Investiční měď a její cena v grafu. Pozor na měděné slitky i akcie těžařů

Výroba v továrně Měď Povrly (ilustrační foto)

Výroba v továrně Měď Povrly (ilustrační foto) Zdroj: Viktor Mácha

Měděný důl Lomas Bayas v Chile společnosti Glencore
Bulharský měděný a zlatý důl Elatsite (ilustrační foto)
Těžba mědi v Kongu (ilustrační foto)
Těžba mědi v Kongu (ilustrační foto)
Těžba zlata, stříbra a mědi v indonéském dolu Batu Hijau (ilustrační foto)
8
Fotogalerie

Průmysl se bez mědi jen těžko obejde a v tom spatřují příležitost i investoři. Je však teď vhodná doba na nákup mědi? Jak si měď do svého investičního portfolia vlastně pořídit?

Investiční měď se na první pohled jeví jako logická komodita, do níž by zájemce mohl vložit své finance. Důvod je prostý – podle investičního poradce Jana Traxlera z FINEZ Investment Management se nyní dost možná nacházíme na počátku významné energetické transformace.

„S rozvojem elektroaut a „chytrých měst“ poroste potřeba dobíjecích stanic, solárních panelů, bateriových úložišť a dalších věcí a to vše s sebou nese hlavně potřebu přebudovat celou energetickou infrastrukturu, která je i tak velmi zastaralá. A to nemluvím jen o Česku, ale o celém světě. A k tomu bude potřeba spousta mědi,“ myslí si Traxler.

Tato slova jen potvrzují, že poptávka po mědi by měla být v následujících letech obrovská. U mědi navíc hraje podle Traxlera roli také flexibilita, protože jen otevřít nový důl na měď trvá 5 až 10 let. Je tedy pravděpodobné, že poptávka po mědi bude v dlouhodobém horizontu výrazně převyšovat nabídku, což způsobí růst cen mědi.

Cena mědi za libru

Momentálně se cena mědi pohybuje na hodnotě 4,3 dolaru za libru. Když se podíváme do grafu, tak vidíme, že vývoj cen na trhu s mědí má úzkou souvislost s vývojem ekonomiky, jelikož je klíčovým průmyslovým materiálem.

Využití mědi

Měď ve formě elektroinstalací má velké využití ve stavebnictví, tudíž se podle analytika ze společnosti Colosseum Petra Lajska není čemu divit, že koronavirové zpomalující tempo růstu HDP Číny, která spotřebovává přes 40 procent mědi a je tak největším světovým spotřebitelem této komodity, se výrazně projevilo v klesajících cenách.

„S ekonomickým boomem po koronaviru výrazně posílila i cena mědi, která tak atakovala téměř pět dolarů za libru. Při pohledu na historické ceny se jedná o jednu z nejvyšších hodnot a po podobném růstu v historii vždy následoval poměrně výrazný pád. V sestupném trendu je měď již od května a my očekáváme alespoň střednědobě jeho pokračování,“ říká Petr Lajsek.

Je tu ale hodně rizik, která mohou světovou ekonomiku ovlivnit, a cena mědi je hodně volatilní.

„Velmi rizikově působí zadlužení čínských developerů, což může zapříčinit výrazný pokles ve stavební aktivitě a v poptávce po mědi. Stálým faktorem je také koronavirus, další vyostření situace může mít na globální ekonomiku neblahé důsledky,“ dodává analytik Petr Lajsek s tím, že vzhledem ke zmíněným faktorům nyní ve střednědobém období očekáváme spíše pád ceny mědi ke čtyřem dolarům za libru a případný pokles pod tuto hranici.

Měděné investiční slitky a mince

Ve střednědobém horizontu lze tedy ještě očekávat pokles. Z dlouhodobého hlediska se ale může jednat o zajímavou investici.

Existuje pak několik možností, jak investovat do mědi. Jednou z nich je nákup fyzické mědi jako mince nebo slitku. Při hledání prodejců se ale zapotíte, protože na trhu je jen pár těch, kdo měděné mince nebo slitky prodávají. Oproti stříbru a zlatu totiž je uskladnění investiční mědi hodně náročné.

Výkup mědi komplikují i její vlastnosti

Kromě toho, že měď podléhá korozi, potřebovali byste na jeho uskladnění opravdu hodně místa. „Pro představu, jeden kilogram mědi stojí zhruba 200 korun. Takže kdybych chtěl „investovat do mědi“ například 100 tisíc korun, nakoupím půl tuny mědi. To asi těžko budu skladovat doma v šuplíku,“ vysvětluje investiční poradce Jan Traxler z FINEZ Investment Management.

A tím, že je na trhu málo prodejců, při výkupu investiční mědi může nastat problém. Nebudete mít kde, nebo za velmi nevýhodnou cenu.

Těžba mědi a akcie

Podle Traxlera je mnohem jednodušší a efektivnější si nakoupit akcie těžařů mědi. „Pokud cena mědi poroste, porostou jejich ziskové marže. A když budou těžební společnosti vykazovat rostoucí zisky, budou také akcionářům vyplácet ze zisku vyšší dividendy a poroste i hodnota jejich akcií na burze,“ doplňuje Traxler. Jednodušší je pak i následný prodej oproti vykoupení fyzického kovu.

Těžbou mědi se primárně zabývají dvě největší americké firmy Freeport-McMoRan a Southern Copper Corporation a s akciemi se obchoduje na burze v New Yorku.

Riskantní investice

Při bližším pohledu na akcie obou těžařských firem jsou dnes ceny akcií zhruba o 30 procent nižší než na lokálním vrcholu v květnu tohoto roku. Tou dobou cena mědi nakrátko překročila hranici 10 000 dolarů za tunu. Dnes je cena mědi na burze zhruba o 10 procent nižší.

„Je ale potřeba počítat s tím, že se jedná o velmi volatilní investici. Samotná cena mědi na burze silně kolísá, běžně třeba o pět procent za měsíc. Akcie těžařů mědi pak vykazují ještě větší volatilitu,“ upozorňuje Traxler z FINEZ Investment Management.

Vzhledem k umístění největších světových dolů se investorům vyplatí podle Petra Lajska ze společnosti Colosseum bedlivě sledovat politickou situaci v zemích, kde se měď těží.

„Největší měděné doly jsou v Jižní Americe (Chile a Peru), kde může panovat politická nestabilita a pracovní stávky jsou poměrně častým jevem. Do ceny mědi se rovněž mohou promítnout i sezonní jevy jako například počasí. Období dešťů může znesnadnit dopravu mědi z dolů do přístavů a dočasně tak zvýšit tržní cenu,“ vysvětluje Lajsek.

Na delší časový horizont řádově pět až 10 let by tedy investice do akcií těžařů mědi měla být podle poradce Jana Traxlera velmi profitabilní. Nicméně krátkodobě může být i silně ztrátová.

„Tato spekulace tedy rozhodně není vhodná pro každého, ale jen pro otrlé investory, kteří si dovedou na výnosy trpělivě počkat,“ uzavírá.

Video placeholde
Jak zbohatnout v roce 2021? • Videohub