Největší cestovce na světě se kvůli uzemněným boeingům 737 propadl zisk na polovinu

Německá cestovní kancelář TUI, ilustrační foto

Německá cestovní kancelář TUI, ilustrační foto Zdroj: Shutterstock

Německá cestovka TUI, ilustrační foto
Německá cestovní kancelář TUI, ilustrační foto
Letadlo Thomas Cook na Kanárech
Letadlo společnosti Thomas Cook na Kanárských ostrovech.
5
Fotogalerie

Cestovní kancelář TUI výrazně poškodil zákaz provozu strojů Boeing 737 MAX. Největšímu turistickému koncernu na světě klesl v uplynulém finančním roce čistý zisk o 42,8 procenta na 416,2 milionu eur (10,6 miliardy korun), uvedla agentura DPA.

Německá společnost vlastní 15 dotčených letadel, která tak tvoří deset procent její letky. Kvůli zákazu si ale musela pronajímat náhradní stroje s větší spotřebou paliva.

TUI uvedla, že akcionáři budou na příště muset počítat s nižší dividendou. Už za letošní rok jim na akcii vyplatí 54 centů, tedy o 18 centů méně než loni. Dividenda by se ale podle firmy nikdy neměla propadnout pod 35 centů na akcii.

Zákaz létání Boeingů 737 MAX přijde společnost, jejíž největší konkurent Thomas Cook v září zkrachoval, podle jejího odhadu v příštích 12 měsících do září 2020 na 130 milionů eur. Provozní zisk před očištěním o úroky a daně by tak měl v příštím finančním roce činit 950 milionů až 1,05 miliardy eur. Pokud se ale boeingy do vzduchu vrátí později než v dubnu, což je termín, s nímž TUI nyní počítá, vyšplhaly by se s tím spojené ztráty na dalších 220 až 270 milionů eur, uvedla firma.

Podnikání leteckých společností utrpělo v roce 2019 také kvůli obchodní válce mezi Spojenými státy a Čínou. „Rok 2019 byl mizerný,“ řekl agentuře DPA v Ženevě hlavní ekonom Mezinárodního sdružení pro leteckou dopravu (IATA) Brian Pearce. S finančními problémy se potýkaly aerolinky na celém světě. Těšit je nicméně může odhad počtu pasažérů pro příští rok. Ten by se podle DPA měl zvýšit na 4,7 z 4,5 miliardy.

Americký Federální úřad pro letectví (FAA) vyloučil, že by se stroje 737 MAX odstavené po dvou tragických leteckých nehodách mohly do vzduchu vrátit ještě v letošním roce.