Nervy nadranc. Psychika burziánů je nejslabší od jara, hrozí tržní zkraty

Burziáni na sklonku září propadli totální neuróze

Burziáni na sklonku září propadli totální neuróze Zdroj: profimedia.cz

Burziáni na sklonku září propadli totální neuróze
2
Fotogalerie

Burziáni na sklonku září propadli totální neuróze. Takzvaný index strachu odrážející pravděpodobnost pádu akciových trhů vystoupal v první podzimní den nejvýše od počátku léta. Jen během uplynulého týdne přitom vzrostl benchmark burzovního strachu VIX o téměř dvanáct procent a odráží tak nejsilnější vlnu tržní skepse od letošního března. Úroveň tržní nervozity je přitom nedaleko od hodnot, které index ukazoval na počátku války na Ukrajině. Důvodem je extrémní nejistota trhů ohledně intenzity ekonomického zpomalení vlivem růstu úrokových sazeb klíčových centrálních bank. 

Ještě během prázdnin burziáni věřili, že centrální bankéři budou úroky zvedat méně razantně a jen krátkodobě, podle odborníků se ovšem přepočítali. „Investoři v létě předvedli nepochopitelnou naivitu, když doufali, že Fed bude v příštím roce již pomalu redukovat sazby,“ zdůrazňuje ekonom Cyrrusu Tomáš Pfeiler. Ten tak v minulém týdnu šokoval burzy tím, jak moc hodlá utáhnout americkou měnovou politiku.

„Středeční rozhodnutí Fedu zvýšit sazby o 75 bodů bylo sice v souladu s očekáváním trhu, Fed ovšem zvýšil výhled na sazby pro celé predikční období,“ zdůrazňuje ekonom UniCredit banky Pavel Sobíšek. „Radikální posun zaznamenal zejména odhad vrcholu sazeb, který je nyní nad 4,5 procenta,“ dodává Sobíšek. Ještě na počátku léta přitom vrchol sazeb ukazoval o procentní bod níže. 

Investice v časech krve a slz. Válka přesměrovala peníze na nové adresy

Video placeholde
• Videhub

Intenzivnější utahování měnové politiky znamená i potenciálně bolestivější recesi, a tím i méně výdělečné společnosti, což už nyní investoři přenášejí na parket. „Delší dobu utažená měnová politika se neobejde bez negativního dopadu na ekonomiku. Jde tedy o strach z recese, délky útlumu a o přehodnocování dosud optimistických předpokladů pro zisky,“ zdůrazňuje analytik společnosti Patria Finance Tomáš Vlk.

Právě zisky firem během poslední výsledkové sezony přitom naopak mnohdy nabízely nad očekávání vysoká čísla. „Šlo o podivuhodný úkaz, a pokud se dynamika zisků zhorší, mohou následovat další burzovní poklesy,“ dodává Pfeiler. Mozaiku strachu v tomto směru minulý týden doplnilo varování amerického FedExu ohledně propadu jeho zisků, načež jeho akcie ztratila pětinu své hodnoty.

Druhou stranou mince skokově sílícího indexu VIX tak byl propad globálních burz. Wall Street stačilo necelých deset dnů, aby zlevnila téměř o deset procent. Ještě silněji dopadl úrokový výhled amerických bankéřů na zbytek světa. Index Dow Jones Global mapující globální akciový vývoj padl v první podzimní den nejníže od října roku 2010, investorům světové akcie uzmuly takřka dvouleté zisky. Indexy strachu přitom dále rostou, a to na obou stranách Atlantiku. 

„Poslední dny nám tento index strmě vystřelil na třicet bodů, což je relativně vysoká úroveň, milníkem by nicméně byly až hodnoty kolem čtyřiceti bodů,“ zdůrazňuje ekonom společnosti XTB Štěpán Hájek. Takové číslo podle něho v minulosti věštilo pád akcií k definitivnímu lokálnímu dnu.

„Můžeme to také nazvat jistou kapitulací investorů. Ačkoliv tedy nervozita roste, stále se držíme v jistých normách, což naznačuje, že konec poklesů může ještě být daleko,“ dodává Hájek. Ke čtyřiceti bodům by index mohla vystřelit kupříkladu seškrtaná očekávání firemního byznysu ohledně jeho budoucích výsledků. 

Nervózní investoři budou navíc propříště točit akcie podstatně více než doposud. „Svět si po koronavirové krizi prochází dalším extrémem, a z tohoto důvodu může být pro nejbližší měsíce zvýšená volatilita na trzích novým standardem,“ připomíná analytička společnosti Finlord Eva Mahdalová.