Peking chce, aby se Číňané více hýbali. Akcie výrobců sportovního vybavení posílily

Burza v Hongkongu

Burza v Hongkongu Zdroj: ČTK / AP / Vincent Yu

Burza Hong Kong Exchanges and Clearing
2
Fotogalerie

Čínské akcie byly v posledních týdnech zmiňovány hlavně kvůli prudkým poklesům kurzů v souvislosti s regulatorními zásahy vládních úřadů. Ve středu se však alespoň částečně situace obrátila – záměry Pekingu pro čtrnáctou pětiletku poslaly nahoru akcie výrobců sportovního vybavení a oblečení.

Čínští vládní představitelé ve středu oznámili rozsáhlé plány na rozvoj sportu v zemi, která bude v příštím roce pořádat zimní olympijské hry. Do roku 2025 chtějí politici vybudovat či zrekonstruovat tisíce sportovišť, včetně fitness center a stadionů. Za cíl si komunisté také dali navýšit počet lidí, kteří pravidelně sportují. Opatření mají mimo jiné pomoci v boji proti obezitě, která trápí stále více Číňanů.

Program rozvoje sportu se dotkne i školství. Studenti budou muset trávit sportem, ať už ve škole či mimo ni, alespoň hodinu denně. Státní rada Čínské lidové republiky chce pomocí těchto kroků vytvořit do poloviny dekády ze sportu sektor v hodnotě pěti bilionů juanů, v přepočtu 16,6 bilionu korun.

Zprávu přijali pozitivně investoři na hongkongské burze. Například akcie společností Anta Sports Products a Pou Sheng International Holdings, které vyrábí sportovní oblečení a vybavení, posílily ve čtvrtek o přibližně pět procent. Cenné papíry firmy Li Ning, které jsou rovněž zalistovány v Hongkongu, si polepšily o skoro šest procent. 

Na informace z Číny zdá se zareagovali i burzovní investoři v Evropě – kurz akcií firem Adidas a Puma vzrostl o 1,5 procenta, respektive dvě procenta.

„Věříme, že díky budování nových sportovišť a snahám zvýšit počet lidí, kteří pravidelně sportují, má toto odvětví v Číně potenciál pro růst,“ napsala podle agentury Bloomberg ve svém komentáři analytička banky Goldman Sachs Michelle Chengová. Z toho důvodu doporučuje akcie zmíněných firem Li Ning a Anta nakoupit. Analytici konkurenční banky Jefferies mají stejné doporučení u akcií firmy Pou Sheng. 

Plány Pekingu ohledně sportu jsou v kontrastu s děním posledních týdnů okolo firem z technologického sektoru. Terčem nelibosti se stal například videoherní sektor. V celostátním deníku Economic Information Daily se tento týden objevil článek, který se zaměřoval na závislost mladistvých na počítačových hrách.

Text nazval herní průmysl „duchovním opiem“ a „elektronickou drogou“, která má negativní vliv na nezletilé počítačové hráče. V reakci na to padal mimo jiné kurz akcií skupiny Tencent.