Propad amerických trhů pokračuje, Praha skončila na dvouletém minimu

Burza

Burza Zdroj: CTK/AP/Jin Lee

Světové akciové trhy dnes výrazně klesaly a navázaly na silné propady z minulého týdne, v poklesu pokračují i ceny komodit v čele s ropou. Trhy zasáhlo historicky první snížení amerického prestižního ratingu a přes intervenci Evropské centrální banky na trhu dluhopisů přetrvaly obavy z šíření dluhové krize do velkých ekonomik Evropy. Americké akcie během dne zrychlovaly propad, jímž se připojily k pokračujícímu globálnímu výprodeji. Dál klesala i pražská burza, nejvíc ve středoevropském regionu.

Hlavní akciové indexy v USA ve druhé půlce obchodování ztrácely až šest procent. První degradace úvěrové známky USA dál znervóznila investory, kteří už minulý týden utíkali od akcií v obavách z propadu americké ekonomiky do nové recese a ve strachu z dluhové krize v eurozóně.

Index Dow Jones hodinu a půl před koncem newyorského obchodování ztrácel 4,8 procenta a klesl o zhruba 500 bodů pod 11 tisíc bodů. Více než šest procent ztrácel širší index S&P 500 a také index mimoburzovního trhu Nasdaq. Nejvíce oslabovaly akcie sektorů nejcitlivějších na hospodářskou situaci, to znamená bank a firem ze sektoru komodit.

Globální akciové trhy prudce padaly už minulý týden, protože investoři se bojí eskalace dluhové krize v eurozóně a nové recese americké ekonomiky. Celý minulý týden byl pro americké akcie nejhorší za dva roky a Dow Jones během něj klesl o téměř šest procent.

Vývoj indexu Dow Jones za posledních 5 let

Vývoj indexu Dow JonesVývoj indexu Dow Jones|E15

O americké dluhopisy je zájem i po snížení ratingu

Možná paradoxně se i přes snížení ratingu USA zvýšil zájem o americké dluhopisy. Investoři v nynější nejistotě utíkají od rizikovějších aktiv, tady akcií a komodit, k aktivům tradičně pokládaným za bezpečná. Vedle zlata a švýcarského franku k nim stále řadí právě americké státní dluhopisy, přestože snížení ratingu znamená, že jejich bezpečnost už není absolutní. Trh amerických státních dluhopisů je ale tak veliký a likvidní, že zatím nemá konkurenci.

„Vývoj ceny dluhopisů zvýraznil dilema globálních investorů od čínské centrální banky přes penzijní fondy po japonské ženy v domácnosti: Není mnoho alternativních aktiv typu bezpečného přístavu, který by se dokázala vyrovnat hloubce a likviditě trhu s americkými dluhopisy, kde celkový nesplacený dluh činí více než 9,3 bilionu dolarů,“ komentoval to list Wall Street Journal.

Výnos desetiletého dluhopisu ministerstva financí USA klesl na 2,33 procenta z pátečních 2,57 procenta a dostal se nejníže od února 2009, kdy investoři utíkali do bezpečí vládních dluhopisů před hlubokou finanční krizí.

Pokles výnosů dluhopisů znamená, že americká vláda by za nové úvěry mohla platit méně než dosud. Analytici však vesměs čekají, že v delším období půjdou výnosy amerických dluhopisů v důsledku snížení ratingu vzhůru.

Ekonomové zároveň upozornili, že trhy v současnosti mnohem více znepokojuje zdraví americké ekonomiky a evropská dluhová krize.

Evropské trhy se politikům nedaří uklidnit

Výprodej na akciových trzích, po víkendovém snížení amerického úvěrového ratingu agenturou Standard & Poor’s, začal na asijských trzích. Japonský index index Nikkei oslabil o 2,2 procenta a uzavřel na 9098 bodech. Evropské indexy otevřely po víkendu níže, londýnský index FTSE 100 oslabil o více než 2,7 procenta a spadl až na 5057 bodů. Ještě hůře dopadla frankfurtská burza jejíž index DAX odepsal čtyři procenta a dostal se hluboko pod hranici 6000 bodů.

Obchodníci tvrdí, že trh je skeptický vůči plánu evropských politiků zavést taková opatření, která by krizi kolem státních dluhů dostala pod kontrolu. Dál klesají také banky.

„Trhy nevěří, že situace v Evropě je pod kontrolou,“ poznamenal jeden z obchodníků, jehož citovala agentura Reuters. „Problém na americké straně je v tom, že to snížení ratingu je problémem samo o sobě,“ dodal. Trhy tak zůstávají značně rozkolísané a nervozita vysoká.

Ceny zlata rostly, ropa na minimu od loňského listopadu

Úspěšný den zažily naopak takzvané bezpečné přístavy. Zlato dnes dopoledne dosáhlo na nový rekord na úrovni 1715 dolarů za trojskou unci, později se ale propadlo zpět pod psychologickou hranici 1700 dolarů.

Dál naopak klesají ceny komodit, odkud se investoři stahují od minulého týdne v obavách z útlumu globální ekonomiky. Pokles cen ropy se v závěru dnešního obchodování prohloubil. Americká lehká ropa WTI tak zlevnila o více než šest procent a uzavřela nejníže od loňského listopadu.

Severomořská ropa Brent se krátce před koncem obchodování prodávala za 103,30 dolaru za barel. Oproti předchozími závěru tak vykazovala pokles o více než šest dolarů, napsala agentura Reuters.

Pražská burza přišla o šest procent

Pražská burza se první den v týdnu propadla na více než dvouleté minimum, hlavní index PX odepsal 5,95 procenta na 1027,4 bodu. Ze svých lednových maxim tak index ztratil již 20 procent, čímž se dostal do takzvaného „medvědího trhu“. Dnešní propad byl opět doprovázen vysokým objemem obchodů, který dosáhl 3,154 miliardy korun. Průměr za poslední rok je přitom 1,274 miliardy korun. Nejhůře si vedly akcie AAA Auto, který přišly o 22,5 procenta a muselo s nimi být přerušeno obchodování. Nakonec titul AAA Auto zakončil den na kurzu 16,50 koruny.

Vývoj indexu PX za poslední rok

Vývoj indexu PX za poslední rokVývoj indexu PX za poslední rok|E15

České akcie online sledujte

O 17 procent přišel majitel televize Nova společnost CETV jejíž akcie se propadly na 210 korun. Více než 15 procent ztratily také cenné papíry těžařské společnosti NWR, které klesly na 156 korun. 9,5 procenta odepsal polostátní energetický gigant ČEZ, který skončil na 755 korunách.

„Český akciový trh zažil nejhorší den od 13. května 2009. Index PX uzavřel na dohled hranici 1000 bodů, pod níž se naposledy pohyboval před více než dvěma lety,“ uvedl Miroslav Adamkovič z Komerční banky.