Banky chtějí umožnit klientům mobilní platby v obchodech, k Android Pay připravují i vlastní systémy

Pokladna - ilustrační foto

Pokladna - ilustrační foto Zdroj: E15

xx
Platby prostřednictvím mobilního telefonu
Ilustrační foto
4
Fotogalerie

Zaplatit pouhým pípnutím mobilem chce umožnit svým klientům stále více bank. Tento týden oznámila tento záměr Air Bank z impéria PPF nejbohatšího Čecha Petra Kellnera. Kromě využití aplikace Android Pay chtějí bankovní domy nabídnout klientům i vlastní řešení.

„V aplikaci My Air už během několika měsíců najdete třeba možnost platit mobilem s pomocí technologie NFC,“ uvádí Jana Karasová z Air Bank s tím, že se to bude týkat jen podporovaných telefonů s Androidem.

Už v půlce listopadu chce tyto platby umožnit trojice bank prostřednictvím služby Android Pay od technologického kolosu Googlu. Průkopníky této služby jsou podle dvou na sobě nezávislých zdrojů z finančních kruhů Komerční banka (KB), Moneta Money Bank (Moneta) a mBank.

Trojice bank ale nemusí být jediná, která službu od Googlu spustí. „V tuto chvíli probíhají analýzy. Přesný termín ještě nemáme stanoven,“ říká k možnosti zavést Android Pay mluvčí Raiffeisenbak Petra Kopecká.

Naopak na vlastní řešení chce spoléhat Československá obchodní banka (ČSOB). „Android Pay v letošním roce spustit neplánujeme. Věříme, že ČSOB NaNákupy nabízí obdobný uživatelský zážitek, ale vedle toho i další užitečné služby. Chceme se proto nyní soustředit na rozvoj vlastní aplikace,“ říká mluvčí banky Patrik Madle.

Na to, jak placení mobilem ovlivní celý trh plateb, nepanují mezi experty shodné názory. V cizině je přitom zájem o mobilní placení značný.

„V zemích jako Velká Británie, Polsko a Rusko se uskuteční řádově vyšší stovky tisíc transakcí měsíčně, což jsou zajímavá čísla. Služba Android Pay tam byla zavedena zhruba před rokem,“ uvádí generální ředitel Mastercard Europe pro Českou republiku a Slovensko Miroslav Lukeš s tím, že očekává podobný rozvoj služby na tuzemském trhu.

Naopak okamžitý boom mobilních plateb neočekává Peter Polák, který je ředitelem pro bankovní sektor společnosti Softec. „Každý způsob platby s pomocí mobilu bude mít v Česku a na Slovensku problém se prosadit. Je to proto, že Česká republika a Slovensko jsou na nejvyšších stupíncích v adopci bezkontaktních plateb,“ upozorňuje Polák.

V současnosti se téměř 83 procent nákupů platí na tuzemském trhu bezkontaktními platebními kartami, což z Čechů dělá světové rekordmany. Podle Poláka nyní panuje trend, že si lidé vkládají platební kartu do pouzdra mobilu a už nyní se tak „platí mobilem“.

Právě rozšířenost bezkontaktních plateb ale naopak považují někteří experti za výhodu. Právě z těchto spotřebitelů se totiž stávají uživatelé „mobilních peněz“. Spotřebitelé provádějící bezkontaktní platby jsou totiž podle viceprezidenta platební společnosti Visa Billa Gajdy ochotnější využívat nové platební technologie.

Výhodou pro mobilní platby navíc je, že smartphone mají zákazníci při ruce. Podle Poláka se však může mobil, na rozdíl od platební karty vybít, čímž padá možnost jím zaplatit v obchodě. „Platba přes aplikaci není jednodušší, právě naopak: nutí lidi odemykat mobil, spouštět aplikaci a autentifikovat se,“ dodává Polák.