Češi prodávají americkému gigantovi izraelský podnik na čipy pro umělou inteligenci

Čipová továrna společnosti Microchip

Čipová továrna společnosti Microchip Zdroj: Microchip

Český rizikový kapitál si připsal další úspěch v prodeji zahraničního startupu do rukou technologického obra. Americká polovodičová společnost Microchip Technology získala izraelsko-americký čipový startup Neuronix AI Labs, v němž významné procento držely pražské fondy Tensor Ventures a Depo Ventures. „V Neuronixu jsme byli největším investorem, měli jsme podíl v řádech nižších desítek procent,“ řekl e15 spoluzakladatel Tensoru Petr Ulvr.

Microchip je významným návrhářem a výrobcem čipů a mikrokontrolérů, které se používají zejména v průmyslu, vojenském a leteckém oboru nebo v datových centrech. Mezi jeho konkurenty patří legendární Texas Instruments, německý Infineon, jenž za miliardy eur rozšiřuje továrnu v Drážďanech, nebo nizozemský NXP Semiconductors, který má vývojové centrum i v Česku.

Tržní hodnota Microchipu na burze Nasdaq přesahuje 46 miliard dolarů. Jeho tržby ve fiskálním roce 2023 dosáhly na 8,4 miliardy dolarů s čistým ziskem 2,4 miliardy dolarů. Podnik se sídlem v Arizoně zaměstnává více než 22 tisíc lidí, kteří pracují v jeho třech amerických továrnách. Firma ve své historii koupila už několik firem, Neuronix je dvacátý v pořadí. Kolik za něj dal, však Microchip neuvedl.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!