězích od inzerentů a vsadit na model předplatného.

Něco podobného již zaměstnanci zažili v roce 2020, kdy téměř pětiprocentní podíl ve firmě nakoupil aktivistický hedgeový fond Elliot Management. Tomu se nezamlouvalo, jak firmu řídí zakladatel Jack Dorsey. Na rozdíl od Muska, který bývá často neřízenou střelou, ale fond Elliot jasně formuloval své plány a požadavky.

Současný generální ředitel společnosti Twitter Parag Agrawal ve svém tvítu varoval zaměstnance, že je čekají věci, jež budou „rozptylovat jejich pozornost“. Narážel tím na možnou kritiku fungování firmy z Muskovy strany. Dodal však, že cíle a priority firmy zůstávají beze změny. Uvedl také, že Muskovo rozhodnutí nestát se členem správní rady je „nejlepším řešením situace“.

Nákup akcií Twitteru se neobešel bez kontroverze. Cenné papíry sociální sítě začal Musk, jenž je se jměním přesahujím 270 miliard dolarů nejbohatším člověkem na světě, nakupovat koncem ledna a pětiprocentní hranici překročil 14. března. Následně tak měl nejpozději do deseti dnů, tedy do 24. března, zaslat SEC hlášení. To se však nestalo, a Musk navíc v nákupech pokračoval. Minulé pondělí oznámil, že se jeho podíl vyšplhal na 9,2 procenta. Následně v hlášení číslo korigoval na 9,1 procenta akcií. 

Utajováním nákupů – tedy překročení pětiprocentního podílu – Musk podle expertů ušetřil velké peníze, jelikož po 24. březnu nakupoval cenné papíry za kurz okolo 39 dolarů. Po oznámení cena akcií sociální sítě vyletěla v úvodu minulého týdne na newyorské burze nahoru o 27 procent, ze 39,31 dolaru na téměř 50 dolarů. To ukazuje, že zatajením překročení regulatorní hranice mohl Musk v následujících dnech nakupovat akcie levněji, než kdyby byla transakce veřejně známa.

Je pravděpodobné, že Muskovým chováním se bude zabývat Komise pro cenné papíry. Hrozí mu pokuta, ovšem pravděpodobně nanejvýš v řádu stovek tisíc dolarů. Může se však také stát, že Komise zažaluje Muska o částku, kterou nezákonným postupem ušetřil.