První český SPAC míří na pražskou burzu. Cílí na firmy z moderních sektorů

Na pražskou burzu míří akcie první středoevropské účelově založené firmy SPAC.

Na pražskou burzu míří akcie první středoevropské účelově založené firmy SPAC. Zdroj: ČTK

Na burzovním parketu v Praze se očekává velká premiéra. Vůbec poprvé v Česku a ve střední Evropě se uskuteční primární veřejná nabídka akcií „special purpose acquisition company“, zkráceně SPAC. Zvláště ve Spojených státech je to populární investiční vehikl. Minimální upisovací částku stanovila společností Wood & Co. na 250 tisíc korun.

Založení SPAC připravoval tým expertů finanční skupiny Wood & Co. ve spolupráci se zahraničními partnerskými kancelářemi z organizace Oaklins. Ta již úspěšně realizovala čtyři SPAC transakce v Nizozemsku a v Itálii.

Název vehiklu, jehož akcie budou nabízeny investorské veřejnosti a následně obchodovány na pražské burze, je Wood SPAC One. Výše úpisu, který bude probíhat do začátku dubna, může dosáhnout až jedné miliardy korun.

Společnosti typu SPAC představují speciální burzovní vehikl, který od investorů vybere peníze a ty obvykle do dvou let od svého vzniku použije na nákup podílu ve vybrané fungující firmě, která dosud nemá veřejně obchodované akcie. S tou se následně spojí a po dokončení transakce už se na burze obchoduje s akciemi koupeného podniku a pod jeho názvem.

„Máme zájem primárně o české společnosti, případně o středoevropské. Do SPAC se hodí firmy z moderních sektorů, ať už z e-commerce, či z technologií. Případně to může být i strojírenská firma, jelikož toto odvětví má v regionu velkou tradici,“ řekl deníku E15 manažer investičního bankovnictví ve Wood & Co. Oliver Polyak. „Naopak jsme vyloučili takzvané non-ESG firmy, jako jsou hazard nebo zbraně,“ dodal. 

Důležitým faktorem při výběru cílové firmy, do níž Wood SPAC One investuje, bude stabilní management, aby byla zajištěna kontinuita. „Chceme, aby ve firmě zůstali zakladatelé či stávající akcionáři. Kapitál od SPAC by měl být rozvojový a sloužit na expanzi firmy. Není to primárně o exitu původních majitelů,“ poznamenal Polyak. Cílem Wood SPAC One je získat významný minoritní podíl.

Vytipovaná firma by podle Polyaka měla být zaběhnutá, finančně zdravá a s potenciálem pro další růst. „Může se jednat například o firmu, která je již v Česku etablovaná, ale chce expandovat geograficky. Předloni jsme na trh Start pražské burzy přivedli Pilulku a to byl podobný příběh. Byli silní v Česku, ale potřebovali kapitál na další expanzi,“ uvedl příklad.

„Věříme, že SPAC jako nový investiční instrument bude pro pražskou burzu pozitivním impulzem a povede k posílení obchodní aktivity a zvýšení atraktivity burzy pro investory,“ vyjádřil se k IPO premiérového SPAC Petr Koblic, generální ředitel Burzy cenných papírů Praha.

SPAC je podle expertů z Wood & Co. vhodnou příležitostí pro zkušenější investory, kteří hledají neotřelou příležitost na trhu private equity pro střednědobý horizont tří až pěti let. Navíc tím, že se s akciemi Wood SPAC One bude obchodovat na pražské burze, je pro investory zajištěna likvidita – akcie budou moci volně prodávat i nakupovat, stejně jako v případě ostatních zalistovaných titulů.

Pro firmy a jejich majitele je prodej podílu SPAC alternativou ke vstupu na burzu. Většina firem stále využívá tradiční způsob, tedy primární veřejnou nabídku IPO.

Poslední dva roky zažívají SPAC obrovský boom zejména v USA, kde však mají tradici od osmdesátých let. Loni 613 SPAC prodalo investorům akcie v rekordní hodnotě 162,5 miliardy dolarů, zatímco rok předtím to bylo 248 SPAC a 83,4 miliardy dolarů. Tímto způsobem se na burzu, tedy sloučením se SPAC, dostala například automobilka Lucid Motor, sázková kancelář DraftKings či finanční společnost Sofi.

Často tuto cestu na burzu volí mladší firmy se ztrátovým hospodařením. V posledních měsících se investoři od akcií rizikovějších burzovních nováčků a také SPAC odklonili. Jednotlivé tituly i fondy, které je drží, odepsaly od loňského jara desítky procent. 

Vstup na newyorskou burzu prostřednictvím sloučení se SPAC nedávno oznámila sázková a loterijní skupina Allwyn Entertainment (dříve Sazka), která patří do skupiny KKCG českého podnikatele Karla Komárka. Transakce s americkou SPAC Cohn Robbins Holdings Corp. založenou ekonomickým poradcem amerického exprezidenta Donalda Trumpa a investorem Cliftonem S. Robbinsem by měla být dokončena v letošním prvním pololetí. Na rozdíl od mnoha jiných titulů je však Allwyn zavedená firma se ziskovým hospodařením.

Majitelé firem, kteří pro uvedení akcií na burzu zvolí sloučení se SPAC oproti klasickému IPO, získají několik výhod. „První je jistota dokončení. V případě SPAC není firma vystavená momentálnímu tržnímu sentimentu, protože v momentě jednání jsou již peníze od investorů ve SPAC připravené,“ řekl Polyak.

„Zároveň je tam časová úspora, protože jak upsání prostředků od investorů, tak proces uvedení SPAC na burzu již proběhl,“ uvedl další důvod s tím, že proces je pro cílovou firmu rychlejší a méně riskantní. Za důležitý aspekt pak považuje i to, že na rozdíl od IPO jsou jednání se SPAC důvěrná, nikdo o nich neví. Je tak omezeno nežádoucí reputační riziko v případě, že se strany nedohodnou.

Co je SPAC

Tento speciální burzovní vehikl vybere od investorů peníze, které obvykle do dvou let od vzniku použije na nákup podílu ve vybrané fungující firmě, jež nemá veřejně obchodované akcie. S tou se pak sloučí, takže po dokončení transakce se už na burze obchoduje s akciemi koupeného podniku a pod jeho názvem.

Video placeholde
Jak bude vypadat investiční rok 2022? • Videohub