Čínské podniky loni převzaly nejméně evropských firem od roku 2012

Čínské firmy loni vynaložily na akvizice v Evropě zhruba dvě miliardy dolarů.

Čínské firmy loni vynaložily na akvizice v Evropě zhruba dvě miliardy dolarů. Zdroj: Veronika Kolářová e15

Počet převzetí evropských firem čínskými podniky v loňském roce klesl na nejnižší úroveň od roku 2012. Vyplývá to z analýzy poradenské společnosti EY. Čínské společnosti loni podle analýzy koupily v Evropě celkem 119 podniků, což je o dvacet méně než v předchozím roce a téměř o 200 méně než v rekordním roce 2016, napsala agentura DPA.

Podle studie se rovněž výrazně snížila částka investovaná čínskými podniky do převzetí evropských firem. V loňském roce čínské firmy vynaložily na akvizice v Evropě zhruba dvě miliardy dolarů (přibližně 47 miliard korun), což je méně než polovina ve srovnání s předchozím rokem, odhadla EY. Upozornila nicméně, že kupní cena u většiny těchto transakcí není známa.

V roce 2016 čínské firmy na převzetí evropských podniků podle odhadů EY vynaložily celkově téměř 86 miliard dolarů (zhruba dva biliony korun). Od té doby se však počet akvizic i vynaložené finanční prostředky neustále snižují, píše DPA.

Podle odborníků stojí za tímto poklesem více důvodů. Patří mezi ně mimo jiné politické napětí mezi Čínou a západními zeměmi, snahy Pekingu omezit odliv kapitálu a v poslední době i zpomalování tempa růstu čínské ekonomiky.

Analytička EY Sun I poukázala na to, že čínské podniky čelí v Evropě silné politické nedůvěře. „Potenciální čínští investoři velmi pečlivě zkoumají, zda výběr určitých kandidátů na převzetí nemůže vyvolat odpor ze strany vlád,“ uvedla. Předpověděla také, že čínské podniky budou v příštích letech v Evropě investovat spíše do výstavby vlastních továren než do převzetí evropských podniků.

Odliv čínských investorů je v poslední době patrný také v Česku. Například čínská skupina CITIC se nedávno zbavila fotbalové Slavie či svého skoro polovičního podílu v aerolinkách Smartwings.