Mentoring žen pomáhá změnit společnost

Femme Palette

Femme Palette Zdroj: Tatiana Shalunova

Femme Palette
Loono workshop
3
Fotogalerie

V minulosti nebylo mnoho dívek od útlého věku nabádáno k tomu, aby měly vysoké ambice a mířily do vedení firem či plánovaly založení vlastních podniků. Proto na těchto pozicích nyní vidíme pouze mizivé množství žen. Mentoři však mohou ženám pomoci k tomu, aby si více věřily a nastavily si ambiciózní cíle. Vyšší než ty, které dlouho byly normou společnosti. 

V České republice jsou ženy ve vedení firem zastoupeny pouze ze sedmnácti procent. Zvýšení počtu žen v top managementu je ale podle reportu banky Morgan Stanley vysoce žádoucí, tým manažerů je potom diverznější. To vede ke zvýšení produktivity, inovativnějším produktům i k lepšímu rozhodování a vyšší spokojenosti zaměstnanců.

Ženy podnikatelky jsou pak v mnoha případech nezpochybnitelným přínosem i pro celou společnost. „Když se ženy rozhodnou podnikat, mnoho z nich si vybere odvětví se sociálním dopadem na společnost. Jsou totiž více empatické k sociálním tématům a touží udělat změnu ve společnosti,“ říká Lucie Neumanová, jedna za dvou zakladatelek Femme Palette, platformy, která pomáhá ženám s jejich kariérním růstem pomocí mentoringu, networkingových akcí a workshopů.

Podle statistických údajů ministerstva průmyslu a obchodu také muži stále zakládají o 50 procent více živností než ženy. Přesto „ženské podniky“ existují, samozřejmě. A některé jsou velmi úspěšné. V českém prostředí to dokazují například Kateřina Vacková, zakladatelka neziskové organizace Loono, nebo Hana Fořtová, zakladatelka Frusacku. Obě jsou mimo jiné i mentorkami programu Femme Palette.

Vedou velké společnosti i své soukromé podniky

O výhodách mentoringu se v poslední době hovoří často, moc se ale neřeší, proč může být mentoring tak důležitý právě pro ženy. Ve Femme Palette už prostřednictvím mentoringu desítkám žen pomohli s jejich kariérním růstem, najít si novou práci či rozjet vlastní byznys. „Bohužel zatím neexistuje žádná příručka, ve které by se člověk dozvěděl, jak získat pozici lídra ve firmě. Hodně pracovat, mít dobré výsledky a čekat, že si nás vedení všimne, asi nestačí. Proto je nejlepší zeptat se někoho, kdo si tím sám prošel a může vám poskytnout taktické rady,“ říká Lucie Neumanová.

Podle jejích slov už v mentoringovém programu Femme Palette mentoři dokázali pomoci více než stovce žen uvědomit si, jakým směrem se chtějí ve své kariéře vydat, a také je pak dál na jejich cestě podporují. Jejich klientem byla také marketingová manažerka Anna Marková: „Moje mentorka byla neskutečně inspirativní. To díky ní jsem dokázala vyřešit svoji složitou pozici ve firmě a získala jsem povýšení.“

„Produktem“ speciálního Mentoringovém programu pro podnikatelky je například Nina Formánek Jaganjacová, která díky spolupráci se svým mentorem Oleksandrem Bondarevem, investorem ve známém fondu Credo Ventures, založila start-up HealthBase zaměřený na zdravotní prevenci.

Mentoring může ženám dodat sebedůvěru i při hledání nové práce. Podle studie profesní sociální sítě LinkedIn se ženy na vypsanou pozici přihlásí, jen pokud si myslí, že stoprocentně odpovídají požadavkům. U mužů k zaslání přihlášky stačí jen šedesátiprocentní ztotožnění. Ve výsledku to vede k tomu, že se ženy přihlásí na asi o pětinu méně pracovních inzerátů než muži. V těchto souvislostech mentoři pracují s ženami na takzvaném imposter syndromu (psychologický jev, kdy jedinec podceňuje své úspěchy) a snaží se jim dodat kuráž. 

Platová nerovnost je v kontextu EU ostudou Česka 

V průměru si ženy v Česku vydělají o 21 procent méně než muži. Podle dat Eurostatu jsou na tom v Evropské unii hůř už jen Estonky a Němky. České ženy si prostě při nástupu do práce říkají o méně peněz než muži a také se často neumějí na zvýšení platu během své kariéry zeptat. Často se podceňují, možná nerady mluví o penězích… 

I s tím dokáže mentor pomoci, stejně jako s přípravou na reálné vyjednávání o zvýšení platu. „Zažili jsme už několik mentoringových párů, kde si mentees se svými mentory nacvičovali vyjednávací situace nebo společně připravili seznam pracovních úspěchů, kterými mohli následně diskuzi s nadřízeným podložit,“ říká druhá ze zakladatelek Femme Palette Klára Gajová.

Vedle spravedlivého ocenění ale mohou díky mentoringu dosáhnout třeba i flexibilnějšího přístupu zaměstnavatelů během mateřské dovolené nebo po ní. Souhrnem prokazatelných schopností roste pro zaměstnavatele hodnota ženy jako zaměstnance. Tuto hodnotu lze pak snáze přeměnit na vyšší plat či flexibilnější pracovní podmínky. Čím vzácnějším kariérním kapitálem žena disponuje, tím lepší vyjednávací pozici má při diskuzi o zkráceném úvazku, pružné pracovní době či o práci z domu.

Mentoring jako rady do života

Žijeme v době, kdy je čím dál těžší skloubit kariéru s osobním životem. Pro ženy je tato snaha o to těžší, že častěji pečují o děti a domácnost, a neustále tak tříští svou pozornost mezi oběma prioritami. Ačkoliv je dosažení rovnováhy v tomto smyslu mnohdy úkolem na celý život, kvalitní mentor dokáže i tento proces významně akcelerovat.

Pomůže s nastavením jasných hranic mezi prací a osobním životem. A sdílení osobních zkušeností hraje v interakci mezi mentorem a mentee velkou roli. Jelikož si mentor podobnými situacemi často sám prošel, nemusí si mentee na vše stylem pokus–omyl přicházet sama, ale může se z chyb a úspěchů mentora poučit. Spolupráce s mentorkou, která vychovala děti, má úspěšnou kariéru i spokojené manželství, pak může mentee, pro kterou je kombinace mateřství a práce novinkou, uchránit i před vyhořením.

„Čím více seniorních lidí bude předávat své zkušenosti a sdílet, co pro ně fungovalo, tím rychleji dokážeme udělat změnu ve společnosti a pomůžeme mladší generaci vyvarovat se vlastních chyb,“ uzavírá téma Klára Gajová.