Plynárenský obr Linde odchází z frankfurtské burzy. Akciím to může prospět

Skupina Linde opouští německý akciový trh. Své cenné papíry bude od března obchodovat pouze v USA.

Skupina Linde opouští německý akciový trh. Své cenné papíry bude od března obchodovat pouze v USA. Zdroj: Linde-gas.cz

Pro akciovou burzu ve Frankfurtu znamená odchod Linde určitou ztrátu mezinárodní prestiže.
2
Fotogalerie

Hlavní německý akciový index DAX přijde o svého nejhodnotnějšího člena. Chemická skupina Linde, která je světovým lídrem v oblasti technických plynů, opustí frankfurtskou burzu na začátku března. S cennými papíry Linde se poté bude obchodovat výhradně v New Yorku. Daný krok ve středu odsouhlasilo 93 procent akcionářů podniku. 

„Ti automaticky obdrží jednu akcii nové holdingové společnosti, která bude kotována na newyorské burze, výměnou za každou akcii Linde, kterou vlastní,“ píše se v prohlášení společnosti. Skupinu Linde pravděpodobně nahradí v indexu DAX německá zbrojařská společnost Rheinmetall, jejíž tržby v loňském roce nakopl válečný konflikt na Ukrajině. Akcie Rheinmettallu v roce 2022 posílily téměř o 140 procent a ve strmém růstu pokračují i letos. Nyní mají hodnotu zhruba 221,7 eura.   

Odchod Linde z německé burzy je podle expertů v podstatě technickou záležitostí. V rámci indexu DAX je totiž stanoven limit na maximální váhu jedné korporace na deset procent. Skupina Linde tento limit nicméně často porušovala vzhledem ke své velké tržní kapitalizaci. 

Video placeholde
Investice v časech krve a slz. Válka přesměrovala peníze na nové adresy • Videhub

„Pokud kapitalizace vzrostla a podíl na hodnotě DAX překročil deset procent, začaly ETF fondy, které index replikují, akcie prodávat, aby se váha dostala zpět pod stanovený limit. Tím logicky vyvolaly určitý tlak na pokles hodnoty akcií. Limit tak dlouhodobě působil jako negativní faktor pro valuaci firmy,“ vysvětluje ekonom makléřské společnosti Cyrrus Tomáš Pfeiler. 

„Na větším trhu, jako je ten ve Spojených státech, zmiňovaný technický efekt odpadá. To může akciím Linde v delším horizontu pomoci k růstu. Rozhodnutí akcionářů tudíž hodnotím jako správné,“ dodává Pfeiler.

Chemický gigant Linde působí ve více než stovce zemí včetně České republiky a celosvětově zaměstnává přes 70 tisíc lidí. Původně německá firma je zaregistrovaná v Irsku, její hlavní sídlo se však nachází ve Spojeném království. V roce 2018 sfúzovala s americkým Praxairem. V současné době se s akciemi Linde obchoduje na burzách v Německu a v USA. Tržní hodnota společnosti činí přibližně 150 miliard eur čili asi 3,6 bilionu korun.

Pro Frankfurt je ztráta takto velké společnosti dalším reputačním karambolem. Mezinárodní prestiž indexu DAX významně pošramotil už přede dvěma a půl lety skandál finanční společnosti Wirecard, která se dopustila závažných účetních podvodů, připomínají zahraniční média. 

„Odchod Linde je určitě negativní zprávou pro Německo. Evropský kapitálový trh je ale celkově stále málo rozvinutý a nové regulace svazují firmám ruce, což zpomaluje jejich hospodářský rozmach. Čím dál tím více nadnárodních korporací si proto raději vybírá umístění svých akcií na Wall Street, kde je trh rozvinutější,“ podotýká analytik společnosti Finlord Boris Tomčiak. „DAX možná v reakci na to v budoucnu provede určitou revizi stanovování maximálních vah pro jednotlivé konstituenty,“ věří Pfeiler.

Frankfurtská burza v minulém roce oslabila o 4,81 procenta. V lednu se ale zatím drží v plusu, na úrovni okolo 15 039 bodů. Index DAX také předloni zvýšil počet titulů ze třiceti na čtyřicet s cílem přilákat na trh mladé technologické firmy. To se ale zatím moc nedaří a burze nadále dominují především tradiční hráči, jako jsou automobilky a průmyslové podniky.