České mlékárně Madetě loni stouply tržby na téměř šest miliard

Výrobky Madeta.

Výrobky Madeta. Zdroj: Blesk:Tonda Tran

Výrobky Madeta.
Výrobky Madeta.
Výrobky Madeta.
Výrobky Madeta.
Výrobky Madeta.
10
Fotogalerie

Největší česká mlékárna Madeta měla loni tržby z prodeje výrobků, služeb a zboží 5,94 miliardy korun. Meziročně stouply o necelých šest procent. Zisk po zdanění klesl o pětinu na 247,6 milionu korun. Provozní zisk byl 313,1 milionu, meziročně o necelých deset procent nižší. Celý loňský rok ovlivnila covidová pandemie. Vyplývá to z výroční zprávy zveřejněné ve Sbírce listin.

Čistý obrat mlékárny dosáhl loni šesti miliard korun, meziročně stoupl o 5,7 procenta. Poprvé tak obrat přesáhl šest miliard korun. "Loni jsme jeli trochu hůř než předchozí rok, který byl mimořádně dobrý obratově, ziskově, v maržích. S obratem jsme šli loni nahoru, poprvé jsme protrhli – i navzdory výpadku exportu do Libanonu a Spojených arabských emirátů – hranici šesti miliard korun. Ale výrazně klesla marže, šla o 18, 19 procent dolů," řekl ČTK v lednu generální ředitel Madety Milan Teplý. Letos plánuje Madeta tržby kolem 6,5 miliardy Kč.

Za letošní červenec byla firma v červených číslech, tedy ve ztrátě. Náklady na elektřinu jí stouply meziročně o 90 až 100 procent, jde o stovky milionů korun. Za první pololetí měla firma meziročně vyšší obrat, ale díky tomu, že výrazně zdražila. Jestli bude pokračovat červencový stav, nebude mít firma z čeho zaplatit v lednu 2023 elektřinu, řekl ČTK Teplý koncem srpna na budějovickém agrosalonu Země živitelka.

"Všechny měsíce (od ledna) byly velmi slušné, až nad očekávání. Červenec je průšvih, jsme v červených číslech. Je to vysloveně třaskavá situace, nevíme kudy kam. Energetická opatření, že si koupíme svetry, jsou iluzorní. Stát se k tomu musí postavit čelem, i v Evropské komisi," řekl Teplý. Jak doplnil, nyní Češi nakupují výrobky zhruba o šest až deset procent objemově méně.

"Vzhledem k tomu, že se nám množí dotazy, zda Madeta koncem roku končí, rádi bychom uvedli věci na pravou míru. Určitě nekončíme, pan generální ředitel jen upozornil na skutečnost, že neustálé zvyšování cen energií velice komplikuje podnikání i tak velké firmě, jako je Madeta," uvedla firma toto úterý na svém facebookovém profilu.

Letos Madeta zmodernizovala v Českém Krumlově výrobu plísňového sýra niva. Kapacita závodu se rozšířila téměř o polovinu, denně může vyrobit až 21 tun sýru ze 180.000 litrů mléka. Firma chce nivu víc vyvážet. Již loni změnila způsob solení nivy. Do proměn zatím firma investovala 250 milionů Kč, v budoucnu plánuje robotizované vyklápění sýrových bochníků z forem.

Madeta má čtyři výrobní závody: v Plané nad Lužnicí, Českém Krumlově, Jindřichově Hradci a Pelhřimově. Zaměstnává 1500 lidí, zpracuje denně téměř milion litrů mléka. Má 170 dodavatelů mléka, nabízí přes 250 druhů výrobků, vyváží pětinu produkce. V červnu byla výkupní cena za litr syrového mléka 10,98 koruny.