Volkswagen se zaměřil na létající auta. V Číně zkoumá proveditelnost celého projektu

K provozu bude potřeba jak řidičský, tak pilotní průkaz.

K provozu bude potřeba jak řidičský, tak pilotní průkaz. Zdroj: VTM.cz

Létající auto už si můžete předobjednat, ale musíte mít připraveno téměř 40 milionů korun
Létající auta již byla v několika zemích vyrobena, ale otázka provozu je složitější.
Verze 3.0 při testování prodělala také nepříjemný pád z výšky přibližně 300 metrů. Pilotovi a designérovi vozu zároveň, Štefanovi Kleinovi se i díky nouzovému padáku nic vážného nestalo
AeroMobil 4.0 STOL
První létající elektrický závodní vůz Airspeeder na světě vyrobila australská společnost Alauda.
8
Fotogalerie

Největší evropská automobilka zkoumá v Číně možnosti osobní dopravy prostřednictvím létajících aut. Volkswagen zkoumá především proveditelnost celého projektu a připojil se tak ke stále rostoucímu počtu společností zabývajících se touto potenciální technologií. „Kromě autonomního řízení by mohl být koncept vertikální mobility dalším krokem k budoucí alternativě osobní dopravy,“ uvedla společnost Volkswagen ve svém prohlášení.

Pokud si pamatujete slavný seriál „Knight Rider“, pak vězte, že k létajícím autům v provozu nemá současný svět moc daleko. Volkswagen uvedl ve svém úterním prohlášení, že „vertikální mobilita“ může být dalším krokem k mobilitě a dopravě budoucnosti. Informoval o tom americký zpravodajský web CNN

Volkswagen zkoumá celý projekt v Číně mimo jiné i z toho důvodu, že je tato země největším světovým trhem s automobily a zároveň je největším zákazníkem společnosti Volkswagen. Společnost tam nyní zkoumá potenciální partnery a koncepty v rámci studie proveditelnosti, uvádí agentura Reuters.

Vertikální mobilita však skýtá mnohem více překážek než elektrická mobilita včetně bezpečnosti a spolehlivosti. Létající vozidla by se musela pohybovat v přeplněném vzdušném prostoru, v blízkosti malých dronů a klasických letadel. V neposlední řadě by musel vzniknout regulační rámec, jehož tvorba by mohla trvat několik let. 

Mezi velké hráče v této oblasti nepatří pouze Volkswagen nebo Airbus, který se zaměřuje především na vývoj autonomních strojů. U zrodu vertikální mobility stojí také společnosti jako například americký Joby nebo německé firmy Lilium a Volocopter.

Létající vozidla už ale existují pár let. V některých zemích už byla dokonce otestována s člověkem na své palubě. V roce 2017 uvedla slovenská firma AeroMobil první létající auto na světě, které tentýž rok Slováci uvedli do prodeje. Cena se ale pohybuje kolem 35 milionů korun a vzduchem dokáže svištět až 360 kilometrů za hodinu. Do provozu však zatím létající auta zařazena nejsou.