Pandemie srazila burzovní zisky katolíků. Čtvrt miliardy z akcií je minulost

Církevní investice pod hlavičkou Fondu udržitelnosti Římskokatolické církve čítající více než 1,6 miliardy korun loni dokázaly klerikům vydělat něco přes 38 milionů korun.

Církevní investice pod hlavičkou Fondu udržitelnosti Římskokatolické církve čítající více než 1,6 miliardy korun loni dokázaly klerikům vydělat něco přes 38 milionů korun. Zdroj: profimedia.cz

Téměř devadesát procent zisků dolů. Takový byl z pohledu české katolické církve loňský rok na burzách. Církevní investice pod hlavičkou Fondu udržitelnosti římskokatolické církve čítající více než 1,6 miliardy korun loni dokázaly klerikům vydělat něco přes 38 milionů korun – tedy o čtvrt miliardy méně než v tučném roce 2019. Výnosově církev zklamalo především agresivněji složené porftolio orientované na akcie, jemuž se po strmém růstu v roce 2019 loni příliš nedařilo.

„Vývoj na akciových trzích byl v roce 2020 velmi turbulentní. Po prvotních pandemických ztrátách se trhy postupně rychle zotavily s bezprecedentní podporou ze strany vlád a centrálních bank,“ uvádí letos na podzim publikovaná výroční zpráva fondu spravovaného bankou ČSOB.

Kotvou stability se loni pro církevní peníze ukázaly bondy. „Během krize zafungovaly dluhopisy vyspělých zemí jako bezpečný přístav a jejich ceny výrazně rostly,“ dodává zpráva.

Video placeholde
Investice roku 2021: Komodity, akcie, kryptoměny i dluhopisy • Videohub

Právě na bondy zaměřené zhruba čtvrtmiliardové portfolio dokázalo tuzemským katolíkům vynést za loňský rok před odečtením vyplácené dividendy držitelům investičních akcií fondu téměř pět procent. Podílové listy akciového podfondu pak vzrostly zhruba o půldruhé procento.

Ceny světových akcií přitom loni pohledem indexu Dow Jones Global vzrostly o sedmnáct procent, západoevropské akciové burzy ovšem například ukončily první covidový rok více než tříprocentní ztrátou. 

„V roce 2020 se různé regiony, ale i investiční styly značně rozcházely. Technologické tituly táhly celý trh, zatímco řada tradičních sektorů zaostala. Výnos fondu je nižší, než by odpovídalo celkovému indexu, ovšem zřejmě kvůli strategii zaměření na firmy splňující kritéria udržitelných investic,“ uvádí analytik společnosti Fichtner Tomáš Tyl.

Proti výkonnosti katolických investic vesměs nakupovaných v eurech mluvil i vývoj kurzu koruny, která proti společné měně loni posílila a snižovala tak výnos ze zahraničních investic.

Zatímco akciový podfond Katolického fondu investoval většinu prostředků do nástrojů mateřské společnosti ČSOB, belgické KBC, podfond zacílený na bondy rozložil zhruba čtvrt miliardy do instrumentů napříč finančním trhem. Střízlivění přišlo po tučném roce 2019, kdy takzvaný růstový podfond dokázal za rok vydělat více než pětinu investice z počátku roku.

Katolíkům se dařilo hůře ve srovnání s výkonem obdobného zámořského fondu New Covenant Growth Fund. Ten investuje rovněž podle pravidel takzvaného sociálně zodpovědného investování, které se vyhýbá třeba návykovým látkám nebo zbraním. Akcie tohoto fondu loni vzrostly o téměř patnáct procent.

Čtyři podfondy pod hlavičkou Katolického fondu mají perspektivně soustřeďovat část církevních peněz získaných z restitucí. Loňskou novinkou je zvláštní zhruba půlmiliardový nemovitostní fond o velikosti kolem sta milionů korun, který slouží k nákupům na Slovensku. Katolický fond spravuje majetek České biskupské konference a všech osmi římskokatolických diecézí v Česku.