Pražská burza v úvodu týdne rostla, táhly ji akcie ČEZ

Burzovní palác, sídlo pražské burzy

Burzovní palác, sídlo pražské burzy Zdroj: E15 Dominik Kučera

Český akciový parket představuje pro řadu investorů zajímavé místo, kam v době zvýšených sazeb a účtů za energie uložit peníze. Banky a energetický podnik ČEZ i z toho důvodu patří mezi nejlikvidnější akcie pražské burzy. Jak se těmto a dalším titulům dařilo během posledního obchodního dne? Každý obchodní den po jeho skončení také shrnuje zpravodajství webu e15. Aktuální vývoj indexu PX nabízí automaticky aktualizovaná infografika.

Index PX a aktuální hodnota

Historicky nejvyšších hodnot dosahoval index PX v roce 2007. Následoval ale prudký propad v důsledku globální ekonomické krize. Podobně dramatický byl i pokles kvůli koronavirovému šoku v březnu 2020. I díky mimořádně rozvolněné politice centrálních bank ale domácí burza své tehdejší ztráty rychle smazala.

Momentálně představuje pro index PX zřejmě největší výzvu plánované zestátnění společnosti ČEZ. Nejasnosti kolem možného provedení záměru drží podle některých investorů cenu akcie výrazně níže, než by odpovídalo její hodnotě. Část expertů upozorňuje, že po případném stažení titulu z burzy by utrpělo i postavení českého trhu jako takového.

Pražská burza: shrnutí posledního obchodního dne

Pražská burza v úvodu týdne rostla. Index PX dnes posílil o 0,79 procenta na 1492,38 bodu. Dařilo se především akciím energetické společnosti ČEZ. Ztrácela naopak Komerční banka. Celkový objem obchodů na pražském trhu dosáhl téměř půl miliardy korun. Vyplývá to z údajů burzovního webu.

"Tahounem růstu se stal ČEZ, který vymazal téměř veškerý propad z páteční závěrečné aukce," uvedl makléř Fio banky Josef Dudek. Akcie energetické společnosti byly dnes v Praze nejobchodovanějším titulem a přidaly 2,7 procenta na 894,50 Kč. Firma ve čtvrtek zveřejní hospodářské výsledky a návrh dividendy.

Erste Bank si polepšila o procento na 980 korun. Cenné papíry Monety Money Bank pak zdražily o 0,51 procenta na 98,50 Kč. Pojišťovna VIG zhodnotila o 0,14 procenta na 705 korun. Z finančního sektoru tak v červeném skončila jen Komerční banka, když odepsala 0,92 procenta na 809 korun.

Index PX a jeho báze*

  • Colt CZ Group SE

Colt CZ Group SE je společně se svými dceřinými společnostmi jedním z předních světových výrobců ručních palných zbraní pro ozbrojené složky, osobní obranu, lov, sportovní střelbu a další komerční využití.

  • ČEZ

Energetická společnost se 70procentním podílem státu. Investoři očekávají relativně vysoké dividendy kvůli dlouhodobě rostoucím cenám elektřiny.

  • Erste Group Bank

Rakouská bankovní skupina působící mimo jiné v Česku prostřednictvím České spořitelny. Investoři věří, že vyšší úrokové sazby v eurozóně i Česku pomohou finančním výsledkům skupiny.

  • Kofola ČeskoSlovensko

Nápojářská skupina navazuje mimo jiné na předrevoluční popularitu nápoje Kofola.

  • Komerční banka

Dceřiná společnost francouzské finanční skupiny Société Générale.

  • Moneta Money Bank

Čtvrtá největší banka v Česku patří k nejvýnosnějším titulům na pražské burze.

  • Philip Morris ČR

Dceřiná firma Philip Morris International stále více sází na svůj produkt nahřívaného tabáku. Jde údajně o méně škodlivou variantu kouření.

  • Photon Energy

Solární společnost byla zařazena do indexu PX 22. března 2021.

  • Pilulka Lékárny

Po odeznění pandemie koronaviru se lékárenský e-shop snaží nakopnout svůj růst.

  • Vienna Insurance Group

Vídeňská pojišťovací skupina patří k největším ve střední a východní Evropě.

*K 17. červenci 2023