Banky mají v Česku zadělány na rekordní zisky, příliš důvodů k optimismu ale nemají

Pobočka ČSOB v pražských Holešovicích

Pobočka ČSOB v pražských Holešovicích Zdroj: Stepan Bruner, E15

ČSOB
ČSOB
ČSOB
Komerční banka
Komerční banka
13
Fotogalerie

Výdělky velké bankovní trojky letos výrazně rostou, i když jen díky jednorázovým příjmům.

České bankovní domy mají letos zaděláno na nejlepší zisky ve své historii. Jen od ledna do září vydělaly podle předběžných dat ČNB bezmála šedesát miliard korun, tedy o dvanáct procent více než loni a takřka stejně jako za celý rok 2013. Byznys největších hráčů přesto slábne.

Nebýt mimořádného přivýdělku z prodeje podílů v platební asociaci VISA, vydělal by triumvirát České spořitelny, Komerční banky a ČSOB od ledna do září 30,8 miliardy korun, meziročně přibližně o čtyři procenta méně.

Nejvíce, o 1,4 miliardy korun, nafoukl prodej podílů v asociaci profit České spořitelně. Bez těchto peněz by její letošní byznys vykázal více než pětiprocentní propad.

 

I zbylé banky velké české trojky by bez této transakce šly oproti loňsku se zisky dolů, a to o téměř tři procenta. „Rostoucí úvěrová aktivita výdělkům bank prospívá, proti naopak působí nízké úrokové sazby a silnější regulatorní zátěž,“ uvádí hlavní ekonom Deloitte David Marek.


  Zatímco tři největší bankovní domy letos rozpůjčovaly průměrně o sedm až jedenáct procent více než loni, vynesl jim úvěrový byznys méně. Ani vysoký zájem o půjčky tak nedokázal převážit nad padajícími maržemi bank. Díru do byznysu dělá i propad příjmů z poplatků. Česká spořitelna tak třeba loni do září vybrala o 630 milionů, zhruba o desetinu, více. Největším hráčům se navíc ani nedaří držet na uzdě své náklady.

„Banky se snaží šetřit, ale ne natolik, aby to vyvážilo výpadky příjmů,“ říká ekonom UniCreditu Patrik Rožumberský. Komerční bance i ČSOB dokonce letos náklady na provoz vzrostly.

„Dalším problémem bank jsou stále silnější požadavky ČNB na výši kapitálu. Banky tak musejí povinně držet stále více peněz, které jim pak chybějí na výplatu dividend,“ dodává analytik Patrie Václav Kmínek. Rostoucí ekonomika a vysoký zájem firem o úvěry a domácností o půjčky na bydlení přesto drží zisky bank vysoko. Dosud nejúspěšnější byly v loňském roce. Domácí peněžní ústavy vydělaly o pět procent více než v roce 2014 a s necelými 66 miliardami korun si přišly na nejvyšší profit v historii.

Nepříznivé trendy pociťují i menší hráči

 Dvanáctiprocentní propad zisků z obchodů s úvěry a vklady, a dokonce o patnáct procent méně vybraných poplatků zaznamenala za tři čtvrtletí banka Moneta. Její zisk tak činil 3,2 miliardy korun, což znamená meziroční propad hlubší než deset procent. Méně na úvěrech i poplatcích vydělala letos také UniCredit, ale přesto o devět procent zvýšila zisk na 4,9 miliardy korun. Jako jediná ze šestice největších českých finančních domů vydělala letos na byznysu s úvěry a vklady banka Raiffeisen, zisky z poplatků však propadly i jí. Oproti loňsku nicméně ohlásila růst letošního zisku z 1,95 na takřka 2,1 miliardy korun.